Haydar Ergülen
Haydar Ergülen haydaree@yahoo.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Cemal SüreyaKimleri Yazardı?

09 Ocak 2012 Pazartesi
\n

Cemal Süreyanın 99 Yüz adlı portreler kitabı, şiirin, ironinin, portre yazımında bir şair gibi davranmanın ve denemenin el ele verdiği bir başyapıt. Elbette muzipliği, zekâyı, gülümseyen düşünceyi de unutmadan. Cemal Süreya, kitabı için başyapıt denmesine kızmasa bile, dalgasını da bigüzel geçerdi herhalde. Öyleyse bir portre kitabı olduğunu da göz önüne alarak, 99 Yüz için üstbaşyapıtı’, ‘tümyapıt’, ‘içdışyapıt gibi övgüler de uydurabiliriz sanırım.

\n

Kitabın ilk baskısında (Kaynak, Ocak 1881) Doğu Perinçekin bir Sunuşu var. O sunuştan öğrendiğimize göre Cemal Süreya Aslında ben Türkiyenin en iyi portre yazarıyımdır demiş. Eh, bu sefer şaka yapmamış ve doğru söylemiş. Bu konuda kendisine katılıyorum.

\n

Portresini yazdıkları arasında, günümüzde esamisi okunmayan ya da Cemal Süreyanın dünyasıyla ve görüşüyle hiç ilgisi olmayan pek çok ad var: Turgut Özal, Demirel, İhsan Doğramacı, Burhan Özfatura, Turgut Sunalp, Mehmet Keçeciler, Kamran İnan, Hasan Eren, Kurtcebe Alptemoçin, Faruk Sükan, Mehmet Yazar, Semra Özal, İmren Aykut, Ziya ül-Hak, Hasan Celal Güzel bunlardan bazıları. Çoğu, portrelerin yazılmasından 20 yıl sonraya bile kalamamışlar ama Cemal Süreyanın derdi de bu değil zaten: Portre ama tam da öyle değil: Toplumda o sıra öne çıkan insanların izdüşümleri olacak. Portrelerin, daha doğrusu izdüşümlerin yayımlandığı yer, haftalık siyasi 2000e Doğru dergisi, günceli izleme kaygısı biraz da bu yüzden olsa gerek. Yoksa insan bazı isimleri görünce, Cemal Süreya bunlar için niye zaman harcamış, yazısına niye konuk etmiş ki diye üzülüyor. Yazılar Ocak 1987- Ocak 1990 arası yayımlanmış.

\n

Cemal Süreyayı yitireli 22 yıl oldu. Türkçenin büyük şairlerindendi ama kitapları da sağlığında görmediği bir ilgiyle karşılanır oldu. Düzyazıları ve şiir yazıları birer kılavuz niteliğinde. Kişiliğine ve iyiliğine duyulan gereksinimse gün günden artıyor. Bir kez daha Yalnızız Cemal abi”, “Senden sonra diyorum Cemal abi/Karsa şiir gitmiyor/Kars kısa, rakı tatsız/senden sonra şiirde/her şey dibe çöküyor/ anla öyle yalnızız.

\n

Cemal Süreya portre-izdüşümlerini günümüzde yazsaydı, acaba kimleri sevindirirdi diye düşününce, gözlerimin önünde pek çok yüz belirdi. Başbakanı kesinlikle yazardı, Bülent Arınçı kaçırmazdı, hemşerisi olan Kemal Kılıçdaroğlunu da yazardı sanırım. Numan Kurtulmuşu da. Kenan Evren, sondan bir önceki portre olacakmış ama yazmamış. Belki yargılandığını duysa şimdi yazardı. Mehmet Ağarı da yazabilirdi, Mülkiyeli olduğu için yazdığı pek çok kişi var, o da Mülkiyeli ya.

\n

Gazetecilerden kimleri yazardı acaba? Doğrusu bilemedim. Çetin Altanı yazdığı için, şimdi oğlu Ahmet Altanı yazabilirdi. Murat Belgeyi yeniden yazacağını düşünüyorum. Bülent Ersoyu da mutlaka bir kez daha yazardı. “Sanatçı olmayarak Bülent Ersoy yazısında onun yürekliliğini övmüştü. Cemal Süreyadan çok, Ece Ayhanı andıran bir cümlesi de vardır o yazıda: Yeri geliyor, eşcinsel de eşcinsele insan gibi bakmayabiliyor. Tıpkı Bülent Ersoya da bazıdevrimcilerimizin lanet okuduğu gibi!

\n

İbrahim Tatlısesi yazmıştı, belki Ahmet Kayayı da yazardı, onun kaleminden bir Erkan Oğur yazısı okumayı ne kadar isterdim. Barış Mançoyu yazdı ama Cem Karacayı yazmadı. ‘Taçsız KralMetin Oktayı yazdı ama Hakan Şükürü yazar mıydı, hiç sanmıyorum. İmparatorFatih Terimi, belki. Dört KralOkan Bayülgen için emin değilim. İkinci Yeniden yalnızca İlhan Berkle Sezai Karakoçu yazmıştı. Şimdi olsa Enis Baturu, küçük İskenderi yazardı belki. Orhan Pamuku da herhalde yazardı, Cemal Süreyanın kaleminden bir Latife Tekin portresi okumak da güzel olurdu. Füruzan, Leylâ Erbil, Sevim Burak, Sevgi Soysalı da yazsaydı. Tomris Uyar: Yazar mıydı?

\n

Ne yazık ki yazabileceği bir işçi sınıfı önderi yok şimdi. Mehmet Ali Aybarı yazmış, şimdi Aybarın karşılığı da yok ki yazılabilecek!

\n

Ara Güler kimseyi yüzsüz bırakmadı! Cemal Süreyanın toplu şiirleri Sevda Sözlerinin kapağındaki sigaralı fotoğraf da Ara Gülerindir. Ama o Ara Güleri sözsüz bıraktı! Tabii Hatay Restoranın sahibi Mehmet Alinin bir portresi de kitabı bir anason kokusuyla donatırdı.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Üvey Sayfa 14 Ocak 2013
Cemali Mektup 7 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları