Üslubu beyan..
Hüseyin Baş
Son Köşe Yazıları

Üslubu beyan..

03.02.2009 06:57
Güncellenme:
Takip Et:

Aynıyla insan! AKP liderinin Dünya Ekonomik Forumunun her yıl İsviçrenin kayak merkezlerinden Davos kasabasında düzenlenen ekonomik forum bünyesinde yer alan bir panelin skandalla sonuçlanmasında kuşkusuz, oturumu yöneten moderatorün AKP liderinin ikide bir elini kolunu çekiştirecek ölçüde sözünü kesmeye çalışması ve İsrail Devlet Başkanı Şimon Peresin Gazze saldırısıyla çoğu çocuk ve kadın olmak üzere bini aşkın insanın ölümüne, ülkenin yerle bir edilmesine mal olan savaşta Tel-Avivi aklama çabalarının da kışkırtmasıyla gaza gelerek gösterdiği üstün performans, dış dünyayı ne denli şaşırtmış olsa da, AKP liderinin iç politikada yıllardır inatla sürdürdüğü düzeyi kuşkulu üslubunu yakından bilenler için sürpriz olmamıştır.

Ekonomik Forumun Başkanı Klaus Schwabın bütün suçu moderatöre yüklemesinin, gelecek yıl böylesi hatalara yer verilmeyeceği yönündeki açıklamalarının ise pek anlamı yok.

Çünkü asıl hata; moderatörden çok dünyayı sarıp sarmalayan, milyonlarca işçiyi işsiz bırakan ve olumsuz etkisi giderek ağırlaşan büyük mali çöküşün tartışıldığı bir ekonomik forumda henüz dumanı sönmemiş bir savaşın asıl taraflarının birinin yokluğunda; müstevli ile bir türlü birlik olamayan Arap Birliğinin temsilcisi, İsraile diş geçirememenin üzüntüsündeki BM Genel Sekreteri, eline koluna sahip olamayan beceriksiz bir moderatör, ülkesinin ittifaklarını temelden sarsmak pahasına şeriatçı Hamas, Müslüman Kardeşler, El-Kaidenin Fas kolu ve benzerlerinin yanında yer alarak önündeki yerel seçimlerde dinci kesimlere mesaj göndermeye çabalayan ılımlı İslametiketli dinci bir partinin liderinin tartışma masasında bir araya getirilmesidir.

Son gelen haberlere bakılırsa toplantıyı AKP lideri istemiş. Bu doğruysa, olayın önceden tasarlandığı kuşkularını daha da arttırmaktadır. Nitekim 9. Cumhurbaşkanı Sayın Demirel olayla ilgili açıklamasında, Bu toplantı adeta hadise çıkarmak için yapılmıştırdiyerek yukarda sözü edilen kuşkuları doğrulamıştır. Ayrıca bu yine de bu tür bir panelin yapılmasını kabul eden forumun başkanının sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

***

Oysa bugün AKP iktidarı; ABD ve Avrupa Birliğinin tehlikeli terör örgütleri listesinde PKKden bile önce yer alan, salt kendisi dinci olmakla yetinmeyip şeriatı İslam dünyasının tümüne yayma amacında olduğunu gizlemeyen HamasIa kol kola görünmekten çekinmemektedir. Hem de ülkesinde Anayasa Mahkemesinin dinci siyasetin odağı olmakla suçlayıp cezalandırmasına karşın, işi daha da ileri götürerek, bu kez dinci siyasetin uluslararası odaklarına yakınlaşmayı bile göze aldığına bakılırsa yaşamsal önemde bir zoru olduğu ortaya çıkmaktadır.

Davos şovunun başarılı oyuncusu AKP lideri, Amerikan Newsweek dergisiyle yaptığı söyleşide ilginç düşüncelerini de dile getirmiş, Hamas bir siyasi parti olarak seçimlere girmiş, ama dünya Filistin halkının siyasi iradesine saygı göstermemiştirdiyerek tüm dünyayı suçlamıştır. Ne var ki bunu yaparken Hamasın; Filistinin parçalanmasına yol açan bu sözde demokratik seçimlerin İsrailin izniyle yapıldığını ve onun desteğiyle geniş çapta devreye soktuğu yoksul ve aç bırakılmış halka yiyecek, sağlık hizmetleri ve para dağıtarak AKPnin de çok iyi bildiği ve başarıyla kullanageldiği sadaka sistemini devreye sokarak seçimleri kazandığını bilmeyen yoktur. Ama seçimleri kazanması ona Filistin halkını bölmek, uzun yıllardır benimsediği Müslüman, ne var ki laik yaşamını rafa kaldırıp yerine çağdışı şeriat düzenini getirme yetkisi vermiş değildir.

Dünyanın başına gelen en büyük belalardan biri olan Hitler faşizminin işe demokratik seçimleri kazanarak başladığı unutulmamalıdır. Demokratik seçimler, halkına demokrasi sağlarsa meşrudur. Seçimlerden ortaçağ karanlığını geri getiren bir dinci rejim çıkarsa, böylesi bir seçimi demokratik saymak mümkün değildir. İşin içinde mutlaka bir bit yeniği vardır.

Hamasın İranla ilişkileri konusunda ileri sürdükleri de tutarsızdır. İranın molla rejiminin İslam dünyasındaki şeriat hareketlerine para ve silah yardımı yaptığı kimse için sır değildir. Hamasın roketleri gökten zembille inmemiştir, AKP lideri, Tel-Avivin yaklaşan seçimler için konuyu istismar etmemesiniistiyor. Bu uyarı yerinde. Ama yüreği yetiyorsa kendisi de aynı şeyi yapmalı, yaklaşan Belediye seçimlerinden kazançlı çıkmak için ülkesinin yüksek çıkarlarını gözden çıkarmaktan uzak durmalıdır.

Yazarın Son Yazıları

Dünyanın Su ile de Başı Dertte

Devamını Oku
26.03.2012
Artan Doğa FelaketlerineSeyirci Kalmak...

Devamını Oku
19.03.2012
Tunus Nereye?..

Devamını Oku
12.03.2012
Taksim Gezi'nin Ağaçlarına Sahip Çıkmak Doğaya Sahip Çıkmaktır

Devamını Oku
05.03.2012
Avrupa Borç KriziOrtamında, Sarkozy'nin Yeniden SeçilmeŞansı Var mı?

Devamını Oku
27.02.2012
Komşunun Bitmeyen Çilesi Üzerine...

Devamını Oku
20.02.2012
Sayın Başkan, LütfenNükleere 'Kale'ninKapısını Açmayınız!

Devamını Oku
13.02.2012
Yeşil Sahada Kan İzleri...

Devamını Oku
06.02.2012
Isınan GezegendeKıyamete Koşar Adım

Devamını Oku
30.01.2012
Nükleerde 'Danışıklı Dövüşün' Bu Kadarına Pes!

Devamını Oku
23.01.2012
Sarkozy'nin 'Karakuşi' Yasası (*)Onca Öfkeye Değer mi?

Devamını Oku
16.01.2012
En Büyük 'Kitle İmha Silahı' Açlıktır

Devamını Oku
09.01.2012
'Halkı İkna Et, Santralı Kur!'

Devamını Oku
02.01.2012
Bir Bardak Suda Fırtına...

Devamını Oku
26.12.2011
Durban 17. İklim Konferansı'nınArdından...

Devamını Oku
19.12.2011
'Nükleerin Sorumlusu Yoktur...'

Devamını Oku
12.12.2011
Deprem Ülkesinde Nükleer Santral(!)

Devamını Oku
05.12.2011
'Arap Baharı' ya da Kafdağı'nınArdındaki Serap!

Devamını Oku
28.11.2011
Avrupa Yol Ayrımında

Devamını Oku
21.11.2011
Avrupa Ekonomik Krizin Kısırdöngüsünde Sarsılırken...

Devamını Oku
14.11.2011
Batı Petrol, Arap DünyasıŞeriat Peşinde...

Devamını Oku
31.10.2011
Tunus Seçimleri ve KapıdakiYeni Tehlike...

Devamını Oku
24.10.2011
'17. İklim Zirvesi' Yaklaşırken...

Devamını Oku
17.10.2011
Kabak Tadı!

Devamını Oku
10.10.2011
147 Milyon Ağacın 'Annesi' KenyalıWangari Maathai'nin Ardından...

Devamını Oku
03.10.2011
Nükleer Santral Korkusuyla Yaşamaya Son Verilmeli...

Devamını Oku
26.09.2011
Arap Baharı Çiçek Açmakta Zorlanırken..

Devamını Oku
19.09.2011
Nükleer Felaket Yaklaşırken...

Devamını Oku
12.09.2011
Trafik Kazaları SavaşGibi Can Alırken...

Devamını Oku
05.09.2011
Dünya Nüfusu Nereye...

Devamını Oku
29.08.2011
İsrail'de 'Bahane' Bitmez!

Devamını Oku
22.08.2011
On İki Milyon İnsan Kaç Para Eder?

Devamını Oku
15.08.2011
Barış Korkusu!

Devamını Oku
08.08.2011
GIEC Başkanı: Ülkeleri Yönetenlerİklim Bilimini Mutlaka İzlemelidirler

Devamını Oku
01.08.2011
Issız Denizlerimizin Hayalet Gemileri

Devamını Oku
25.07.2011
Dadaab'da Açlıktan Ölenler Salt İnsanlar Değil, Tüm İnsanlıktır!

Devamını Oku
18.07.2011
İsrail - Filistin Barışının Engellenmesinde Aşırı Dincilerin Rolü..

Devamını Oku
11.07.2011
DSK Olayı ve Fransız Başkanlık Seçimleri Üzerine...

Devamını Oku
04.07.2011
Alamet ve Kıyamet Üzerine...

Devamını Oku
27.06.2011
Sayıların Ağırlığı ya da Aşırı Nüfus Kaygısı Üzerine...

Devamını Oku
20.06.2011