HDP Çantada Keklik Değil

HDP Çantada Keklik Değil

02.10.2021 06:00
Güncellenme:
Takip Et:

Millet İttifakı’nın ortaklarının kendilerine önem yükleyen çıkışlarından aldığı gücün de etkisiyle HDP, önümüzdeki seçimlerde anahtar parti olduğunu vurguluyor.

Geçen hafta başında açıkladığı bildirgeye bakılacak olursa HDP, Millet İttifakı’nın baktığı gözlükle pek çantada keklik gözükmüyor. Tam tersine, HDP’nin ittifaklardan uzak durarak pazarlık alanını genişletmekten yana olduğu anlaşılıyor. 

Bu teze kanıt olarak HDP bildirgesindeki yeni anayasa istemli bölüm gösterilebilir. HDP’ye göre, sivil, özgürlükçü, yeni bir anayasa, gerçek anlamda bir toplumsal sözleşme, Türkiye’de yeni bir başlangıcın ve demokratikleşmenin tacı olacak. HDP’nin arzuladığı anayasanın içeriği şöyle tanımlanmış:

“Bu anayasa; farklı kültürlere, kimliklere, inançlara, anadillerine ve yaşam tarzlarına saygıya dayalı eşit yurttaşlığı esas almalıdır.”

Kimlikçi, ümmetçi yapıya dayalı bir devlet yapısı istemidir bu. Yani, CHP sözcülerinin dile getirdiği “sorunların üniter yapı içinde çözülmesi”ni öngörmez.

Sol görünümlü temsiliyetin yanında etnikçi ve muhafazakâr bir kitleye dayanan HDP, seçim sürecinde oynak bir zeminde siyaset yapacaktır.

İktidarı kaptırmak istemeyen Saray’daki AKP’li de mutlaka bu zemini kendi yararına çevirmek isteyecektir. Hem de Cumhuriyetin kuruluş felsefesine son verecek bir anayasa değişikliği peşindeyken.

LAİKLİĞE BİR KEZ DAHA ÇAĞRI

Laikliğe Çağrı Birlikteliği Ankara Heyeti’nin son yaptığı açıklamadan: 

“İktidar, yönetenler, özellikle son yıllarda laik kazanımlarımızın yerine, Talibanvari dini yorumları ikame etmek adına seferber olmuştur. İnce FETÖ’yle ortaklaşmış, FETÖ, kamu yönetiminin tamamını isteyip darbeye kalkışınca ortaklık bozulmuş, ders almayan AKP, kamu alanında diğer İslamcı-İhvancı cemaat işgaline seyirci olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı, pozitif eğitime, Cumhuriyetin kazanımlarına, felsefeye kapanmış, laik okul müfredatı, imam hatip okulu müfredatıyla neredeyse aynileştirilmiştir. 

Yargıdan eğitime, kültürden spora, sosyal medyadan ekonomiye değin her alanda görmeye başladığımız Diyanet, gericiliğin, bölücülüğün, köleciliğin finansörü ve koruyucusu olmuştur! 

Diyanet İşleri Başkanlığı, kuruluş amacından savrulup Osmanlı Şeriye ve Evkaf Vekâleti haline gelmiştir. Bu nedenle daha gür ve kitlesel ses vererek, Taliban-IŞİD benzeri bir işgal yaşamadan önce, kazanımlarımıza sahip çıkmamız gerekmektedir. ‘Anayasal görevinin dışına çıkan, şeriat düzeni isteyen kesimleri destekleyen Diyanet hakkında yasal ve kısıtlayıcı önlem alınmalı’ derken, bu talep mahcubiyetle değil, cesaretle haykırılmalıdır.”

OLUMLU ÜYE

Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ’ın sürülmesini ve savunma haklarını budayan kararnameyi eleştiren Trabzon yargıcı Murat Aydın’a Hâkimler Savcılar Kurulu (HSK) geçen yıllarda kınama cezası vermişti.

Kınama kararına itiraz edildi, bu yıl yeni seçilen HSK Genel Kurulu bu itirazı reddetti.

Ret kararına İYİ Parti kontenjanından seçilen HSK üyesi Cumhur Şahin muhalefet oyu kullandı. 

CHP kontenjanından seçilen üye Ömür Topaç’a gelince... İtirazı reddetti. Yani, kınamayı olumladı. 

Yazarın Son Yazıları

Garip Gurebanın AKP’si

Yok; AKP genel başkan yardımcısı ve muhterem eşleri borsaya nereden buldularsa milyonlar yatırmışlar, karşılığında milyarlar götürmüşler.

Devamını Oku
03.10.2026
Nasrettin Hoca’dan Arslan Asker Şvayk’a

Akşehir Şenlikleri sırasında Nasrettin Hoca’yı temsil eden sanatçının şaka yaptığı için soruşturulması aklımıza bir kitabı düşürdü.

Devamını Oku
26.09.2026
Lojmanda Ölü Öğretmen, Villada Önder Hükümlü

Devlet Bahçeli açıkladı: “Önder” dedikleri terör hükümlüsüne İmralı’da 2 katlı villa yaptırılmış.

Devamını Oku
19.09.2026
Demokratik Cumhuriyet Kurma Masalı

DEM kongresi sonrası parti sözcüleri demokratik cumhuriyeti kuracaklarını açıkladılar.

Devamını Oku
12.09.2026
Suçu ve Suçluyu Övme Şakası

Deniz Göktaş’ın işi gücü şaka yapmak.

Devamını Oku
05.09.2026
Parlayan Yıldız: Şükran Abla

Parlayan Yıldız: Şükran Abla

Devamını Oku
02.09.2026
Sultanlığın Adını Koyun

Saray’dan, Türkiye’yi yöneten kadrodan Mehmet Uçum, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına uyulmasının zorunlu olmadığını açıkladı.

Devamını Oku
29.08.2026
Çöp Poşeti İnşası

Çerçeveci takımı, “Daha işin başındayız” filan diyor ya, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, işin perde arkasını “Bosphorus Diplomasi Forumu”nda açıkladı.

Devamını Oku
22.08.2026
Medine Sözleşmesi Çerçevesi

Saray epeydir yeniden seçilmek için izleyeceği yolu betimleyen bir tablosunu daha tamamladı, TBMM’de çerçeveletip arkasına astı.

Devamını Oku
15.08.2026
Yeni çerçeve yasa ne anlama geliyor?

Neredeyse her sabah bir operasyon...

Devamını Oku
08.08.2026
CHP’de Arınmadan Kalan Tortu

Saray CHP’sinin (Saray’ın akıldanesi Mehmet Uçum’un da desteğini alarak bu alameti farikaya uygun görülmüştür) başı, figüranlara parti rozeti taktığı “Gürsel Tekin hisseli harikalar kumpanyası”nda, “Çok şükür arındık” diyerek YENİ Parti’nin kuruluşunu değerlendirdi.

Devamını Oku
01.08.2026
15 Temmuz’a ABD’den Selam Çakmak

15 Temmuz darbe girişiminden bir yıl önce, Haziran 2015’te, Fethullahçı casusluk cemaatinin 2008-11 yılları arasında askeri lise kökenli Harbiyelileri Menteş Kampı ve Kara Harp Okulu’ndan uzaklaştırdığını; Harp Okulu’ndaki öğretmen subayları, öğrenci alımı görevlerinden dışladığını, Atatürkçü subayların çocuklarının sınavlarda elendiğini bu köşede yazmış, orduya cemaatçi kapıkulu askerleri alındığını duyurmuştuk.

Devamını Oku
25.07.2026
Kuşkulu Butlancı

CHP’nin gencecik Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, daha önce soruşturmaya gerek duyulmamış bir dosya nedeniyle gözaltına alındığında butlancı Kemal Kılıçdaroğlu’na sorulur...

Devamını Oku
18.07.2026
Fatih’in Cenazesini Unutan Hırs

Göbekten bağlı olmak böyle bir şey.

Devamını Oku
11.07.2026
CHP’yi Kapatma Kurgusunun Perde Arkası

Butlancılar “devlet aklı” diye tanımladıkları olgu sayesinde CHP’nin tepesine kurulduklarını söylüyorlar.

Devamını Oku
04.07.2026
Kına Getirin, Yakacağız

Önümüzdeki rapor, iktidarın “Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasada güvence altına alınmış laik temelleriyle bariz bir tezat oluşturan, dini bir yaklaşıma dayalı geriletici bir ahlak gündemini toplumun her kesimine aşılama biçiminden” duyduğu endişeyi dile getirmiş.

Devamını Oku
27.06.2026
Arınmacılardan Kesitler

Bu hafta meslek büyüklerimizden Mustafa Ekmekçi’nin biçemiyle bir yazı kaleme alıp ustamızın ruhunu şad edelim istedik...

Devamını Oku
20.06.2026
Özgür Özel’e Yönelen Kurgu

Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi CHP’yi arındırsın diye Saray, bir mıntıka temizliği hazırlığı içinde.

Devamını Oku
13.06.2026
'Geçmişte FETÖ'cülerle işbirliği yaptığı gibi partiyi çizgisinden uzaklaştıracak'

Gelişmeler öyle gösteriyor ki Saray görevlisi Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek işlevi CHP’yi ikiye bölmek değil, bile bile tarihe gömmek.

Devamını Oku
06.06.2026
Saray’a koltuk değneği hazırlanıyor

Kemal Kılıçdaroğlu, eline verilen kuşu bile uçurumadı ama, Saray tarafından kendisine sunulan makam koltuğuna yerleşti.

Devamını Oku
01.06.2026
FETÖ’cü itirafı

Dün Saray’ın görevlisi konumundaki Kılıçdaroğlu ile CHP’nin son seçilmiş genel başkanı Özgür Özel’in iki ayrı bayramlaşma toplantıları öncesi başkent kulislerinde bir dedikodu döndürülüyordu.

Devamını Oku
31.05.2026
Kılıçdaroğlu’nun FETÖ’severliği

Temmuz 2024’te bir gün telefonumuz çaldı.

Devamını Oku
30.05.2026
Saray'ı şenlendiren kurtarıcı hizmetkâr

Şu an Saray’da şenlik vardır, inanın.

Devamını Oku
25.05.2026
Zora Dayalı Yönetim Zordadır

Kimse “Yargı kararıdır, hukuksaldır” filan demesin.

Devamını Oku
23.05.2026
Saray kurucu iktidar istiyor

Beklenmekte olan gerçekleşti. Saray, Kemal Kılıçdaroğlu’nu CHP’nin başına görevli olarak atadı.

Devamını Oku
22.05.2026
Uzlaşma Arayışı

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Türkiye’nin bir bunalımdan diğerine sürüklendiğinin altını çiziyor ve Recep Tayyip Erdoğan’ın bu durumu bir “devlet rejimi”ne dönüştürdüğüne dikkat çekiyor.

Devamını Oku
16.05.2026
Saraycıların Sanal Geleceği

Siyasal dincilerin doğasında vardır.

Devamını Oku
09.05.2026
ADD’nin Bölge Toplantılarından Çıkan Sonuç

İktidar yurdumuzu sonu belirsiz bir obruğa dönüştürürken yurttaşlara çıkış yollarını gösteren çabalar, Anadolu’nun yüzlerce yıllık birikimine dayanarak hiç solmuyor.

Devamını Oku
02.05.2026
Zorbaların Özellikleri

Başımızdakilerin kindar nesil yetiştirme sevdası, okulları atış poligonuna çevirdi.

Devamını Oku
25.04.2026
Bir de Bundan Sonrası Var...

Saray düzeninin sürmesi için...

Devamını Oku
18.04.2026
Bir İstanbul Belediyesi İddianamesinden...

Elimizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İGDAŞ şirketindeki ihaleler ve işlemler ile ilgili hazırlanmış 142 sanıklı bir iddianame var.

Devamını Oku
11.04.2026
Narkozun Kaynağı

Yandaş Memur-Sen’in başındaki Ali Yalçın, “Anadolu, 100 yıllık narkozdan çıkıyor” demiş.

Devamını Oku
04.04.2026
Halkın Kandırıldığı Bilgisini Alenen Yasaklamak

Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri, Yunus Emre Vakfı’na bağlı Yunus Emre Enstitüsü’nde kimi yolsuzları saptadılar.

Devamını Oku
28.03.2026
Parantezi Milyarlarla Kapatanlar

Parantezi Milyarlarla Kapatanlar

Devamını Oku
21.03.2026
ABD, 2002’de Türkiye’yi nasıl kandırmak istemişti?

Gazetemiz Cumhuriyet ile Atılım Üniversitesi’nin işbirliği ile yapılan düzenli etkinliklerin geçen haftaki teması, yeni küresel gelişmelerdi.

Devamını Oku
14.03.2026
Saray’ın Kızıl Elması

Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşlarından biri olan laikliği savunanlara soruşturma açılmasını şaşkınlıkla karşılamamak gerekiyor.

Devamını Oku
07.03.2026
Türkçeyi mi yasaklayacağız?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun, Dünya Anadili Günü için yaptığı açıklamaya göre, anadilin “kamusal alanda tanınması ve korunması” gerekiyor.

Devamını Oku
28.02.2026
Casusluk Soruşturması Demişken...

Aradan 17 yıl geçmiş, öyleyse genç kuşaklara aktarmak gerek ki bilsinler...

Devamını Oku
21.02.2026
Dönüşüm amaçlanıyor

MHP ittifaklı AKP’nin “Osmanlı millet modeli” tutkusu raporda ortaya çıkıyor. İmralı’dakinin, Kürtlerin zaten ulusun içinde olduğunu reddeden “entegrasyon” diye tanımladığı kavramın kabul gördüğü anlaşılıyor. Süreç, Türkiye Cumhuriyeti’ni dönüştürme aracına dönüşüyor.

Devamını Oku
20.02.2026
Teokrasiye Doğru

Ara ara gündeme getiriyorlardı.

Devamını Oku
14.02.2026