Yerelden merkezi iktidara yürümek
Mehmet Şakir Örs
Son Köşe Yazıları

Yerelden merkezi iktidara yürümek

11.04.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

31 Mart 2024 yerel seçimlerinin birinci yıldönümü, siyasal gerginliklerin olağanüstü ölçüde tırmandığı günlere denk geldi. Yıldönümü açısından bir başka olumsuzluk da uzun bayram tatilinin içinde kalmasıydı. Bu nedenle hak ettiği ilgiyi ve duyarlılığı göremedi. Sonuçta biraz da sessiz sedasız geçti.

Oysa bu tarihi seçim ve başarı, özellikle CHP açısından büyük anlam ve önem taşıyordu. Öyle ya CHP, 47 yıllık bir aradan sonra, en çok oyu alarak ülkenin birinci partisi olmuştu. Bu tarihi başarı unutulmamalı ve unutturulmamalı diye düşünüyoruz. Halkın, seçmenin belleğine, silinmemecesine adeta kazınmalıdır.

CHP, ÖZGÜR ÖZEL VE EGE

31 Mart yerel seçiminin Ege ve Ege siyaseti açısından da bambaşka bir anlamı ve önemi var. Bu seçimde CHP, başta büyükşehirler olmak üzere neredeyse bütün Ege’yi CHP kırmızısına büründürdü. İktidar partisinin ülkenin batısındaki varlığı tartışmaya açıldı.

CHP açısından yaşanan bu olumlu gelişmenin, Manisalı - Egeli siyasetçi Özgür Özel’in CHP Genel Başkanlığı’na gelişi ile de örtüşmesi; doğrusu Ege ve Ege siyaseti adına ortaya ilginç sonuçlar çıkardı. Ege’de elde edilen önemli sonuçlar ve kazanımlar, hem CHP’nin ve hem de Özgür Özel’in hanesine yazıldı.

ÇAVUŞOĞLU’NUN KURULTAY BAŞKANLIĞI

Ege’de yıllar sonra CHP’nin kazandığı kentler arasında Denizli de yer alıyordu. CHP’nin geçtiğimiz pazar Ankara’da toplanan 21. olağanüstü kurultayının başkanlığını, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu yaptı. Aslında bu durum, Çavuşoğlu’nun şahsında Denizli’nin ve Ege’nin ödüllendirilmesiydi.

Öyle anlaşılıyor ki önümüzdeki süreçte Özgür Özel’in genel başkanlığındaki CHP, Ege Bölgesi’ne ve bu bölgedeki parti örgütlerine, kent yönetimlerine çok daha fazla önem verecek. Doğrusu, başta yıllardır iktidara karşı siyasal duruşunu ve direncini sürdüren İzmir olmak üzere, Ege’nin ve Ege kentlerinin bunu çoktan hak ettiğini düşünüyoruz.

BAŞKANLARIN ÖNÜNDEKİ YILLAR

31 Mart yerel seçiminin yıldönümü, özellikle yeni belediye başkanları için bir durum değerlendirmesi yapma fırsatı veriyor. İktidarın basıları ve engellemeleri nedeniyle zorlu bir ilk yıl geçiren başkanlar, önümüzdeki hizmet yıllarını iyi değerlendirmelidir. Bunun için de, ilk yılın deneyimleri ışığında, kadrolarını, plan ve programlarını yeniden gözden geçirmelidir.

Biz bu süreçte Ege Belediyeler Birliği, Ege Planlama Ajansı, Kıyı Ege Belediyeler Birliği gibi oluşumların iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çoğunluğu CHP’li belediyelerden oluşan bu yapılar, Ege’ye toplumcu ve kamucu bir bakışla yaklaşıp, sosyal demokrat yerel yönetim anlayışını ortaklaştırabilir. CHP’li belediyeler ve başkanlar, bu ortak organizasyonları siyasal, toplumsal, kültürel ve sosyal bir kaldıraç olarak değerlendirebilir.

Unutulmamalıdır ki yerelden merkezi iktidara yürümenin temel gücünü, yerel yönetimlerde elde edilecek başarılar, deneyimler ve siyasal kazanımlar oluşturacak.

***

30. mermer fuarı buluşması

Türkiye’de fuarcılık denilince akla önce İzmir gelir. Bu alanda önemli bir birikime sahip olan İzmir, Türk fuarcılık sektörünün doğduğu şehirdir. Aynı zamanda fuarcılık, Mustafa Kemal Atatürk’ün bu kadim kente yüklediği misyondur, verdiği ödevdir. İktisat Kongresi’ni İzmir’de toplayan Mustafa Kemal, ‘Bu kentte fuarlar kurun, sergiler açın’ diyerek, İzmir’i ve İzmirlileri görevlendirmiştir.

O dönemden bu yana düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), hem cumhuriyetin hem de fuarcılığın ana damarı oldu. Sonraki yıllarda da, başta mermer ve gelinlik olmak üzere birçok değişik sektörde düzenlenen ihtisas fuarlarıyla, İzmir fuarcılıkta önemli başarılar ve kazanımlar elde etti. Biz de geçmişte İZFAŞ Genel Müdürü olarak görev yaptığımız için, bu alanda yaşananları yakından biliyor ve izliyoruz.

İZMİR’DE FUARCILIK

Bizim görevde bulunduğumuz dönemde güzel bir gelişme yaşanmıştı. TOBB tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’nin en büyük fuarlarının İzmir’de İZFAŞ tarafından düzenlenen fuarlar olduğu belirlenmişti. Böylece İzmir’in fuarcılık başarısı tescillenmişti. TOBB’un 2013 yılı Fuar Raporu'na göre, Türkiye'de en çok katılımın İzmir Fuarı'nda olduğu ortaya çıkmıştı. Ziyaretçi açısından da birinciliği İEF almıştı. Katılımcı firma sayısı açısından irdelendiğinde, birinciliği yine İzmir'de düzenlenen Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı elde etmişti.  

O yıllarda TOBB tarafından yapılan tespitlere göre, Türkiye’nin en büyük fuarlarının İzmir’de İZFAŞ tarafından düzenlenen fuarlar olduğunun açıklanması, İzmir ve İzmir fuarcılığı için önemli bir başarıydı. Türkiye’de fuarcılık İzmir’den başlamış ve bu güzel kentle birlikte anılmıştı. İzmir, pek çok alanda olduğu gibi fuarcılık sektöründe de öncüdür. Türkiye’nin en büyük fuarlarının İzmir’de düzenleniyor oluşu sevindiricidir. İzmir ile fuarcılık, hiçbir zaman birbirinden ayrılamayacak ölçüde bütünleşmiştir.

EGE’DE MERMERCİLİK

Günümüzde fuarcılık ağırlıklı olarak ihtisas fuarcılığına evrilmiştir. İzmir’in ihtisas fuarcılığı geçmişinde mermer ve doğal taş sektörü önemli bir yer tutmaktadır. Bu fuarın doğası gereği geniş alanlar istemesi, ister istemez yeni alan arayışını da beraberinde getirmişti. Gaziemir’deki Fuar İzmir’in ortaya çıkışında, mermer fuarının başat rolü vardır. 21. Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’yla birlikte, Gaziemir’deki yeni fuar alanı hizmete girmişti.

Mermer ve doğal taş sektörü açısından Afyon, Denizli, İzmir ve Muğla gibi Ege illeri önemli üretim ve işleme alanlarıdır. Bu fuarın İzmir’de ortaya çıkıp hızla büyümesinin ve bölge ile bütünleşmesinin önemli sosyo-ekonomik nedenleri vardır. Mermer ve doğal taş fuarı, İzmir ve Ege için, tam anlamıyla bir ekonomik kaldıraç niteliğindedir. Kentin ve bölgenin ekonomisine önemli kazanımlar sağlamaktadır.   

***

İzmir büyükşehir davası unutulmamalı

Halen Silivri’de tutuklu bulunan İstanbul’un seçilmiş büyükşehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşları ile ilgili gelişmeler, kamuoyunun gündeminde önemli yer tutuyor. Hem uluslararası ve hem de ulusal kamuoyunun gözü kulağı İstanbul’a çevrilmiş durumda.

Bu dava ile ilgili gelişmeler, yurttaşlar tarafından da ilgiyle ve dikkatle izleniyor. Tutuklular arasında bizim de yakından tanıdığımız ve geçmişte İzmir’de mesai arkadaşlığı yaptığımız İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökçe de var. Ekrem başkan ve çalışma arkadaşları ile ilgili suçlamalar, doğrusu kamu vicdanında karşılık bulmuyor. Halk onlara sahip çıkıyor.

İSTANBUL’LA BENZERLİKLERİ

Buna benzer bir davayı biz de geçmişte İzmir’de yaşamıştık. Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte, onun çalışma arkadaşları olarak yıllarca yargılanmıştık. Aziz başkanın 397 yıl hapsi istenmişti. Ama İzmirliler, Aziz başkana ve bizlere sahip çıkmıştı.

O dönemde İzmir büyükşehir, siyasal açıdan CHP’nin, dolayısıyla muhalefetin yönettiği en önemli kamusal alandı. İstanbul’da Ekrem başkana yönelik suçlamaların benzerleri, o dönemde Aziz başkana yöneltilmişti. Ama bütün bu suçlamalar, en başta İzmirlilerin vicdanında kabul görmemişti.

İZMİR’DE YAŞANANLAR IŞIK TUTMALI

Böylesi davalar özünde siyasi davalardır. Üzerinden yıllar geçince, hukukun ve tarihin adil terazisinde daha objektif ve sağlıklı değerlendirilir. Bu konuda en güzel ve çarpıcı örnek, yakın geçmişte İzmir’de yaşananlardır. Sonuçta Aziz başkan ve bizler, ileri sürülen iddialardan tümüyle beraat etmiştik.

Şimdi İstanbul’da yürütülen soruşturmalar için, İzmir büyükşehir davası örnek olabilir. Geçmişte İzmir’de yaşananlar günümüze ışık tutabilir. Böylesi süreçleri geçmişte deneyimlemiş birisi olarak, herkesi bu konuda yeniden düşünmeye ve değerlendirmeye çağırıyoruz.

Yazarın Son Yazıları

‘Kooperatifler daha iyi bir dünya kurar’

ooperatifçilikle güçlü bir gönül bağımız var. Kuşaklar boyu üzüm üreticiliği ile uğraşmış ailemizin adeta genlerinde kooperatifçilik var. Biz de yıllar boyu hem bir çalışan hem de bir üretici olarak tarım kooperatifçiliğinin ve toplumsal mücadelelerin içinde bulunduk.

Devamını Oku
19.12.2025
Niobe’nin gözyaşları

Manisa’da dün gözyaşı adeta sel olup aktı!

Devamını Oku
16.12.2025
Tarım SOS veriyor!

Ülkemizin ekonomik-sosyal yaşamında yaşanan olumsuzluklardan en çok etkilenen kesimlerin başında tarım kesimi geliyor. Bu olumsuzluklar kırsaldan kente, üreticiden tüketiciye uzanarak gıda zincirinin tüm halkalarını kapsıyor.

Devamını Oku
12.12.2025
Emeğin asgarileşmesi

Ülkemizin kendine özgü ekonomi-politiği bağlamında; yılın son günlerinde çalışanları ve emeklileri maaş artış beklentisi sarar.

Devamını Oku
09.12.2025
Egeliler ‘Hadi gari’ diyor!

Ege ve Egeli ile özdeşleşmiş bir ifade vardır. Egeliler günlük yaşamda çok sık “Hadi gari” sözcüklerini kullanırlar. Bu ifade, içinde bulunulan duruma göre bazen bir hayret ifadesidir bazen de bir hareketlenme çağrısıdır.

Devamını Oku
05.12.2025
Halkın bütçesi

Bütçe görüşmeleri ve tartışmaları, ekonomi-politik değerlendirmeler açısından büyük önem taşır.

Devamını Oku
02.12.2025
CHP kurultayı ve Ege

Cumhuriyetin kurucu ve ülkemizin birinci partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 39. olağan kurultayı, bugün Ankara’da toplanıyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde neredeyse bütün Batı Anadolu’yu CHP kırmızısına boyayan Egeli seçmenlerle CHP arasında çok köklü ve güçlü bağlar var.

Devamını Oku
28.11.2025
Umut ve direniş kurultayı

Günlerdir İBB iddianamesini ve CHP’ye yönelik yargısal kuşatmayı tartışıyoruz.

Devamını Oku
25.11.2025
Ekolojik yaşam savunucuları

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP30) Brezilya Belem’de çalışmalarını sürdürürken ülkemizin ekolojik yaşam savunucuları da alanlara çıkıyorlar.

Devamını Oku
21.11.2025
Umudu örgütlemek ve büyütmek

Küresel kapitalizmin neden olduğu ve otoriter siyaset anlayışlarının daha da ağırlaştırdığı iktisadi ve siyasal bunalımlar, bütün dünyada katmerlenerek devam ediyor.

Devamını Oku
18.11.2025
Asfalyalar atmasın!

Kış mevsimi kendini hissettirmeye başladı. Kış mevsiminin oldukça zor ve zorlu koşulları var. Öncelikle ısınma ve giyinme giderleri dar gelirli ailelerin belini büküyor. İçinde bulunduğumuz koşullarda elektrikle ısınmaya çalışmak, aile bütçeleri açısından başlı başına bir yıkım haline geliyor.

Devamını Oku
14.11.2025
Küresel adaletsizlik ve otoriterlik

Emperyalizme karşı duruşun ve mücadelenin simgesi, Kurtuluş Savaşı’nın önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü; vefatının 87. yılında saygıyla andık, anıyoruz.

Devamını Oku
11.11.2025
Yerele darbe!

Bir zamanlar yereli güçlendireceğiz, yereli daha çok yetkilendireceğiz diyerek iktidara gelenler, son dönemde tam tersi işlere yöneliyorlar.

Devamını Oku
07.11.2025
CHP ile uğraşmayı bırakın!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk genel başkanı olduğu CHP, Cumhuriyetin kurucu ve ülkemizin birinci partisi.

Devamını Oku
04.11.2025
Doğa ve iklim uyarıyor!

Son dönemde doğa ve iklim koşullarındaki gelişmeler, değişimler günlük hayatımızı derinden etkilemeye başladı. Deprem tehlikesi ve iklim krizi artık hepimizi daha çok ilgilendiriyor. İzmir ve Ege Bölgesi de bütün bu gelişmelerden alabildiğine etkileniyor.

Devamını Oku
31.10.2025
Cumhuriyet ve demokrasi

Demokrasi, Cumhuriyetle birlikte düşünülmesi ve birlikte anılması gereken çoğulcu, halkçı yönetsel sistemdir, anlayıştır. Her ikisi de birbirini bütünler ve tamamlar.

Devamını Oku
28.10.2025
Ege’nin Cumhuriyet sevdası

Yeni bir Cumhuriyet bayramı kutlaması daha yaklaşıyor. Başta Ege ve Egeliler olmak üzere bütün halkımız, Cumhuriyetin 102. yaşını coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor.

Devamını Oku
24.10.2025
‘Asgari’ hayatlar

Yıl sonu yaklaşırken çalışanların ve emeklilerin büyük çoğunluğunu yeni yıl maaş artışlarının telaşı sarar.

Devamını Oku
21.10.2025
Tarım ve gıda, temel sorun

Dün 16 Ekim Dünya Gıda Günü’ydü. Bu anlamlı gün nedeniyle uzmanlar ve ilgili kuruluşlar konuyla ilgili açıklamalar yaptılar.

Devamını Oku
17.10.2025
‘Metal fırtına’

Türkiye’nin emek tarihinde metal emekçilerinin çok ayrı bir yeri vardır.

Devamını Oku
14.10.2025
CHP’de il kongrelerinden olağan kurultaya

Türkiye’nin kurucu-ülkenin 1. partisi Cumhuriyet Halk Partisi, kongreler ve kurultay sürecini yaşıyor. Önce mahalle delegelerinin seçimi ile başlayan süreç, ilçe kongreleri ile devam etti. Şimdi sırada il kongreleri var.

Devamını Oku
10.10.2025
Halk siyaseti

TBMM’nin açılışı sonrasında ortaya çıkan fotoğraflar, siyaset çevrelerinde tartışılmaya devam ediyor.

Devamını Oku
07.10.2025
Halk silkeleniyor!

İktidarın muhalif belediyeleri yönetsel açıdan kuşatması ve mali olarak silkelemesinin faturası doğrudan halka çıkıyor. Muhalif belediye başkanlarınca yönetilen kentlerde yaşayanlar, bu silkelemelerden alabildiğine etkileniyorlar.

Devamını Oku
03.10.2025
Derin yoksulluk

Ülkemizde büyük çoğunluğun temel gündemini ekonomik sorunlar oluşturuyor.

Devamını Oku
30.09.2025
Toprağıma, zeytinime dokunma!

Ege’de çevre sorunları ile birlikte çevre mücadelesi de büyüyor. Özellikle Muğla yöresinde kömür ve maden çıkarma amaçlı doğaya müdahaleler sürüyor. Ege’nin simge ağacı zeytin başta olmak üzere tarım ve orman alanları zarar görüyor. Verimli tarım toprakları yok ediliyor.

Devamını Oku
26.09.2025
‘Ev-Genç’liler!

Geçmiş dönemlerde siyasal ve toplumsal alanlarda gençlikten söz edilirken usa önce “Dev-Genç” gelirdi.

Devamını Oku
23.09.2025
Üreticiye darbe üstüne darbe!

İçinde bulunduğumuz aylar, Ege’nin tarım kesiminde hasat dönemidir.

Devamını Oku
19.09.2025
Siyasal direniş

Ülke ve halk olarak çok ilginç günlerden geçiyoruz.

Devamını Oku
16.09.2025
İktidar, İzmir’e kör ve sağır!

Ülkemiz genel anlamda zor ve zorlu bir dönemden geçiyor. Başta siyasal ve toplumsal gerginlikler olmak üzere, pek çok sorun halkı olumsuz etkiliyor. Ekonomik-sosyal sorunların dayanılmaz ağırlığı, yurttaş çoğunluğunun günlük yaşamını adeta bir cendereye dönüştürüyor.

Devamını Oku
12.09.2025
Yeniden kurtuluş ve kuruluş

Bugün 9 Eylül İzmir’in kurtuluş günü

Devamını Oku
09.09.2025
‘Uçun kuşlar uçun İzmir’e doğru...’

Güz döneminin başlangıcı olan eylül ayını doğrusu çok severiz. Yaz aylarının aşırı sıcağından, rehavetinden, tatil havasından çıkışı ifade eder.

Devamını Oku
05.09.2025
Barış arayışı ve mücadelesi

30 Ağustos Ulusal Bağımsızlık Günü ile 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü ardı ardına kutladık. Ulusal Kurtuluş Savaşı ile bağımsızlığını kazanmış ve Cumhuriyeti kurmuş bir ülkenin yurttaşları olarak ulusal bağımsızlık ve barış günlerini birlikte kutluyor ve ortaklaşa sahipleniyoruz.

Devamını Oku
02.09.2025
İzmir Fuarı, Cumhuriyetin halk okuluydu

İşte yine İzmir’in “fuar günleri” geldi. Bizler, İzmirliler olarak bir İzmir Enternasyonal Fuarı’na (İEF) daha ulaşmanın sevincini yaşıyoruz.

Devamını Oku
29.08.2025
‘Daima Demokrasi’

Dünyada otoriter liderler arttıkça ve otoriterlik tırmandıkça, demokrasinin değeri-önemi daha iyi anlaşılıyor.

Devamını Oku
26.08.2025
Aydın’da yeni dönem

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun CHP’den istifa edip iktidar partisine geçmesinin yankıları sürüyor.

Devamını Oku
22.08.2025
Emek vurgunu!

Ülkemizde emeğiyle, alın teriyle geçinmek zorunda olan geniş toplumsal kesimler, en zor ve zorlu dönemi yaşıyorlar.

Devamını Oku
19.08.2025
‘Üzüm bizim canımız...’

‘Üzüm bizim canımız...’

Devamını Oku
15.08.2025
CHP'de örgütsel yenilenme

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kongreler-kurultay süreci başlıyor.

Devamını Oku
12.08.2025
CHP, Ege’de yeni döneme hazırlanıyor

CHP, Ege’de yeni döneme hazırlanıyor

Devamını Oku
08.08.2025
Mağduristan!

Bu iktidar döneminde, toplumda geniş kapsamlı mağduriyetler oluştu ve çok sayıda mağdur yaratıldı. Türkiye bir bakıma mağdurlar ülkesi oldu ve adeta “Mağduristan”a dönüştü! Üstelik son yıllarda mağduriyetler ve mağdurlar daha da artıyor.

Devamını Oku
05.08.2025