Metin Tükenmez

Adaleti Stadyumda Aramak

17 Nisan 2012 Salı
\n

Maçın deneyimli yardımcı hakemi Baki Tuncay Akkın önce bir Galatasaray atağında ofsaytı kaçırdı sonra da Melonun açık ofsayttan attığı golü saptayamadı. Bu da yetmiyormuşçasına çizgiyi geçen-geçmeyen toplarda tutarlı kararlar veremedi. Bu nedenle Beşiktaş yandaşlarının hakem Hüseyin Göçeke haksız yere küfretmesi yakışık almadı. Golü veren yardımcı hakemdi. Kaldı ki Beşiktaşlı futbolcuların yaptığı hatalar hakemlerden çok daha dikkat çekiciydi. Çünkü Beşiktaşlı futbolculardan bazıları futbolu bilmiyor. Örneğin Mustafa Pektemek. Bu genç oyuncu bir santrforun nasıl oynaması, takımı atağa çıktığında nasıl davranması gerektiğini bilmiyor. Salt doğal yetenekleriyle mücadelesini sürdürüyor. Oysa yeteneğe bilgi katılmadıkça sonuç almak ancak rastlantılara veya rakip savunmanın yapacağı hatalara bağlı kalıyor.

\n

Quaresmanın kaçak güreşen develer gibi oynadığı futbol varken Mustafayı eleştirmeye pek de gönlüm elvermiyor. Ama sonuçta Quaresma bu kadardır, daha ötesi de olmaz zaten. Mustafa belki eleştirilerimize kulak verir, kim bilir? Mustafa Pektemekin yanında oynayan Holosko ise sanki futbolu unutmuş. En önemli özelliği olan süratte devamlılığını yitirmiş. Böyle oyuncuların tipik özelliği oynamadığı zaman kuvvetten düşmesidir ki bunu dün akşam net bir şekilde gördük.

\n

Forveti etkisiz, Q7si sorumsuz, savunmada Elmandere her yüksek topta yenilmesine karşın inatla Beşiktaştan daha fazla para koparmanın peşinde olan Sivokun hallerine bakıldığında Siyah-Beyazlı takımın daha iyisini yapması olanaksızdı. Futbolda bu denli net yargıya varmak insanın başına iş açacağının ayırdında olsam da oyunun gidişatı ve Beşiktaşlı futbolcuların ortaya koyduğu başarım gücünden (performanstan) her şey görülüyordu.

\n

Maç boyunca bir büyük takıma yakışır tek atak geliştiremeyen Beşiktaşın karşısında sıradanlıktan öteye geçemeyen Galatasarayın normal lig döneminde oynadığı hiçbir maçın kalitesini tutturamaması üst küme (play-off) maçlarında zorlanacağının bir göstergesi olsa gerek. Melo büyük olasılıkla ciddi bir uyarı almış. Gerilimi seven bu futbolcu belli bir düzeyde gerginliğe ulaşmadan başarılı olamıyor. Muslera, Veli Kavlakın müthiş şutunda gösterdiği tepki kuvvetiyle maçın beraberliğe gelmesini önledi. Hiç atak geliştiremeyen Beşiktaşta kırmızı kart görmesi gereken Quaresma alanda kalıp 80 dakika maçı seyrederken Fatih Terim bir atak oyuncusu olan Aydın Yılmazı sahaya sürerek yengiyi garantiledi. Herkesin hata yaptığı bir ortamda hakemlerin bu denli alaya alındığı bir maça son zamanlarda tanık olmamıştık. Gene de hiçbir kötü karar yandaşların alana girmesini gerektirmez. Ülkenin genelinde sarsılan adalet duygusunun statlarda aranması ülkeyi ilginç bir noktaya doğru götürüyor...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

TandemsizTakım 27 Ağustos 2012
Futbolun Spartaküs'ü 26 Ağustos 2012
Yakup Durmuş ve Erol Togay 10 Ağustos 2012

Günün Köşe Yazıları