Metin Tükenmez

Futbolun Spartaküs'ü

26 Ağustos 2012 Pazar
\n

GÖRÜŞ / METİN TÜKENMEZ

\n\n\n

1979 yılında Anadoluhisarı Gençlik ve Spor Akademisinin 4üncü sınıfına geçmiştim. O günlerde bitirme tezi zorunluydu. Benim tezim Antrenör - futbolcu ilişkileriüzerineydi. Eser Özaltındere bizim akademiye gelirdi. Kendisine konuyu açtığımda Metin Kurt ile buluşalımdedi. Metin Kurt, Eser ve ben 33 yıl önce Beyoğlu Yeniçarşı Kulübünde buluştuk.

\n

Tez konumu kendisine söylediğimde, onca itilmiş kakılmışlığa karşın hiçbir zaman yüzünden eksik olmayan gülümsemesiyle Bak Metin kardeş, Türkiyede teknik direktörlük yoktur, teknik diktatörlük vardır. Futbolcular köle, yöneticiler ve teknik direktörler onların üzerinde baskı kuran diktatörlerdir. Yöneticiler ve antrenörler futbolcuların yaşamlarını saha sınırları içine hapsederler. Önce futbolculara insan olduklarını duyumsatmalı ve bu hapishaneden yaşamın içine çıkarmalıyız. Sonra da diktatörlerin baskısını kırmalıyız. Başka türlü oyuncu antrenör ilişkileri sağlam bir temele oturtulamazdedi ve inanılmaz bir enerjiyle saatlerce süren bir sohbetin yolunu açtı Eser Özaltındere ve bana.

\n

Sonraki günler ve yıllarda dostluğumuz gelişti. Devrimci Sporcular Sendikasının kuruluş aşamasında sürekli görüştük. En son geçen mayıs ayında telefonla konuştuk. Devrimci Sporcular Sendikasının önderliğinde Dolmabahçeden Taksime yürüyüş yapılacağını söyledi. Birkaç gün önce ağır hasta olduğunu Reşit Güner telefonla bildirdi. Metin Kurt, Türk futbolunun hatta sporunun Spartaküsüdür. İçinde sürekli yanan, ona enerji veren bir ateş vardı. Bu ateşi söndürmek için alkol aldığını söylerdi. Türk futbolu Metin Kurtu hak ettiği yere getirmedi, yöneticiler engel oldu. Ancak bugün olmasa bile gelecekte tarih Metin Ağabeyi gerçek yerine koyacak ve bugün onu tanımayan gençler gelecekte İyi ki Metin Kurt varmışdiyeceklerdir. Biz Türkler hep ideal 11leri merak ederiz. Metin Kurtun da bir ideal 11i vardı. Kendisini, ancak onların bir öğrencisi olabilecek kadar gören Spartaküs Metin Kurtun ilk 11i şöyleydi: Mustafa Suphi, Nâzım Hikmet, Kemal Türkler, Behice Boran, Ahmet Arif, Sinan Cemgil, Mahir Çayan, Harun Karadeniz, Ahmet Kaya, Yılmaz Güney, Deniz Gezmiş... Metin Kurt, ışıklar içinde sonsuzluğa yürüyen 11ine katıldı. Uğurlar ola...

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

TandemsizTakım 27 Ağustos 2012
Futbolun Spartaküs'ü 26 Ağustos 2012
Yakup Durmuş ve Erol Togay 10 Ağustos 2012

Günün Köşe Yazıları