Necati Özkan

B40

11 Temmuz 2022 Pazartesi

“Sayın başkan siz burada da kendi ülkenizde olduğunuz kadar ünlüsünüz. Demokrasi konusundaki mücadelenizi ilk günden beri adım adım takip ediyor ve sizden ilham alıyoruz. İkinci kez kazandığınız seçim gecesini, sizin vatandaşlarınıza benzer heyecanla canlı olarak izlediğimizi hiç unutmuyorum. Sizi şehrimizde ve belediyemizde ağırlamak bizim için onurdur.” 

Ellili yaşların başında görünen kadın siyasetçi; sakin ve kararlı kelimelerle konuşuyor, heyecanlı olduğu halde heyecanını bastırmayı iyi bilen bir tecrübeye sahip olduğu izlenimi veriyordu. Üç dönemdir Sofya Büyükşehir Belediyesi başkanlığı yapan ve ülkesinin en saygın siyasetçilerinden biri olan Yordanka Fandakova (Fındıkova) yüzündeki ve gözlerindeki gülümsemeyle muhatabına derin bir saygıyla bakıyordu. 

ATATÜRK’ÜN İZİNDEN 

Fandakova’nın misafir ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB heyetiyle 28 Haziran 2022 sabahı erken saatlerde Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya gelmiştik. Şehre iner inmez Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği’ni ziyaret etmiş ve büyükelçi Aylin Sekizkök’ten iki ülke ilişkileri konusunda brief almıştık. 

Büyükelçi Sekizkök, Osmanlı döneminden miras dünyadaki 4 büyükelçilik binamızdan biri olan Türkiye’nin tarihi Sofya Büyükelçilik binasını gezdirdi. Atatürk’ün askeri ateşe olarak kullandığı ofisteki anı defterini İmamoğlu’nun imzalamasını istedi. İmamoğlu’nun deftere yazdığı “Balkan şehirleri ağı ile kurmaya gayret ettiğimiz iş birliği çalışmalarımızın bir parçası olarak geldiğimiz Sofya’da, Atatürk’ün döneminde kurduğu Balkan Paktı çalışmalarından feyz alarak, 21. yüzyılda aynı heyecanla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklindeki cümle Sofya gezisinin amacını açıklıyordu. Ekrem İmamoğlu’nun kurucu liderliğini ve başkanlığını yaptığı B40 Balkan Şehirler Ağı’nın geliştirilmesi için şehre gelmiştik.

23 ÜYEYLE KURULDU, 42’YE ÇIKTI

Bu geziden tam 7 ay önce, Kasım 2021’de İBB başkanı İmamoğlu’nun davetiyle İstanbul’da toplanan 11 Balkan ülkesinden 23 belediye başkanı, Balkan şehirleri arasında yeni bir iş birliği sürecini başlatacak B40 Ağı’nın kurulmasına oy birliğiyle karar verdi. İstanbul Konferansı’yla kurulan B40’un, Balkanlar’da ‘Daha iyi bir gelecek için daha iyi iş birliği” mottosuyla çalışması ve Daimi Sekreteryası İstanbul’da bulunması kararlaştırıldı. B40 bünyesinde “Yerel İklim Eylemi”, “Yerel Demokrasi ve Göç”, “Akıllı Şehirler ve Dijital Transformasyon” ile “Yerel Ekonomik İş Birliği” başlıklarında 4 ayrı çalışma grubu oluşturuldu. 

Kurucu başkan İmamoğlu, önce 25 Nisan 2022 tarihinde Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’yı ziyaret etti ve Bosna-Hersek’ten 4 şehri üyeliğe kabul etti. Ardından Sofya ziyareti geldi. Sofya Belediye Başkanı Fandakova ve İBB Başkanı İmamoğlu aynı gün öğleden sonra B40 Sofya toplantısı yaptı. Sofya toplantısına katılan Kırcali Belediye Başkanı Hasan Aziz dahil 11 Bulgar Belediye başkanını katılımıyla B40 üye sayısı 42’ye çıktı. 

YENİ AĞLAR ve AJANSLARLA İSTANBUL’A GÜÇ KATMAK

23 Haziran seçimlerinden sonra iş başı yapan İmamoğlu ve yeni İBB yönetimi, şehrin akut sorunlarını çözecek, ekonomisini büyütecek ve İstanbul’un geleceğini şekillendirecek çok sayıda yeni platform, ağ ve yapılar kurdu. 

Balkan coğrafyasında “Yeni Osmanlıcılık” ve “Değerli yalnızlık” gibi irrasyonel dönemlerden sonra hayata geçmiş akılcı, adil ve eşit bir işbirliği anlayışını temsil ediyor. B40, kısa bir süre sonra, yumuşak gücünün en önemli uygulama alanlarından birine dönüşecek bir potansiyeli içinde barındırıyor. 

Görünen o ki, kısa bir süre sonra bu ağ, balkanlardaki her önemli kenti kapsayacak şekilde genişleyecek ve bu gelişme birilerini mutlu edeceğine, rahatsız ediyor. Zira İmamoğlu’nun Sofya ziyaretinden sadece 5 gün sonra İstanbul Valiliği “belediye başkanlarının yurt dışı temsilcilerle görüşmek için Dışişleri Bakanlığı’ndan izin almaları” gerektiğine ilişkin, tarihimizide görülmemiş bir yazı gönderdi.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Öfke ve değişim 12 Haziran 2023
Nasıl oldu? 30 Mayıs 2023
Yakın elmalar 22 Mayıs 2023

Günün Köşe Yazıları