Özgür Mumcu

Petrol tesadüfleri sever

17 Aralık 2015 Perşembe

Normal şartlarda Singapur’da 2008’in Ağustos ayında kurulan iki şirketin bizi pek ilgilendirmemesi gerekiyor. Ama normal şartlarda değiliz. Şirketlerin isimleri havalı. Grand Fortunes Venture ve Lucky Venture. Aynı gün kurulmuşlar, adresleri de aynı. Adreste şirketleri boşuna aramayın. Singapur’da barlar sokağında bir binaya rastlarsınız.
Zaten artık şirketleri Singapur’da da aramayın çünkü 2011’de şirketler nedense British Virgin Adaları’na taşınmış. Muhtemelen doktor, deniz havası almalarını salık vermiş.
Yine 2011’de İstanbul’da Powertrans diye bir şirket kurulmuş. Kurulsun bize ne? Onu British Virgin Adaları’ndakiler düşünsün. Şirketin yarısı Grand Fortunes Venture’a, diğer yarısı da Lucky Ventures’a ait.
Ne güzel işte yabancı sermaye istikrarı görmüş Türkiye’ye yatırım yapıyor.
Hakikaten istikrarı görmüşler. 2011 seçimlerinden sonra istikrar dalga dalga memlekete yayılırken Kuzey Irak petrollerini taşıma imtiyazı da Powertrans şirketine verilmiş.
Singapur’da kurulmuş sonra British Virgin Adaları’na taşınmış şirketlerin sahibi olduğu Powertrans’a kim genel müdür olmuş? Ahmet Şadi Güngör. Kendisini tebrik etmek lazım, dünyanın öbür ucundan gelen yatırımcılar Türkiye’ye gelir gelmez onu fark etmişler.
Kim Ahmet Şadi Güngör? Eski bir AKP milletvekili ama daha önemlisi Çalık Holding’in eski yöneticilerinden. Powertrans’ın başka bir yöneticisi daha var. Şevket Acar. O da Çalık Holding’in Arnavutluk’taki Telekom şirketinin eski CEO’su.
Enerji Bakanımız kim? Berat Albayrak. Hem Cumhurbaşkanımızın damadı hem de Çalık Holding’in eski CEO’su.
Yani? Yanisi şu. Petrol tesadüfleri sever.
Bunların hiçbiri yeni bilgiler değil. Tolga Tanış, “Potus ve Beyefendi” kitabında ayrıntısıyla yazdı. Cumhuriyet bu ilişkiler ağını manşetine taşıdı. Daha sonra başka yerlerde de yer aldı.
Neyse. Mısır’ın general Sisi’sinin hiç sevmediği Müslüman Kardeşler’e yakın bir internet sitesi var. Adı El Arabi el Cedid. Yani “Yeni Arap”. Bu sitede 26 Kasım’da bir haber yayımlandı. Haber, IŞİD petrolünün Türkiye’ye nasıl girdiğini anlatıyor.
Efendim şöyle oluyormuş. IŞİD petrolü çıkartıyor, tankerler Irak Kürt yönetiminin kontrolündeki Zaho’ya gidiyor. Orada kaçakçılar mevzuyu devralıyor. En çok parayı bastıranın aldığı petrol, taşıma izni olan şoförlere devredilerek Kuzey Irak petrolleri arasına katılıyor ve Silopi’ye getiriliyor. Silopi’den limanlara, limanlardan İsrail’e, İsrail’den İtalya’ya.
CHP’nin eski Hatay milletvekili, bu iddiaları sorduğunda Enerji Bakanlığı’ndan ne cevap alıyor?
“Biz Kuzey Irak’tan petrol alıyoruz, o petrolün içerisine başka petrolün karıştırılıp karıştırılmaması bizi ilgilendirmez, bu onların sorunu.”
İstikrar çok güzel bir şey. Bakın her şey nasıl da tıkır tıkır işliyor.
Ben de Cumhurbaşkanı olsam, damadımı Enerji Bakanı yapar, petrol taşıma imtiyazını damadımın eski şirketinin eski çalışanlarının yönettiği Virgin Adalı bir şirkete verirdim.
Siz dik durup eğilmemek kolay iş mi sandınız.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tutuklu yargı 5 Eylül 2018
Kimiz biz? 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları