Mahzun 1 Mayıs’ın ardından

02 Mayıs 2016 Pazartesi

Düşmanları hâlâ yenişemedi, zamanında solculuk taslamışlar ile birlikte sövmeye, dövmeye doyamadılar. Sola gönül verenler, kulak asmayın bitmez tükenmez sol düşmanlığına, kim ne derse desin, solculuk saygın bir mirasa sahiptir. Kim ne derse desin, solculuk insanlığın yüz akıdır, tarihin vicdanıdır. Dünyanın dört bir yanında, yaşanmış, uğruna nice canlar verilmiş, nice hayatlar kararmış bir haysiyet mücadelesidir. Zalim dünyanın yüz akıdır, insanlığın en güzel hayallerinden biridir. Mağlubiyeti, insanlığın mağlubiyetidir, hayallerinin yıkılması, dünyanın çoraklaşmasıdır. İlahi adalet; fukaraya yâr edilmeyen dünyanın kendisi fukaralaştı, vicdanını, hayalini, haysiyetini yitirdi. Fukaraya dar edilen dünya, kimseye yâr olmadı, kirlendi, çirkinleşti, bir kör dövüşünün içinde yuvarlanıp gidiyor. Mesele, kaynak, refah, mal, mülk değil, vicdanı olmayan doymak bilmez, sonunda kendi başını yiyecek.
1 Mayıs sıradan bir “işçi günü” değildi, insanlık adına bir büyük başkaldırı idi, ne yazık ki, o başlar şimdi eğik. Yok, düşmanları kazanmadı, insanlık kaybetti. Var güçleri ile üzerine çullandılar, isyan sindirildi, zafer “sinik”lerin zaferi, dünya “sinik”lerin dünyası oldu. Ama bakın, zaferlerinin tadını çıkaramıyorlar, solculara sövmeye, dövmeye doyamıyorlar. Eski solcu sicillerini satmaya doyamayanların şahitliği en kıymetli silahları, bu yaşlı ergenlerin öfkesi en büyük sermayeleri. Onlar anlatıyor, bunlar dinliyor, bunlar dinliyor, onlar anlatıyor, eski düşmanları ile bir türlü yenişemiyorlar. Yenişemezler, ne kadar tükenirse tükensin, bir haysiyet meselesidir sol vicdan, nefesi yeter. Yetiyor, hâlâ her türlü soysuzu öfkelendirmeye.
Bakın öfkeli yüzlerine, bitmez tükenmez hezeyanlarına, aslında kimin kaybettiğini daha iyi anlarsınız. Hiçbir tarihsel olgu kirletemez, eşitlikçi, haysiyetli, kardeşçe bir dünya hayalini, silikleşse de hayali, hayali cihan değer!
Onlu yaşlarında sol siyasete gönül vermiş, sonra onunla çok didişmiş ama heyecanını, hayalini asla kaybetmemiş biri olarak, bugün başka bir konu yazmak içimden gelmedi, hepinizin geçmiş 1 Mayıs’ı kutlu olsun; ama geçmesin heyecanınız, izin vermeyin, tükenmesin insanlığa dair hayallerimiz.
Önemli Not: Daha önce de yazmak gereği duymuştum, ama son zamanlarda benim adıma yeni bir Twitter hesabının daha açılmış olduğunu öğrendim. Ne kendi açtığım, ne onayladığım, hiçbir sosyal medya hesabım, bağlantım vardır. Ne yazık ki hukuken bu tür suiistimallerin önüne geçme imkânı yok, en azından buradan duyurmuş olayım.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

‘Yeni devlet’ 7 Ağustos 2017

Günün Köşe Yazıları