Gül de Erdoğan’ı ‘Hevesli’ Görüyor

30 Mayıs 2014 Cuma

Erdoğan Kararını Henüz Çankaya ile Paylaşmamış

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanlığı seçimleri için bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesine ilişkin meslektaşımız Şükrü Küçükşahin’in Hürriyet’te yazdığı “sürpriz öneri” haberi siyaset kulislerini hareketlendirdi. Küçükşahin haberinde, Bahçeli’nin Gül’e “çatı aday” önerisinde bulunduğunu yazmıştı. MHP kanadı bu iddiaya şiddetle karşı çıkarken Çankaya Köşkü ise “sessiz” kalmayı tercih etti.

Bahçeli: Erdoğan’ın üzerinde şaibe var
MHP lideri Bahçeli ile görüşmelere katılan iki parti yetkilisi vardı: Genel Sekreter İsmet Büyükataman ve Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın. Ayrıca Bahçeli diğer parti yetkililerini de yaptığı temaslar hakkında bilgilendirdi. MHP kulislerinde yaptığımız nabız yoklamasında görüşmeye ilişkin şu bilgileri edindik:
Bahçeli görüşmede, daha önce grup konuşmalarında da yaptığı gibi cumhurbaşkanı seçilecek kişide aradığı temel özellikleri sıralamış. MHP lideri, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk dosyaları nedeniyle Başbakan Erdoğan üzerinde şaibe olduğunu ve bu yüzden adaylığının söz konusu olamayacağını ifade etmiş.

Gül’ün Erdoğan gözlemi
Görüşmede genelde dinlemeyi tercih eden Gül’ün, MHP heyeti tarafından dikkatle not edilen bir cümlesi olmuş. Başbakan Erdoğan’ın aday olup olmayacağı konusunda kesin bir bilgi sahibi olmadığı izlenimi veren Gül, sadece “Ben de kendisinin hevesli olduğunu gözlemledim” demekle yetinmiş.

Bahçeli ‘ikinci 5 yılı’ hatırlattı
Peki, görüşmenin kamuoyuna “Gül’e çatı adaylık önerisi” olarak yansıyan bölümünde ne oldu? MHP kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, Bahçeli görüşmede, cumhurbaşkanının görev süresini yedi yıldan beş yıla indiren kanun değişikliğinin Gül’ün görev süresinin dördüncü yılında çıkarıldığını anımsatarak şu mesajları verdi:
“Sizin o kanuna göre ikinci bir 5 yıl daha bu görevi yapma hakkınız var. Eskiden böyle bir şey yoktu. Cumhurbaşkanı bir defalığına ve 7 yıl için seçiliyordu. Bu sonradan 5 + 5 yıl olarak düzenlendi. Madem bu kullanılmayacaktı neden cumhurbaşkanının görev süresini 5 + 5 yıl olarak belirleyen yasa alelacele çıkarıldı? Bu kanun göz ardı edilerek niye bugüne gelindi? Bunların manası nedir?”

‘Gül AKP’de tartışılsın istiyor’
MHP kanadına göre Bahçeli’nin sözlerinin amacı “Gül’e adaylık teklifi” yapmak değil. Kurmaylarına göre Bahçeli, Anayasa Mahkemesi tarafından daha sonra verilen iptal kararıyla Gül’e ikinci kez seçilebilme ve 7+5 yıl görev yapabilme hakkı tanıyan Cumhurbaşkanlığı yeni seçim kanununu, Erdoğan’ın Gül’e yönelik tutumunu gündeme getirmek için anımsatmış.
Bahçeli’nin bu ifadelerinin “Gül’e çatı aday önerisi” olarak gündeme gelişi ise MHP kulislerinde şöyle değerlendiriliyor:
“Çankaya Köşkü’nde birileri galiba Gül’ün ‘ikinci kez seçilme hakkı olduğunun’ muhalefetten daha ziyade, kendi partisi AKP içinde tartışılmasını istiyorlar.”

DEMİREL: SON DAKİKADA BİRİ GELİR OTURUR
Bahçeli’nin hayatta olan üç cumhurbaşkanına yaptığı ziyaretlerden ne tür sonuçlar çıktı? İlk ziyaret Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e yapıldı. Demirel, Bahçeli’nin “çatı aday” arayışını takdir etmekle birlikte bunun “oldukça zor bir çaba” olduğunu vurgulamış. Geçmişte yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden örnekler veren Demirel, “Bu tür hadiselerde hep son dakikada bazı gelişmeler olur. Kaosa girer gibi olur. Sonra biri gelir son dakikada oturur. Ve kimse de ‘Niye oturdun’ diyemez” değerlendirmesi yapmış.

SEZER: HER PARTİ KENDİ ADAYIYLA 
Kulislerde konuşulan bilgilere göre, Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de genelde dinlemeyi tercih ettiği görüşmede, MHP lideri ile “çatı aday” formülü yerine her partinin kendi adayını çıkarmasının daha etkili olabileceği fikrini paylaşmakla yetinmiş.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları