Gömün bizi derinlere
Sertaç Eş
Son Köşe Yazıları

Gömün bizi derinlere

16.02.2024 03:00
Güncellenme:
Takip Et:

“Yapmayın, kıymayın Kazdağları’na” dedik.

“Solcu bunlar, dinsiz, imansız kâfirler, vatan hainleri, Türkiye’nin para kazanmasını istemiyorlar” diye suçladınız.

“Akbelen Ormanlarını kesmeyin, çevreye zarar vermeden yapın en azından” dedik, dinlemediniz.

“Bunlar ağaca tapıyorlar. Toprağın altındaki kömürü çıkarmazsam ne işime yarayacak, varlığının ne anlamı olacak? Bakın tiplerine bunlar dışarıdan fonlarla fonlanıyor. Ağaç bahanesiyle darbe yapmak istiyorlar” dediniz.

“Doğu Karadeniz’de derelere kıymayın, doğal dengeyi bozuyorsunuz, geri dönüşü olmaz” dedik, zeytinyağı gibi yine üste çıktınız.

“Bunlar yabancıların güdümünde, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı kazanmasını istemiyorlar” dediniz.

Dediniz de dediniz... “Akıl, bilim, çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu, doğayı koruyan üretim” diyenleri hain, işbirlikçi, darbeci, beka sorunu olarak gördünüz, gösterdiniz. Yoksulluk memuru yapıp oy maaşına bağladığınız kitlelerin zaten tersini düşünme şansı yok. Bütün bunları, tarikat, cemaat yapılarını ve ülkeyi, toplumu kuşatmış medya organlarıyla yaptınız. Her türlü aykırı söylemi susturdunuz, ülke dümdüz bir arsa haline geldi, cehalete, ceplere indirmeye, “Allah’a şükür yolumuzu buluyoruz” inlemelerine övgüler doruklara çıktı.

Sonuç İliç: Siyanüre boğduğunuz dağlar yürüdü. Bu görüntüler eşliğinde ekrana süpürge sapıyla çıkmış asker emeklisi ahkâm kesiyor. Zavallı bir gazeteci-yazar, “Benim aldığım bilgiye göre bu maden 100’ün üzerinde denetim geçirmiş” diyor, suç ihbarında bulunduğunun farkında değil. Ama zaten harekete geçecek savcı da yok, korkmayın.

Allah aşkına bir şeyi de bilmeyin, lütfen...

Yandaş kanalın yayınına çıkmış “muhalefet milletvekili” ayrıca evlere şenlik. Öyle konuşuyor ki sanki İliç’te hiçbir şey olmamış, kimsenin sorumluluğu yok.

Son 20 yıla farklı bir bakış açısı da şöyle: Hiçbir şeyden anlamayan “herşeyologlar” devri...

Gökten sicim gibi yağmur yağıyor, olay yerinde ıslak yağmurlukla televizyona bağlanan muhabir, siyanürün yeraltı sularına, yüzey sularına, toprağa sızmasının söz konusu olmadığını söylüyor. Aynı şeyleri bakan da yineliyor, “Menfezleri kapattık, Fırat’a siyanür sızmaz” diyor. Tabii, her şeyi önüne katıp yutan yürüyen dağlar, menfezi görünce “Aaa burada durmamız lazım. Çünkü bakanımızın yaptırdığı menfezler var” diyecek ve sorun kalmayacak. Emin olun bunlara inanacak bir büyük kitle yaratıldı, var...

Ne diyordu bir tarikat erbabı? “Şıhımız zelzeleyle konuşuyor, onu azarlıyor ve engelliyor. Şıhımız zelzeleye kızınca, zelzele korktu ve deprem olmadı” diyordu. Demesinin bir önemi yok, büyük kitleler buna inanıyor. Vah ki vah!

Yurtdışında halen altın madeninde çalışan bir Türk mühendisle konuştuk, kısaca değerlendirmesi şöyle:

“Bu firmalar, hiç kimseye, kendi ülkelerine bile acımazlar. Ancak ABD, Kanada böyle şeylere izin vermez. Onlar da herşeyin ‘çözülebildiği’ ülkelere yönelirler. Burada açık bir ihmal var. Firma, masrafı düşüren her şeyi şimdiye kadar yaptı, bundan sonra da yapacak. Buna izin vermeyen güçlü devlet var mı? Sorun burada.”

Siyanüre boğdukları toprağa dokuz insanımızı gömdük. Oysa tek istedikleri bir işlerinin olmasıydı.

Bu aşamadan sonra Suriye ve Irak’ın Fırat’tan daha fazla su istemelerinin de anlamı kalmayabilir. Zaten Fırat Havzası’nın bu kazadan ne kadar etkilendiği de belirlenemeyecek emin olun. Kısa sürede herkes her şeyi unutacak.

Sıra? Sıra bilinen ama birilerinin beklemediği yeni felaketlerde. Gerçeklik bitti yani. O zaman gömün bizi en derinlere...

Yazarın Son Yazıları

Karar ve öngörü

Şüphesiz dünyada olağandışı şeyler oluyor, bu genel çerçeve içinde Türkiye kimileri için beklenmedik olaylar yaşıyor.

Devamını Oku
26.12.2025
Uçak yok, maliyeti 14 milyar

Boksta kuraldır, rakibiniz “zayıf bölgenize çalışır”.

Devamını Oku
19.12.2025
Barış mı çatışma mı?

Öyle görünüyor ki ABD, Ortadoğu’da İsrail’in güvenliği konusunda rahat.

Devamını Oku
12.12.2025
İhvancılığın Türkiye yansımaları

Türkiye’nin sorunları yalnız içeride değil.

Devamını Oku
05.12.2025
İktidarda Öcalan gerginliği

Niye bu öfke, kızgınlık?

Devamını Oku
28.11.2025
İmamoğlu’nun teatral gücü

CHP lideri Özel ve İBB’nin seçilmiş başkanı Ekrem İmamoğlu, başından beri duruşmaların televizyonlardan canlı yayınlanmasını istiyor

Devamını Oku
21.11.2025
Mahkeme kararıyla oy verilmesine...

Ergenekon dava süreçleri bazılarımızın belleğinde hâlâ tazeliğini koruyor.

Devamını Oku
14.11.2025
Yaşamın çifte açığı

Bazen insan ters gitmeyen bir şey arar, bir şeyler de iyi olsun ister.

Devamını Oku
07.11.2025
Ne yapacaksınız bu casusu?

Akıl sağlığıyla ilgili çeşitli iddialar bulunan bir kişinin başvurusu ile başladı süreç.

Devamını Oku
31.10.2025
Suskunluk

Rabindranath Tagore, Hint yazar ve şair.

Devamını Oku
24.10.2025
Hukukun gözleri

Türkiye’yi “cumhurbaşkanlığı yönetim sistemiyle” ve 23 yıldır yönetiyor olmanız önemli avantaj.

Devamını Oku
17.10.2025
AKP’nin çıkış yolu

Bir yanda AKP ve MHP’nin omurgasını oluşturduğu Cumhur iktidarının PKK ve DEM Parti ile yürüttüğü süreç var.

Devamını Oku
10.10.2025
Türkler de yapabilir

Çok kişi, Kurtuluş Savaşı’mıza ve Mustafa Kemal Atatürk’e inanmamıştı.

Devamını Oku
03.10.2025
Hukuk meydan savaşı

CHP lideri Özgür Özel ve yönetimine yönelik hukuk üzerinden çok ciddi bir yıpratma süreci yürütüldü.

Devamını Oku
26.09.2025
İktidarın derdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ilk kaybettiklerinde oluştu bu travma.

Devamını Oku
19.09.2025
Türkiye’nin kayyumu

“Hasmını yaralı bırakma, iyileşir, seni öldürür.”

Devamını Oku
12.09.2025
Umudunu yıktırma

Bugün yapılmak istenenleri, Demokrat Parti’nin CHP’ye yapmak istediklerine benzetenler var.

Devamını Oku
05.09.2025
Çöküntünün işaretleri

Cumhur iktidarı devlete, kurumlarına, yöneticilere, kadrolara tam hâkim.

Devamını Oku
29.08.2025
Cumhur’un zorlanma noktası

İmamoğlu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmasının ardından iptal tartışmaları gündeme gelince MHP lideri Bahçeli, o dönem, “İstanbul seçimlerinin tekrarı beka meselesi haline gelmiştir.

Devamını Oku
22.08.2025
AKP’nin amel defteri

Biz üç türlüsünü saptayabildik.

Devamını Oku
15.08.2025
Trump Rotası’nın anlamı ne?

Devlet olmak nasıl bir şeydir? Yalnızca kendi yurttaşına eziyet etmekle mi sınırlıdır? Gelenekselleşmiş şekilde imtiyazlı sınıf yaratıp toplumun her türlü değerinin yağmalanması ve uzun iktidarınız boyunca enflasyonla mücadele etmek midir? Devlette devamlılık, sadece söylenip geçilen bir kavram mıdır?

Devamını Oku
11.08.2025
Komisyonu kim dağıtacak?

Yazıya, biraz da tepki çekebilecek bir soruyla başladık, aynı şekilde sürdürelim.

Devamını Oku
08.08.2025
Ulusun itibarı

Ne haldeyiz, ne hissediyoruz? Kendisini iyi hisseden var mı?

Devamını Oku
01.08.2025
Ortadoğu bataklığına batıyoruz

Suriye... Günümüzde bulunulmaması gereken noktadır.

Devamını Oku
25.07.2025
Yüzyılı ıskalayan ülke

Iskaladık bu yüzyılı da... Öyle bir geç kaldık ki birazcık hissedenin içi acıyor.

Devamını Oku
18.07.2025
Bu dava ne işe yarar?

CHP’li belediye başkanlarına yönelik operasyonlar Cumhur iktidarının yerel yönetimleri yok etme amacını sergilerken yerel demokrasi söylemlerinin de yalan olduğunu ortaya koyuyor.

Devamını Oku
11.07.2025
CHP’nin taktiği

Uzun süreli iktidar yalnızca muhalifleri için katlanılmaz olmuyor. Kendi bünyesinden muhalifler de çıkarıyor.

Devamını Oku
04.07.2025
‘Gideon’un Casusları’

Trump gelmeden öncü emareler gelmeye başlamıştı...

Devamını Oku
20.06.2025
Siyasi hüsranlar listesi

Seçimsiz bir belediyeyi ele geçirmenin demokraside yeri var mı? Öyle görünüyor ki “demokrasi tramvayından” inildi.

Devamını Oku
13.06.2025
Kara bayram

Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü. Baştan söyleyelim bu bir bayram yazısı değil, anılardaki bayramlar da anlatılmayacak.

Devamını Oku
06.06.2025
Seçmen geri döner mi?

Emekliyi, asgari ücretliyi, adalet arayanı boğuyor. Öğrenciyi, çiftçiyi; soğan üreticisini, don mağdurunu boğuyor.

Devamını Oku
30.05.2025
Ortadoğu’da silah bırakmak

Cumhur iktidarının “terörsüz Türkiye” söylemi, propaganda içerikli.

Devamını Oku
23.05.2025
Yine soykırım

“Partimiz PKK; kaynağını Lozan Antlaşması ve 1924 Anayasası’ndan alan Kürt inkâr ve imha siyasetine karşı, halkımızın özgürlük hareketi olarak tarih sahnesine çıktı.”

Devamını Oku
16.05.2025
Barzani kazandı

Bugün gelinen noktanın 2023’te Brüksel’de başladığı kulislere yansımış durumda. 12 siyasetçi ve örgütten 5 kişinin altyapıyı hazırlamaya başladığı bilgileri geliyor.

Devamını Oku
15.05.2025
Suriye’yi kim bölüyor?

Suriye’yi kim bölüyor?

Devamını Oku
09.05.2025
Öteki AKP

Öteki AKP

Devamını Oku
02.05.2025
Satılık özgürlük

Satılık özgürlük

Devamını Oku
25.04.2025
Sertaç Eş yazdı...

CHP ve iktidar

Devamını Oku
18.04.2025
Muhalefet uyandırmalı

Muhalefet uyandırmalı

Devamını Oku
11.04.2025
Kurultay

Kurultay

Devamını Oku
04.04.2025