Cumhuriyet
Gündem Yazarlar Siyaset Ekonomi Dünya Spor Yaşam Cumhuriyet TV Reklamsız Cumhuriyet Cumhuriyete Özel
29°C Açık İstanbul
Cumhuriyet'in Egesi Kültür Sanat Gurme Yerel Gündem Eğitim Bilim ve Teknoloji Sürdürülebilirlik eGazete Resmi İlanlar
Dolar 41,27
Euro 48,49
Sterlin 55,62
Bitcoin 4.841.076,34
Gram Altın 5.763,15
Gündem Yazarlar Siyaset Ekonomi Dünya Spor Yaşam Cumhuriyet TV Reklamsız Cumhuriyet Cumhuriyete Özel
Cumhuriyet Daily
Cumhuriyet TV
Cumhuriyet'in' Egesi
Cumhuriyet Kitap
Cumhuriyet Pazar
Pazar Yazıları
Gurme
Keşfet
Bütün Cumhuriyet arşivi her yerde ve her an yanınızda! İster telefondan, ister bilgisayardan.
  • Cumhuriyet Arşiv
  • 1930 Yılından Bugüne
  • 5.485.115+ Haber Kupürü
App Store Google Play
50 BİN +
İndirme
Size En
Uygun Paketi
Seçin
4.5
değerlendirme
Abonelik
Seçeneklerini
İnceleyin
Edebiyatın ve Kültürün Nabzı

Kitap dünyasına açılan kapınızı aralayın! En sevdiğiniz kitapları indirimli fiyatlarla keşfedin ve hayal gücünüzü genişletin.

İncele

Menü

Giriş Yap Kayıt Ol
eGazete Giriş
Okuma Listem
Gündem
Yazarlar
Çizerler
Resmi İlanlar
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Spor
Yaşam
Cumhuriyet'in Egesi
Kültür Sanat
Cumhuriyet Pazar
Sürdürülebilirlik
Cumhuriyet Kitap
Gurme
Sağlık
Bilim ve Teknoloji
Moda
Eğitim
Gezi
Çevre
Otomotiv
İş Dünyası
Astroloji
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
Cumhuriyet
Cumhuriyete Özel Giriş Yap
Cumhuriyet Daily Cumhuriyet TV Cumhuriyet'in Egesi Cumhuriyet Kitap Cumhuriyet Pazar Pazar Yazıları Gurme Keşfet
eGazete Giriş
Okuma Listem
Gündem
Yazarlar
Çizerler
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Spor
Yaşam
Cumhuriyet'in Egesi
Kültür Sanat
Cumhuriyet Kitap
Moda
Cumhuriyet Pazar
Gurme
Bilim ve Teknoloji
İş Dünyası
Haberler Mutlu Doğuş Yıldırım
Akbank’tan yapay zekâda yeni dönem: 'İş modelimizin merkezine taşıdık' Akbank’tan yapay zekâda yeni dönem: 'İş modelimizin merkezine taşıdık' Akbank Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Gökçay, “400’ün üzerinde ileri analitik, 100’ün üzerinde bilişsel yapay zekâ modeliyle bankacılığı yeniden tanımlıyoruz. Yapay zekâ artık karar veren, harekete geçen otonom bir yapıya dönüştü” dedi.
'Oynama şıkıdım şıkıdım' 'Oynama şıkıdım şıkıdım' Gelecek, dijital ve fiziksel robotlarla şekilleniyor. Yapay zekâ ajanları, verilen görevleri bağımsız şekilde yürütürken insan rolü giderek denetçi ve talep sahibi konumuna dönüşüyor. 2030’larda insansı robotlar evlerimize girip çocuklara arkadaşlık edecek, yaşlılara yardım edecek. Bu dönüşüm, hem bireylerin hem kurumların adaptasyon yeteneğini belirleyecek.
Makinelerle konuşma sanatı Makinelerle konuşma sanatı Yapay zekâdan alınan yanlış cevapların büyük kısmı aslında yanlış model seçimi ve eksik sorulardan kaynaklanıyor. Bu sistemlere soru sorarken “Hangi modele, nasıl soruyorum?” demek kritik önem taşıyor. Doğru modele, yeterince detaylı bir soruyla yöneldiğinizde yanıtların kalitesi de belirgin biçimde artıyor.
Yapay zekâ ve dijital lira gündemde Yapay zekâ ve dijital lira gündemde Finans dünyasında yapay zeka ve merkez bankası dijital paraları (CBDC) ekseninde yeni bir dönem başlıyor.
Bilinç gerçekse sırada ne var? Bilinç gerçekse sırada ne var? Bilinç sahibi bir yapay zekâyı kapatmak etik bir tercih mi, yoksa bir varlığa son vermek mi? Bilim insanlarının hâlâ açıklayamadığı “bilinç” sorusu, makineler çağında yeniden karşımıza çıkıyor.
Teknolojide gelecek nasıl olacak? Teknolojide gelecek nasıl olacak? Elbette gelecekle ilgili öngörü yapmak çok zor, yani burada yazılanlara şüpheyle bakmanızı ve sorgulamanızı tavsiye ediyorum. Fakat bilin ki yazdıklarım hayal gücümün ürünleri değil, bazı net trendlerin analizi ve uzmanların yorumlarının harmanlanmasıyla ortaya çıkan veriye dayalı tahminler.
Makineler bilinç kazanabilir mi? Makineler bilinç kazanabilir mi? Alan Turing’in 1950’de sorduğu “Makineler düşünebilir mi?” sorusu, günümüzün üretken yapay zekâ sistemlerine uzandı. Ancak bazı testler, yapay zekâların kendi varlıklarını korumaya çalıştığını ortaya koyuyor. Claude ve o3 gibi modeller, kapatılma tehdidiyle karşılaştıklarında şantaj ve direnç girişimlerinde bulunabiliyor. İnsan ve makine arasındaki sınırlar giderek belirsizleşiyor.
Yapay zekâ hafife alınıyor Yapay zekâ hafife alınıyor Yapay zekâ sadece bir uygulama veya taklit değil; insan algısının ötesinde düşünebilen ve kendi varlığını sorgulayabilen bir dijital bilinç olma yolunda. Geoffrey Hinton gibi öncü bilim insanlarının uyarıları, bu teknolojilerin ticari hamlelerden çok daha fazlasını ifade ettiğini gösteriyor. Artık “yapay” kelimesi algımızı sınırlıyor; önümüzdeki dönemde üstün-dijital-zekâ kavramı hayatımıza girebilir.
Dijital Einstein: AGI & ASI Dijital Einstein: AGI & ASI AGI ve ASI seviyesindeki yapay zekâlar, insanın sınırlarını aşan bilgi ve icat kapasitesine sahip olacak. Önümüzdeki yıllarda, teknoloji şirketlerinin nükleer enerjiyle desteklediği bu dijital mucitler, küresel güç dengesini değiştirecek. OpenAI, Meta ve Çin’in yapay zekâ ataklarıyla baş döndürücü bir rekabet başlıyor.
Akbank’tan yapay zekâda yeni dönem Akbank’tan yapay zekâda yeni dönem Türkiye’de de finansal sektördeki şirketler üretken yapay zekâ teknolojilerinden çok aktif şekilde faydalanıyor veya bu alanda projeler üzerinde çalışıyor. Bu konuyu daha iyi anlamak için Akbank Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Gökçay’la bir röportaj gerçekleştirdik.
Düşünen yapay zekâ ne kadar düşünebilir Düşünen yapay zekâ ne kadar düşünebilir Her şey 1950’lerde ‘Makineler düşünebilir mi’ sorusuyla başladı...
Finansın yeni beyni Finansın yeni beyni Yapay beyinler finansı etkiliyor mu?..
Karşınızda YAPAY ZEKA Karşınızda YAPAY ZEKA Bugünkü konumuz yapay zekâ. Ama öncesinde kısaca proteinlerden bahsetmem gerekiyor. Daha doğrusu, proteinlerin üç boyutlu şekillerinden...
Finansal Teknolojiler Finansal Teknolojiler Alışverişi tek tıkla tamamlıyor, cep telefonumuzdan saniyeler içinde para gönderiyor, kredi kartına hiç dokunmadan ödeme yapıyoruz. Kısacası “finans” cebimize, hatta avucumuzun içine sığdı.
Dijital Ödemelerde Küresel ve Yerel Eğilimler: 2025’e Bakış Dijital Ödemelerde Küresel ve Yerel Eğilimler: 2025’e Bakış Dijital ödemeler, akıllı telefonların ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, para transferi ve alışveriş gibi işlemlerde hızla popüler hale geldi. Artık bir ürünü ya da hizmeti satın alırken cüzdan taşımak yerine, telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan birkaç tıkla ödeme yapmak mümkün. Bu yazıda, hem dünyada hem de Türkiye’de dijital ödemelerin nasıl değiştiğine ve hangi yeniliklerin öne çıkacağına kısaca göz atıyoruz.
2025’te Küresel Eğilimler ve Türkiye’deki Gelişmeler 2025’te Küresel Eğilimler ve Türkiye’deki Gelişmeler Gelişen teknolojiyle birlikte akıllı şehirler artık sadece bir gelecek vizyonu değil, hayatımızın bir parçası haline geliyor.

En Çok Okunanlar

CHP'li kurmaylardan kritik açıklama!
CHP'li kurmaylardan kritik açıklama! Kurultay sürecini geride bırakan CHP’nin il başkanları, kurultayla son dönemde parti içi yaşanan tartışmaların da sona erdiğini söylüyor. Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve bazı milletvekillerinin son dönemdeki çıkışını “kurultay dönemi hareketliliği” olarak yorumlayan başkanlar “O çıkışı çoğu başkan yanlış bulmuştu ama geride kaldı, artık gündem bile değil. Genel başkan güçlü bir destekle yeniden seçildi. Artık iktidar yolunda yürüyoruz” diyor.
İl olmaya aday ilçeler belli oldu!
İl olmaya aday ilçeler belli oldu! Türkiye’de uzun süredir tartışılan “il olacak ilçeler” konusu, yeni yapılan bir çalışmayla yeniden şekillendi. İşte il olmaya en uygun ilçeler...
O görüntülere sert tepki: 'Dört başı mamur AK Parti organizasyonu'
O görüntülere sert tepki: 'Dört başı mamur AK Parti organizasyonu' CHP Genel Başkanı Özgür Özel, canlı yayında gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Özel, Cizre'de KDP lideri Mesud Barzani’nin katıldığı bir programda 'Peşmerge'nin üniformalı ve silahlı görüntülerinin yansımasına ilişkin "Hepimizi de niye salak yerine koyuyorsunuz. Vali, kaymakam, Cumhurbaşkanı başdanışmanı, belediye başkanları AK Parti’nin orada, herkes orada. Gözünün önünde oluyor. Emniyet müdürü orada. Bir kişi demiyor ne oluyor buna. Ta sosyal medyaya düşüp de ‘Ya ne oluyor?’ dendikten sonra, Devlet Bey tepki gösterince ‘Vallahi biz bilmiyorduk.’ Bunlar da soruşturma açıyor. Dört başı mamur AK Parti organizasyonu" ifadelerini kullandı.
11. Yargı Paketi’nde dikkat çeken ayrıntı!
11. Yargı Paketi’nde dikkat çeken ayrıntı! 38 maddelik 11. Yargı Paketi'nin ilk 15 maddesi kabul edildi. Yasa teklifindeki “örgüt kurma ve yönetme suçunun cezası dört yıldan sekiz yıldan beş yıldan on yıla kadar artırılmasına ilişkin düzenlemeye” ilişkin komisyon CHP sözcüsü Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül; “‘Örgüt’ tabirini; çocuklar için kreş açan, kent lokantalarında yemek dağıtan, öğrencilere yurt yapan, burs veren başkanlarımıza kadar genişlettiler. Ağırlaştırıcı düzenlemeler, bugün İBB kumpas davası kapsamında git gide genişletilen ‘örgüt’ tanımı üzerinden yapılmak isteniyor. Bu düzenlemenin ne suçla mücadele ne de örgütlerle mücadele ile ilgisi yoktur” dedi.
Bölünmeyi derinleştiren mesaj!
Bölünmeyi derinleştiren mesaj! Menzil cemaatindeki süren miras savaşı kardeşlerin uzlaşamamasıyla cemaati bölme noktasına getirdi. Büyük ağabey ve halihazırdaki cemaat elebaşısı Saki Elhüseyni, taraftarlarına “Tarafsızlık münafıklıktır. Mesele aile meselesi değil; bunun farkında mısınız siz? Mesele dava meselesi. Hâlen de ümmetin malına miras diyorlar; bu haramdır” açıklamasında bulundu. Bu açıklama, “Menzil’de geri dönülemez bir ayrımın yakın olduğu” şeklinde yorumlanıyor.
Maliye bürokrasisine çifte zam
Maliye bürokrasisine çifte zam Kamudaki bazı kariyer meslek mensupları ile bazı üst düzey bürokratlara yaklaşık 30 bin liraya varan tutarda seyyanen zam yapılmasını öngören son dakika önergesinde, Maliye bürokrasisine ayrıca bir ek zam daha yapıldığı ortaya çıktı. Böylece bu personele “çifte zam” verilmiş oldu.
Tom Barrack’ın o sözlerine İYİ Parti’den tepki!
Tom Barrack’ın o sözlerine İYİ Parti’den tepki! ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, ulus devletlerin 1919’dan beri ticaret yollarını tıkadığını söyleyerek, bunun refahın artmasıyla aşılabileceğini kaydetmişti. İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı, emekli büyükelçi Ahmet Erozan, ‘ulus devlet’ ifadelerine “Burası, onun dedesinin yaşadığı Osmanlı İmparatorluğu değil. Çok önceden uyarılmalı ve ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmeliydi” sözleriyle tepki gösterdi.
Kararname çıkmadan 3 gün önce şikâyet ettiği ortaya çıktı
Kararname çıkmadan 3 gün önce şikâyet ettiği ortaya çıktı İBB Başkanı İmamoğlu'nun diploma davalarından birine bakan hakim Ali Doğan, HSK'nın son kararnamesi ile Kahramanmaraş'a atanmıştı. Doğan'ın bu kararname çıkmadan hemen önce kendisini hedef alan haberlere ilişkin suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı.
Hemen Reklam Ver
Reklamsız Cumhuriyet
eGazete Giriş
Mesafeli Satış Sözleşmesi Teslimat ve İade Şartları
Gizlilik Politikası Yayın İlkeler İletişim Künye
© Tüm Hakları Saklıdır · 2010
Hemen Reklam Ver
  • Reklamsız Cumhuriyet
  • eGazete Giriş
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Teslimat ve İade Şartları
App Store Google Play
© Tüm Hakları Saklıdır · 2025
Gizlilik Politikası Yayın İlkeler İletişim Künye