Sahnede üç şair, üç dünya
Sahneye taşıdığı üç şairle, hem onların yaşamını hem de Türkiye'nin son 80 yılını anlatan Kocatürk, sanatına ve sanatçısına üretme özgürlüğü vermemiş her düzenin yıkılmaya mahkum olduğunu söylüyor.
‘Pis çıkarlarınızı bize yutturmayın!’
Gürcistan yapımı ‘Mısır Adası’ filmiyle Oscar yolcusu olan İlyas Salman dünyaya sesleniyor.
‘Karakol’da vukuat var
Cibali Karakolu’na sansür tartışmasında Erhan Yazıcıoğlu, “Baskı ve sansür yok. Bu bir yıpratma politikası” derken, Zihni Göktay da “Baskı yok. Kıskanıyorlar” dedi. Nedim Saban ise sansüre karşı durduğunu, gerekirse Zihni Göktay’ın baskıyı dile getirdiği oyun sonrası konuşmasının videosunu yayımlayacağını söyledi.
Tiyatroda fahişe rolüne yasak geldi
İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen Cibali Karakolu oyunundan fahişe rolü çıkarıldı. Tiyatrocu Nedim Saban, “TÜSAK
uygulanmaya başladı bile. Oyuncu Betül Kızılok Bavli’ye ‘İstersen kadroda kal ve dansçı ol’ dendi. Bu sansürden fazla,
kraldan çok kralcılık” dedi.
İstanbul mizah dergisi gibiydi
Mizah yazarı, senarist Vedat Özdemiroğlu, Gezi Direnişi’nde halkın, kibirli ve halkı yok sayan bir anlayışa karşı yok olmadığını
gösterdiğini söyledi. Özdemiroğlu, “Gezi’de kocaman bir mizah dergisi gibiydi İstanbul. Beraber gülmeyi unutursak, beraber ağlıyoruz” dedi.
Tüm Ozan’lar için AİHM önünde çadır kuracak
Sedef Erken, otizm hastası oğlu Ozan Sanlısoy ve Türkiye’deki diğer otizmli çocukların hakları için mücadelesini sürdürüyor. AİHM’de ‘Eğitim Hakkının İhlali ve Ayrımcılık’ davası sürerken Erken, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Strasbourg’da AİHM önünde çocuk çadırı kurarak sesini dünyaya duyuracak.
Bu kirli oyuna son verin
Yunus katliamı ve yunus avıyla vahşi bir sistem yaratılmış durumda. Avlanan yunuslar minik havuzlarda bir eğlence nesnesi halinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor. İntihar edenler de cabası. Yunus parklarında durum içler acısı. Ayrıca ekosistem de zarar görüyor.
Duvarların ardındaki tarih
Mezarlar, heykeller ve benzer sanat eserleriyle donatılmış durumda. O yüzden zaten Şişli Rum Mezarlığı, tarihi simgeleyen bir park, kaybolmaya yüz tutan Rum cemaatinin gerçek anlamda heykel ve mimarlık müzesi olarak tanımlanıyor.
Hayko Cepkin: Otomobil benim için bir tutku
Hayko Cepkin, yaklaşık bir yıl önce İstanbul'u terk etme kararı aldı ve Kuşadası'na yerleşti. Yalnızca konserler için yollara düşüyor, İstanbul'a gelip gidiyor. Neredeyse hayatı yollarda geçiyor diyebiliriz. Her yere mümkün olduğunca arabası ya da motoruyla gidiyor.
Mungan: Kravatlı IŞİD’çilere hayır
‘Kobani İçin Bir Cümle’ toplantısında Murathan Mungan’dan iktidara ağır eleştiri.
'Türkiye'de baskı ortamı var'
Yazar Alain de Botton, İstanbul’da açılan Hayat Okulu’nda ders içeriklerinin yerel dinamiklere bağlı olarak yapılandırıldığını
söylüyor: ‘Türkiye’de bir baskı ortamı var. Gündem her gün değişiyor. Sıkılmak zor ama mutsuz olmak mümkün. Çünkü Türkiye’de büyük bir mücadele yaşanıyor.’
Bahman Ghobadi: İnsanlığı sınırlar ayırmaz
Erbil’den Bağdat’a geçerken ulaştığımız Bahman Ghobadi, “Kobani’ye 40 kamera ile gidip bu kameraları kendi filmlerini çekmek üzere ve Kobani'nin sesi olması için çocuklara vermeyi planlıyorum” diyor.
Organik gıda ne kadar organik?
Organik tarım, pek çok paydaşı barındırıyor içinde. Herkesin üzerine düşen sorumluluk büyük. Ancak yine de büyük iş bireylerde bitiyor. Tüketici sorumluluğunu bilmeli, hakkını aramalı. Talebin olmadığı yerde arzın niteliğini sorgulamak zor. Peki üretimden tüketime organik kavramını ne kadar biliyorsunuz?
İklim için sokağa dökülme zamanı
23 Eylül'de dünya liderleri New York'taki iklim zirvesi için biraraya geliyor. Zirveyle eş zamanlı olarak ise “iklim adaleti” eylemine hazırlanılıyor. Amerika'dan Hindistan'a, Filipinler'den İngiltere'ye 160 ülkede milyonlarca insan bugün ve yarın “Laf değil eylem” sloganıyla şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en büyük iklim eylemi için sokağa çıkıyor.
Eyvah çocuğum internet karşısında
İnternetle tanışma zamanı, çocuğun okula başladığı zaman olmalı. Okulla birlikte kontrollü olarak sunulmalı internet. Çocuklarımıza tehlikelerini de öğretmek zorundayız.
Seslerine kulak verin sırtınızı çevirmeyin
Sokak hayvanları her geçen gün artıyor. Sahipli hayvanlar, bir bakıyorsunuz sahipsiz kalmış. Hayvanlara işkence haberlerini gördükçe, ne kadar zalimce bir ortamda yaşadığımızı da görüyoruz. Ancak bu gördüğümüz buzdağının yalnızca görünen kısmı. Hayvan bakım evleri doldu, taştı. Belediyeler topladığı hayvanları ormanlık alanlara, ölüme bırakmaya başladı.
Üzülmek yetmez, harekete geçmek gerek
Hayvanlar için hiç de kolay bir hayat yok sokaklarda. Keza kimi zaman evlerde dahi zor. Bir hevesle alınan, evde bir süre beslendikten sonra sokağa bırakılan, zor koşullarda yaşam savaşı veren, duyarsız ve bencil mahalle sakinleri tarafından şikayet üstüne şikayet edilen, belediyenin toplattığı, ormana attığı, zehirlediği hayvanlar için gerçekten çok zor hayat.
Gaziantep'in zengin mutfağı ve kültürü gelecek nesillere miras (01.09.2014)
Mehmet Reşit Göğüş, doğup büyüdüğü evini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağışladı, Gaziantep mutfağının dünyaya tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi olmasını sağladı. Böylesi zengin bir mutfağın yaşatılması için atılmış bu önemli adım, Gaziantep'in tanıtımı için de önem taşıyor.
Yılbaşı sofralarında tasarım ve lezzet bir arada
Yeni yıl herkes için yeni bir heyecan. Bir yılı daha geride bırakmanın hüznündense yepyeni bir döneme girmenin enerjisi sarar herkesi. Hemen planlar yapılır, ertelenen şeyler gündeme gelir, yeniden bir hareket sağlanır.
Burası bir gastronomi üssü
“Restoran, market ve okul” konseptiyle İtalya, Japonya, Amerika ve Dubai'nin ardından İstanbul'da açılan Eataly'nin mottosu, “İyi, Temiz ve Adil Yemek”.
Yazın sıcağından serin sağlığa
Sağlıklı beslenerek hem yazın sıcağını hafifletebilir, hem de enerji alabilirsiniz. Bunun için içecekleri sağlıklı birer sıvı kaynağı olarak değerlendirebilirsiniz. İmdadınıza bu günlerde, hararetinizi alabilecek içecekler yetişiyor. Neler mi onlar?
Hazza ulaşmanın yolu mideden geçer mi?
Deniz kabukluları haz alma duygusuna artırıyor. Hele de aynı tabakta hem et hem de kabuklu deniz ürünlerinin bir arada sunulduğunu düşünsenize... Pendik Marina'da yer alan Fire House Restaurant, yemeklerini bu anlamda zenginleştirerek, özellikle Amerika'da ilgi çeken Surf&Turf lezzetini menüsüne taşımış.
Menülerin vazgeçilmezi: Çorba
Çorba, her kültürde sofraları taçlandıran, besleyici bir yemek. Bazı kültürlerde kahvaltıda içiliyor, bazılarında ana yemek olarak yeniyor. Ancak günümüzün hızlı yaşamında biraz geri planda kalsa da lezzet kültüründe bir miras olarak gelecek kuşaklara ulaştırmak için bu geleneği devam ettirmek önem taşıyor.
Herkes kendi mutfağını öğrenmeli
Christopher Koetke, dünyaca ünlü şeflerden biri. Hayallerinin peşinden giderek, lezzete tutunmuş, sonra da yarattığı lezzetleri paylaşarak çoğaltmış. İyi bir şef olmanın sırrının tutku, disiplin ve hedefe odaklanmaktan geçtiğini söylüyor. O yüzden zaten zamanı dengeli kullanıp, çok çalışmış. Önerisi de: “Büyük hedefiniz olsun ve değişmekten de korkmayın.”
Rum sofralarında başkadır hayatın tadı
İstanbul'da yaşayan yaklaşık 3 bin 500- 4 bin Rum kaldı. Kültürlerini yaşatmak için rüzgara karşı duruyorlar. Aslında Rum kültürü, bir İstanbul kültürü. Büyük bir mozaiğin önemli bir parçası, olmazsa olmazı. Bu durumu da en iyi mutfağından anlıyoruz. Bakın Rum yemekleri bize neler anlatıyor...
42 yıllık bir lezzet serüveni
Hamdi Restaurant, tam 42 yıldır Eminönü'nde hizmet veriyor. 40'a yakın kebap çeşidi ve yöresel tatlılarıyla da her geçen gün müdavimlerini artırıyor. Kültürel lezzetleri yaşatma ve bu lezzetleri kalıcı kılarak insanlarla buluşturma hedefiyle de yollarına değer verdikleri hiçbir noktadan ödün vermeden devam ediyorlar.
Kültür elçilerinden “Yerel Lezzetler”
Kültürün bir miras olarak gelecek kuşaklara taşınmasının büyük bir değeri var. Bu mirasın pek çok dallarından biri de yemek. Bir toplumun yemek kültüründen o toplumla ilgili bilgi almak mümkün. Bu anlamda yapılan projeler de mirasın taşınması açısından önem taşıyor.