UEFA ile satranç

Galatasaray’ın haziran ayında UEFA ile imzaladığı 4 yıllık Finansal Fair-Play anlaşmasının, UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) Araştırma Komisyonu’na geri gönderilerek tekrar incelenmesi yönündeki karar, Sarı-Kırmızılı kulübün gündemine oturdu.

UEFA ile satranç
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.10.2018 - 06:00

Galatasaray’ın haziran ayında UEFA ile imzaladığı 4 yıllık Finansal Fair-Play anlaşmasının, UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) Araştırma Komisyonu’na geri gönderilerek tekrar incelenmesi yönündeki karar, Sarı-Kırmızılı kulübün gündemine oturdu. Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, önceki gün İsviçre’de UEFA Başkanı Ceferin ve yetkililerle bir araya gelip konuyu görüşürken, tekrar incelenme kararını Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) taşıyacaklarını belirtti. 

İtiraz hakkı var mı?

UEFA’nın tekrar inceleme kararı almasıyla ilgili Galatasaray hakkında bu araştırmanın sonucuna dair kesin bir hüküm henüz çıkmamasına karşın Sarı-Kırmızılıların CAS’a başvuru hakkı olup olmadığı tartışma yarattı. UEFA talimatlarındaki temyiz bölümünde, “Doğrudan etkilenen bir taraf, UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) Araştırma Komisyonu’nun nihai kararına itiraz etme hakkına sahiptir. CFCB’nin nihai kararları, sadece UEFA Tüzüğü’nün ilgili hükümleri uyarınca Spor Tahkim Mahkemesi önünde temyiz edilebilir” ifadesi yer alıyor. 

Üye şikâyet ediliyor

Ortada kesin bir hüküm yokken ve hazirandaki anlaşmanın şartları halen geçerliyken Galatasaray Kulübü’nün, yeniden inceleme kararıyla ilgili süreci uzatabilmek için konuyu Araştırma Komisyonu’na gönderen kuruldaki üyeleri CAS’a başvurup şikâyet edeceği bildirildi. Başkan Mustafa Cengiz’in hafta başında konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyeceği öğrenildi.

‘Karardan dönmek hukuk dışı olur’

CAS Hâkimi ve Galatasaray Divan Kurulu Üyesi Türker Aslan, Radyospor’a yaptığı açıkmalada, UEFA’nın kararını değerlendirdi. Arslan, “Bir kurul, bir karar vermişse, o karardan tekrar dönülmesi vahim bir hata olması durumunda olabilir. Aksi halde karardan dönmesi hukuk dışı keyfi bir durum olur. Başka takımların bazı başvuruları nedeniyle bu karar alındı diye düşünüyorum. Özellikle Milan’ın baskıları sonucu olduğunu düşünüyorum. Ama ben bu duruma karşıyım. Burada vahim bir ihmal var mı bilemem, vahim bir hata olduğunda yeniden gözden geçirme olabilir. UEFA bu konuda en ince detayına kadar araştırma yaptı, ben ihmal olduğunu düşünmüyorum. Bence bu diğer kulüplerin isteğiyle alınmış göstermelik bir karar. UEFA, yıl yıl şartlara bağlamış ve aksi bir durum olmadan tekrar değerlendirmek doğru olmaz” dedi.

İmza tartışması

Galatasaray Kulübü’nün ekim ayı Divan Kurulu’nda, “sahte imza ile üyelik başvurusu yapıldığı” yönündeki görüşmeler sonrası Sarı-Kırmızılı camiada bu konu tartışılmaya başladı. 141 kişinin, “imzalar tutmuyor” gerekçesiyle üyelik işleminin yapılmadığı öğrenildi. Ancak başvurulara imza atan çok sayıda imza sahibinin, Sicil Kurulu’na e-posta gönderip, “İmza bana aittir” şeklinde bilgi verdiği kaydedildi.