Zeydan Karalar, MHP döneminin israf ve usulsüzlük faturasını ortaya koydu!

Abone Ol google-news

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, düzenlediği basın toplantısı MHP döneminin israf ve usulsüzlük faturası ortaya koydu. Karalar açıklamasında, "76 kuyu açımı için ihaleye çıkılıyor. 12 milyon TL bedeli var. Kuyuların sadece 35’ine ulaştık, geri kalanları yapılmamış ama yapılmış gibi fatura edilmiş. Bunun da zararı 5 milyon TL. Bu gibi işlemlerden doğan toplam kamu zararı 60 milyon

28 Ağustos 2019 Çarşamba, 13:55


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar göreve gelmesinin ardından yaptığı tasarruf faaliyetlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Karalar MHP döneminde belediyenin düzenli olarak zarar ettiğini ve bunun ‘gereğinden fazla bedellerle yapılan ihalelerden kaynaklandığını’ ifade eti.

Karalar özellikle Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ile MHP döneminde yapılan israf ve usulsüzlüklerin altını çizdi.

Karalar toplam kamu zararının 60 milyon TL olduğunu belirtti.

Karalar'ın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

"İlk iş kiralık araçlar oldu. Hiç çalışmayan, mazot kullanmayan ancak kira ödenen araçlar var. Bunların kiralamalarını iptal ederek aylık 2 milyon tasarruf ettik. Yılda 24 milyon TL eder. Ödemelerde yanlış hesaplamalardan kaynaklı 4 milyon TL fazla para ödendiğini tespit edip bu parayı tahsil ettik. Uzaktan okumalı sayaç alım ihalesi yapılmış. 100 bin sayaç ihalesine çıkılmış ve 29 bini temin edilebilmiş. 71 bini temin edilememiş. Sayaç için hane başı 360 TL’ye ödeniyor. Ama ortada sayaç yok. Firmanın herhangi bir karşılama yeterliliği bulunmamasına karşın ihale verilmiş. İhaleye fesat karıştırmaktan suç duyurusunda bulunduk.8 milyon TL ceza kesildi firmaya. Tüm binalarda su depoları vardır. Ne kadar su deposu olduğunu öğrenmek için 4 milyon TL’lik ihaleye çıkılmış ama böyle bir çalışmanın da yapılmadığını tespit ettik. Bu parayı da yükleniciden talep ediyoruz. Ayrıca ASKİ Genel Müdürlüğü’nün KDV teşvik belgesi olmasına karşın 755 bin TL KDV ödenmiş. Bunu da tahsil ediyoruz. Genel Müdürlük için yazıcı, tarayıcı, fotokopi makinelerinin 6 milyon 400 bin sayfa baskı yaptığı tespit edilmiş. Toner hesaplamasına göre satın alınmaya konu adet bin olmalıyken 5 bin toner satın alınmış ama hiç toner girişi yapılmamış. Buradaki zarar ise 2.7 milyon TL’dir. İçme suyu ihtiyacının temini amacıyla sondaj ve kuyu açılma işlemleri ile ilgili yapılan saha incelemelerinde 35 kuyunun hiç açılmadığı tespit edildi. 76 kuyu açımı için ihaleye çıkılıyor. 12 milyon TL bedeli var. Kuyuların sadece 35’ine ulaştık, geri kalanları yapılmamış ama yapılmış gibi fatura edilmiş. Bunun da zararı 5 milyon TL. Bu gibi işlemlerden doğan toplam kamu zararı 60 milyon TL.”

KAYYIM TEPKİSİ

Karalar HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atamalarının ardından CHP'li belediyelere de kayyım atanmasının söz konusu olup olmaycağının sorulması üzerine, "Nereye atama yapıyorlar? Hayrola! Ben aday olacağım diyerek olunmuyor YSK'ye başvuru yapıyorsunuz sonra belgeler sunuyorsunuz. Hukuk devletiyse her şeyin hukuk çerçevesi içinde yapılması gerekiyor. Siz her şeyi doğru yapsanız bile iktidar olduğunuz için nemalanamadıkları zaman sizin görevde olmanızdan rahatsız olurlar. Benim ve bizim arkadaşların hukuka aykırı işimiz olmaz. Biz Mustafa Kemal’in ilkeleriyle terörün karşısında devletimize milletimize bağlı insanlarız. Bizim hukuka aykırı işimiz olmaz. Biz efsane işler yapmaya geldik. Ekrem’i ne diye görevden akacaklar ya da Zeydan'ı? Birkaç rant yiyicinin rantını kestiğimiz için mi? Biz yiyicilerin önünü kesmeye, bunu yapmaya devam edeceğiz. Onlar atıyor ve kamuoyu ne diyecek diye bakıyor. Buradan ekmek çıkmaz” dedi.