Arzu Süzmen

Dünyanın tüm kedileri, birleşin!

11 Eylül 2016 Pazar

Leonardo da Vinci, kedileri "doğanın başyapıtı" olarak tanımlar. Ona katılmamak mümkün mü?

Tıpkı "birçok filozof ve kedi tanıdım, kedilerin bilgeliği daha üstündü" diyerek kedilerin o doğuştan gelen bilgeliğinin altını çizen düşünür Hippolyte Taine'le aynı fikirde olmamanın imkansızlığı gibi... Kedi seven insanlar, onları sevmekle kalmaz, gizemli, asi, bilge ruhlarına saygı da duyarlar. Sevgi ve saygının birlikte yürüdüğü bir ilişkidir bu.

Yazarlar örneğin, kedilerin kıymetini bilir. Kanadalı oyun ve roman yazarı Robertson Davies bu karşılıklı sevginin nedenini şöyle açıklar: “Yazarlar kedileri sever çünkü kediler sessiz, sevilesi ve bilge yaratıklardır; kediler de aynı sebeplerden yazarları severler." Ahmet Hamdi Tanpınar, Nazım Hikmet, Bilge Karasu, Edgar Allan Poe, Albert Camus, Mark Twain, Ernest Hemingway, Haruki Murakami, Jean Paul Sartre ve nicelerinin bir bildiği olmalı...

Kedi modası

Derin bir ilişkidir bu aynı zamanda; Ahmet Hamdi Tanpınar ve kara kedisinin o meşhur fotoğrafında içlerinden birinin gözlerine bakmaya cesareti olan var mıdır?

Moda miyavlıyor!

Edebiyat ve sanat dünyasının vazgeçilmez ilham kaynağı olan kediler, şimdi moda tasarımcılarının da gözdesi. New York, Londra, Milano ve Paris’te gerçekleşen defilelerde yüksek moda markalarının kedi aşkı onaylandı. Moda dünyası kediyi eski ve klişe algılardan çıkarıp “havalı” bir figür olarak konumlandırdı.

Gucci, Resort 2017 koleksiyonunda renkli çizgilerden oluşan kazaklara doğal çizgileriyle kedi figürünü yerleştirdiğinde bu senenin desenlerinden birinin sevgili kediler olduğu resmen ilan edildi.

Kedi figürü defilelerde aksesuar olarak da karşımıza çıktı: Loewe markası, Sonbahar 2016 koleksiyonunda neredeyse gerçek boyutlarda siyah ve beyaz kedi kafalarını kolye ucu olarak kullanırken, Chanel kedi emojili bilezikler tasarladı.

Marc Jacobs, 80'lere gönderme yapan Resort 2017 koleksiyonunda zebra çizgilerini cesur renklerde leopar desenleri ve kedi figürleri ile birleştirmez mi? İşte sana kedi trendi! 

Hayvansever kimliğiyle bilinen ve tasarımlarında gerçek kürk kullanmayan tasarımcı Stella McCartney'in Pre-Fall 2016 koleksiyonun tanıtım fotoğraflarında modellere sevimli kediler eşlik etti. (Gerçi tam tersi de olabilir, muhtemelen kedilere modeller eşlik etmiştir.)

 

Coco Chanel gibi kimi moda tasarımcılarının özel hayatlarında da kedilere çok düşkün oldukları biliniyor. Chanel’in Kreatif Direktörü Karl Lagerfeld'in kedisi “Choupette”, bir sosyal medya fenomeni. Instagramda "@choupettesdiary" hesabı ile 86500 takipçiye sahip Choupette'i tasarımcı "tıpkı insan gibi ama güzel olan tarafı daha sessiz olması” diye tanımlıyor.

Japonlar, kedi modasını birkaç adım ileriye taşımış durumda. Japon moda- elektronik şirketi Neurowear, "NeuroSky teknoloji" ile tasarladığı özel kulaklık sayesinde insanların heyecan, huzur, stres gibi duygu durumlarının kulaklık tarafından algılanarak hareket etmek suretiyle dışarıya yansıtıldığını iddia ediyor.

Kedinin modası hiçbir zaman geçmez. Çünkü Amerikalı gazeteci Heywood Brown'un söylediği gibi; "kedi, kimsenin maskarası olmaz..."  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları