Arzu Süzmen

Hep bu tarz yüzünden!

29 Mayıs 2016 Pazar

Geçenlerde hiç tarzım olmayan bir müzisyeni dinlemeye gittim: Omar Souleyman...

Önce müziğinin tarzım olmamasından kelli bir müddet direndim, sonra düşündüm ki başımıza ne geldiyse hep bu "tarz meselesinden" geldi; konsere gittim ve çok da eğlendim. Anladım ki arada bir tarzı olmayan şeyleri de denemeli insan.

Yaşımıza-başımıza bakarak; aileden, okuldan, dahil olduğumuzu düşündüğümüz sosyal çevreden öğrendiklerimize takılı kalarak kendimize bir takım tarzlar belirledik. Moda kurbanı olmak nasıl üzerinde düşünmeden ve irdelemeden popüler akımların peşinden gitmekse, biz de hayatın içinde “tarz kurbanı” olduk. Olmamalı!

Where is dantel? 

Misal önümüzdeki yaz günlerinde erkeklerin dantel giymesi çok moda olacak. Tasarımcılar bir süredir bize öğretilen “cinsiyetlere göre giyim” kavramını farklılaştırma çabasında. Sınırlar ortadan kalkıyor, feminen olarak bilinen detaylar naif ve zarif biçimde erkek giysilerine taşınıyor. Dantel de cinsiyet ayrımına karşı direnen detaylardan biri. 

1600'lerde Galler Prensi Henry Frederick, dönemin statü ve zenginlik sembolü olan danteli giysilerinde sıkça kullanırdı. 1700'lerde dini kıyafetlerde dantel saflığın ve zarafetin sembolü olduğundan İtalyan ressam Francesco Trevisani, Kardinal Pietro Ottobani’yi dantel detayların yer aldığı giysiyle resmetti. 

Peki senin farklı bir tarz denemeye cesaretin var mı? Moschino’nın tüm vücudu saran siyah dantellerini tercih etmezsin belki ama, kurallarını yıkıp o dantel kravatı takmaya ne dersin? Hem söz, kimse aniden karşına çıkıp sana “where is gravat?” diye hesap da soramayacak.

 

 Pijama ile sokağa çıkılır mı? 

Modanın kültürel bir olgu olduğunu pijamalar eşliğinde hatırlıyoruz... Pijamayla sokağa çıkılmaz mı? Şanghay’da çıkılıyor! Hem kadınlar, hem de erkekler Kültür Devrimi sırasında ortak avluları paylaştıkları insanlara tek tip kıyafetleri harici giysileri de olduğunu göstermek için pijama giyme geleneklerini, şimdi alışverişe çıkarken "rahatlık adına" sürdürüyorlar. Üstelik 2008 Pekin Olimpiyatları sırasında “batıya rezil olmamak” için devlet tarafından yasaklanmasına rağmen... Üstelik kimi zaman yapılı saçlar ve topuklu ayakkabılarla!

İşin ilginci; Çin'in sokakta giyilmesini yasaklamaya çalıştığı pijama, 2016 yaz koleksiyonlarında batılı moda tasarımcılarının göz bebeği oldu. Dolce&Gabbana, Gucci, Etro, Ralph Lauren, Calvin Klein; pamuklu poplin pijamalardan çiçekli satenlere, yıldız desenli ipeklilere kadar iki parça pijamaları baş köşeye oturttu.

Düşünmeden edemiyor insan: Tarzımız olan müzikleri dinledik, kitapları okuduk, filmleri izledik. Tarzımız olan insanlara aşık olduk ve çuvalladık. Ters köşe mi yapsak?

 

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları