Arzu Süzmen

Kral çıplak!

05 Temmuz 2016 Salı

Hans Christian Andersen'in "İmparator'un Yeni Giysileri" masalını bilmeyen yoktur... Hani çok eski zamanlarda, çok uzak diyarlarda yaşamış egoist, kendini beğenmiş, halkın fikirlerine saygı duymayan bir kralın giysilere zaafı yüzünden düştüğü acınası durumu anlatan o kısa masal...

Kendini dokumacı olarak tanıtan iki dolandırıcının "sadece akıllıların görebileceği" bir giysi yaratma vaadine kanıp, aslında var olmayan giysiyi üzerine geçirerek halka karışan kralı anlatır; etrafındaki yalakaların alkışladığı, gerçekleri duymaya tahammülü olmayan çıplak kralı... Geçit töreninde halkın arasından çırılçıplak geçerken, tüm masumluğuyla, korku nedir bilmeyen bir çocuğun "kral çıplak!" haykırışıyla bocalayan, gerçeği görüp bir türlü söyleyemeyen halkın da çocuğa aynı nidayla katılmasıyla yıkılan kralı... Arada unutsak da, hepimiz biliriz.

Masallar ile moda dünyası arasında ilginç bir bağ var. Özellikle yüksek moda markaları estetik, fantazi, tarih ve mitlerin iç içe geçmesi açısından ortak noktada birleştikleri masallardan sıklıkla referans alıyor. Alice and Olivia markasının Rapunzel'i, Jean Paul Gaultier'in Hansel ve Gretel'i, Chanel'in Cinderella'yı, Rodarte'nin Küçük Deniz Kızı'nı podyumlarda ağırladığını daha önce görmüştük. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu kez de "Kral çıplak" masalı, bir moda markasının ilham kaynağı oldu. Kült Japon tasarımcı Rei Kawakubo, 1968'de kurduğu Comme des Garçons firmasının 2017 İlkbahar-Yaz Erkek Koleksiyonu'nda, "insanın içini olduğu gibi ortaya seren" tasarımlarıyla Hans Christian Andersen'e selam çaktı. 

Kawakubo modanın işlevini, güzellik anlayışını, estetik kuralları sorgulayan, tasarımlarının kendi meramını kendisi aktaracağına inandığı için basına çok nadir olarak röportaj veren, "giysileri satın alırken sizi nasıl göstereceklerini değil, nasıl hissettireceklerini düşünün" diyen, cesur bir tasarımcı. Kawakubo, koleksiyonunda yağmurluklardan uzun ceketlere ve askılı üstlere kadar yer verdiği transparan kumaşı, “kral çıplak” ve “güzellik görenin gözündedir” gibi slogan ve mesajlarla süsledi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilinen anlamda ceket takımların yerini, çizgili pamuk gömlekler ve şortların birlikteliği ile Nike ortak çalışmasının yansımaları aldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İtalyan tasarım markası Fornasetti ile yaptıkları ortak çalışma ise kumaşlara yüz, dudak, göz desenleri olarak yansıdı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bach’ın “Toccata and Fugue in D Minor” notaları eşliğinde saçlarına taç kondurulmuş çıplak krallar podyumda yürüyor ve herkes susuyordu... Masum bir çocuk, tüm saflığıyla çıkıp "kral çıplak!" diye haykırana kadar da, susacak gibi görünüyor.

 

 






Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları