Canlı tiyatro için yaz dönemine hazırlıklı mıyız?
Ayşegül Yüksel
Son Köşe Yazıları

Canlı tiyatro için yaz dönemine hazırlıklı mıyız?

25.05.2021 06:00
Güncellenme:
Takip Et:

2020-2021 tiyatro dönemi özel tiyatroların karanlık bir sürece girdiğini gösterdi. Hiçbir özel tiyatronun perdelerini yeni bir yapımla açamadığı, salgınla baş edemeyen ülkemizde, sahnede canlı olarak oynanıp çevrimiçi ortamında seyirciye sunulan oyunlar ve eski yapımların video kayıtları izleyicileri bir oranda oyalasa da dijital düzlemdeki tiyatronun, sahnede canlı olarak yapılan tiyatronun yerini tutamayacağı ortaya çıkmış görünüyor. 

Tiyatronun kazanç getiren bir üretim kolu olarak benimsendiği gelişmiş ülkelerde, özellikle aşı sorununu çözümlemiş, sözgelimi Londra, New York gibi kültür-sanat başkentlerinde, bu yaz açık havada tiyatro sunulabilmesi için olanaklar aranırken/yaratılırken, 2021-2022 kış döneminde de normal tiyatro etkinliklerine dönülebilmesi için hazırlıklar yapılıyor. 2019 kışından bu yana, ABD’de, Avrupa ve kimi Asya ülkelerinde tiyatro topluluklarının ayakta kalabilmesi için çeşitli bağlamlarda destek sağlanmıştı.

ÖZEL TİYATROLARA DESTEK VERİLİYOR DENEBİLİR Mİ?

Ülkemizde ise özel sektörün ve devletin özel tiyatroları desteklemek açısından etkili olduğu söylenemez. Hiç perde açmamışken, topluluğun ayakta kalabilmesi için gerekli ödemeleri yapma zorunluluğu, borcu olmayan özel tiyatroları bir elin parmaklarıyla sayılabilir düzeye indirmiştir. Pek çok sahne sanatçısının ekmek parası kazanmak için artık -tiyatro dışındaki- sanat üretmekle ilgisiz işlere kayma aşamasında olduğu da bilinen bir gerçek... 

Devletin Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü, genellikle “özel tiyatrolara yardım” olarak anılan destek mekanizması, neye hizmet ettiği gitgide daha bir anlaşılmaz olan bir yönde sürmekte, geçen yıl yardım alan özel toplulukların neredeyse yüzde 80’inin adının ilk kez duyulduğu görülmektedir. Bu da destek için seçilen toplulukların kimliği ve niteliği hakkında kuşku uyandırmaktadır.

Devlet tiyatroları salonlarının özel topluluklara “turne sahnesi” olarak açılması karşılığında, oyunların tam metni istenmektedir. Daha önce sıkıyönetim dönemlerinde görülmüş olan bu uygulama “sansür” anlamına gelmektedir. DT ancak uygun gördüğü özel tiyatro oyunlarına mı salon verecektir? 

Ortaya çıkan resim, siyasal erkin dünya görüşüyle uyuşmayan özel tiyatro yapımlarına salgın ortamında bile destek verilmeyeceği izlenimini uyandırmaktadır. 

AÇIK HAVADA TİYATRO OLASILIĞI

Özel ve ödenekli tiyatroların önümüzdeki kış döneminde nasıl bir yol izleyeceği ülkenin sağlık durumunda görülecek sonuçlara bağlıdır. Havaların ısındığı haziran-temmuz-ağustos-eylül aylarında ise geçen yıl olduğu gibi açık uzamlarda canlı tiyatro sunma olasılığı gündemdedir. İstanbul’un KüçükÇiftlik Parkı, Uniq, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu, Kadıköy Özgürlük Parkı gibi uzamlarının bu yaz da aynı hizmeti vermesi beklenir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de özel tiyatroların etkinlikleri için yer sağlamaya istekli görünmektedir. Ankara Devlet Tiyatrosu geçen yıl İrfan Şahinbaş Sahnesi’nin bulunduğu uzamda kurmuş olduğu açık hava tiyatrosuyla bölgelerden gelen DT oyunlarını da sunmayı planlamaktadır. 24 Mayıs’ta başlayan 22. Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, hem özel hem de DT oyunlarına yer vermekte ve bu amaçla kentin açık hava uzamlarını da değerlendirmektedir. Başkentteki ve başka büyük kentlerdeki çeşitli parklar, oyun alanı olma koşulları sağlanarak ve zorunlu sağlık önlemleri alınarak, canlı olarak sunulacak tiyatroya hizmet verebilir.

Özel tiyatrolar için en azından yaz aylarında bir ferahlama yaratacak olan bu tür gelişmeler, hafta sonu sokağa çıkma yasağının ve hafta içindeki saat 21.00 sınırının esnetilmesine bağlıdır.

İster kış isterse yaz döneminde olsun, içinde bulundukları açmazdan çıkmada çok zorlanacağı anlaşılan özel tiyatroların aşması gereken engellerin yok edilmesi gerekmektedir. Çok zor yetişen kültür-sanat insanlarının emeklerine saygı gösterilmesi ve hızlı çözümler üretilmesi zorunludur. Sorunlar, devletin ve özel sektörün sağlayacağı kaynaklarla hızla giderilmelidir. Söz konusu olan, güncel siyasetten ayrı tutulması gereken, savsaklanamayacak bir toplumsal görevdir... 

Yazarın Son Yazıları

28. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali noktalandı

Festival çoğunlukla Çankaya Belediyesi’nin sahnelerinde yer aldı. Toplamda 12 farklı oyun salonu kullanıldı.

Devamını Oku
02.12.2025
‘Tiyatro hazinemiz’ sergileniyor

Takviminize not edin. 27 Kasım-31 Ocak tarihleri arasında İstanbul Depo’da tiyatro mirasımızın arşivleri sergileniyor. Tophane’deki bu sanat uzamının tam adresi: Depo/Tütün Deposu, Lüleci Hendek Caddesi No. 12 (E-posta adresi: depo@depoistanbul.net Telefon: 90 (212) 2923956)

Devamını Oku
18.11.2025
Meraklıları için tiyatro bilimi

Kitapların her bir bölümünün sonunda yer alan “ölçme ve değerlendirme”ye yönelik alıştırmalar, öğrencinin, eğitim sürecinde etkin bir katılımcı olmasını sağlıyor.

Devamını Oku
04.11.2025
Dergi yöneticisi Ozan Ertuğ

Ozan Ertuğrul Özüaydın’ı şiir meraklıları tanır. Çoğunlukla şiirlerini içeren 11 kitabı var. Yapıtlarını 4 ve 5 Ekim’de 22. Ankara Kitap Fuarı’nda imzaladı.

Devamını Oku
28.10.2025
DTCF Tiyatro Bölümü 61 yaşında

Ben bu öyküye ne zaman katıldım? İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı’nda lisansüstü öğrencisiyken tüm bölümlere sınavsız tiyatro dersleri veren Haldun Taner’in gözüne -yaptığım bir ödev nedeniyle- girmiştim. 1964’te, DTCF’de açılacak tiyatro bölümüne başvurmam için bana haber yolladı. Yurtdışında burslu olarak yüksek lisans yapmaya hazırlanıyordum; yolumu değiştiremedim. Ama sonunda da sevgili Taner’in sözüne geldim: 1978’de, çoluğa çocuğa karışmışken DTCF Tiyatro Bölümü’nün doktora öğrencisi oldum. Akademik kadrom ODTÜ ya da (sonra) DTCF İngiliz Dili ve Edebiyatı’nda olsa da tiyatro bölümünün altın çağını yaşadım. 1981’de başlayan derslerim göz açıp kapayıncaya dek 32 yıla ulaştı

Devamını Oku
07.10.2025
Tiyatroların iletişim alışkanlıkları

70 yıllık tiyatro seyircisi ve 50 yılı aşkın süredir aralıksız yazan bir eleştirmen olarak tiyatrolarla iletişim kurma üstüne düşündüğümde geçmiş yılları özlüyorum.

Devamını Oku
23.09.2025
12 Eylül’ün savurduğu sonbahar yaprakları

12 Eylül döneminin tiyatro eleştirisi çoğunlukla sahne olaylarındaki özensizliğe karşı çıkmaktadır. Bu aşamada gazetelerdeki kültür sanat sayfalarının küçülmeye, eleştiri yazılarının azalmaya başladığı görülür.

Devamını Oku
09.09.2025
Ferhan ve Müjdat gündemimizde

Ferhan Şensoy’u 31 Ağustos 2021’de 70 yaşındayken yitirmiştik. Yeni yapılan “Ferhangi Bir Yaşam” belgeseli seyircisiyle buluşmayı bekliyor. Müjdat Gezen ise 82 yaşında ve bir hafta önce hakkındaki soruşturma kapsamında ifade vermeye çağrıldı.

Devamını Oku
26.08.2025
Metin Sözen: Anadolu’yu kucaklamıştı

Değerli bilimadamı Prof. Dr. Metin Sözen’i 1 Ağustos’ta yitirdik. Yaşamını ülkemizin doğal, tarihsel, kültürel değerlerine sahip çıkılmasına adamış, yüce gönüllü bir insandı.

Devamını Oku
12.08.2025
Genco’ya ikinci mektup

Sevgili Genco, Sen gideli bir yıl oldu. Zaman çabuk geçiyor. İlk mektubumda (Cumhuriyet, 13.08.2024) ardında bıraktığın görsel-işitsel belgelerden söz etmiştim: Sanat yaşamın boyunca oluşturduğun sesli kitapları, fotoğraflarınla yorumladığın şiirleri, çevirilerini, plak ve kasetlerinde kayıtlı müzik çalışmalarını...

Devamını Oku
29.07.2025
Memet Baydur’un diyecekleri var

Okuduğunuz başlığı bir başka yazımda da kullanmıştım. Ölümünün üstünden 20 yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına karşın, Memet Baydur’un bizlere diyecekleri sürüyor

Devamını Oku
15.07.2025
Zeynep Oral’la çalışırken eğlenmek

17 Haziran’da Metrohan’da ilk gösterimi yapılan “Bir Babıali Zirvesi” başlıklı, Habitat TV yapımı Zeynep Oral belgeselini henüz izleyemedim. Neyse ki Dikmen Gürün izlenimlerini geçen haftaki yazısında bir güzel dile getirmiş. Okurken belleğimde birikmiş, belge tadında Zeynep Oral olayları gözümün önüne gelmeye başladı. Bu yazıda Zeynep’le yaşanmış anlar var.

Devamını Oku
01.07.2025
İlhan Selçuk’un ‘Pencere’ köşesini anarken

Gazete ve dergi yazarlığım 50 yıla ulaştı. ​​Özgür basın dergisinde başlayıp çeşitli başka dergilerde ve ayrıca 45 yıl Cumhuriyet’te süren bu uğraşa -30 yıldır gazeteme iki haftada bir “Sahneden” köşesini yazmak da eklenmiş. Kolay iş değil.

Devamını Oku
17.06.2025
Oya Başak’ın kahkahası eksildi dünyamızdan

Prof. Dr. Oya Başak’ı bir hafta önce yitirdik. Cenazesindeki çelenklerden birinde “çocukların” yazıyormuş.

Devamını Oku
03.06.2025
Vasıf Öngören ‘Zengin Mutfağı’ ile ‘şimdi’ ve ‘burada’

“Zengin Mutfağı” oyunu neredeyse 50 yıldır sahnelerimizde yer alıyor. İşin hoşu, oyunun başkişisi Lütfü Usta’yı oynayan Şener Şen Usta da 1977’de ilk kez canlandırdığı bu karakteri son üç yıldır yepyeni bir seyirci kuşağına sunmakta.

Devamını Oku
20.05.2025
Bahar ölümsüzlük simgesidir

Bahar ölümsüzlük simgesidir

Devamını Oku
06.05.2025
Ahmet Özer’in 50. kitabı çıktı

Ahmet Özer’in 50. kitabı çıktı

Devamını Oku
22.04.2025
Son veda...

Son veda...

Devamını Oku
09.04.2025
Tiyatro biletleri uçuşta

Tiyatro biletleri uçuşta

Devamını Oku
08.04.2025
Shakespeare siyaset sahnesinde

Shakespeare siyaset sahnesinde

Devamını Oku
25.03.2025
Sanat Kurumu 78. yaşını sürüyor

Sanat Kurumu 78. yaşını sürüyor

Devamını Oku
11.03.2025
Nevra Serezli: Profesyonel tiyatroda 60 yıl

Nevra Serezli: Profesyonel tiyatroda 60 yıl

Devamını Oku
25.02.2025
İzmir D.T’den ‘Karıncalar / Bir Savaş Vardı’

İzmir D.T’den ‘Karıncalar / Bir Savaş Vardı’

Devamını Oku
11.02.2025
Heiner Müller’den ‘Medea’

Heiner Müller’den ‘Medea’

Devamını Oku
28.01.2025
‘Vatan Kurtaran Şaban’ günümüzde

‘Vatan Kurtaran Şaban’ günümüzde

Devamını Oku
14.01.2025
Broadway ya da West End biçeminde süper tiyatro

Broadway ya da West End biçeminde süper tiyatro

Devamını Oku
31.12.2024
Gonca Vuslateri Shakespeare oynamalı

Gonca Vuslateri Shakespeare oynamalı

Devamını Oku
17.12.2024
Özdemir Nutku anlatıyor

Özdemir Nutku anlatıyor

Devamını Oku
03.12.2024
Ankara’da tiyatronun renkleri

Ankara’da tiyatronun renkleri

Devamını Oku
19.11.2024
Festivalde üç Shakespeare oyunu

Festivalde üç Shakespeare oyunu

Devamını Oku
05.11.2024
‘Öteki’nin dramı

‘Öteki’nin dramı

Devamını Oku
22.10.2024
Ankara’da yeni bir tiyatro şenliği

Ankara’da yeni bir tiyatro şenliği

Devamını Oku
08.10.2024
Ateş Kuşu Semiha Berksoy

Ateş Kuşu Semiha Berksoy

Devamını Oku
24.09.2024
Tiyatromuzun belleği: Türkiye Tiyatro Vakfı beş yaşında

Tiyatromuzun belleği: Türkiye Tiyatro Vakfı beş yaşında

Devamını Oku
10.09.2024
Müşfik Kenter’i anarken...

Müşfik Kenter’i anarken...

Devamını Oku
27.08.2024
Genco’ya mektup

Genco’ya mektup

Devamını Oku
13.08.2024
Nilüfer Kent Tiyatrosu ile Daltabanlar ayrı düştü

Nilüfer Kent Tiyatrosu ile Daltabanlar ayrı düştü

Devamını Oku
30.07.2024
Hocamız Sevda Şener’i yitireli 10 yıl oldu

Hocamız Sevda Şener’i yitireli 10 yıl oldu

Devamını Oku
16.07.2024
Tiyatromuzun modernleşme süreci İngilizcede

Tiyatromuzun modernleşme süreci İngilizcede

Devamını Oku
18.06.2024
Nâzım’ın Ferhat ile Şirin’i

Nâzım’ın Ferhat ile Şirin’i

Devamını Oku
04.06.2024