Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

Eve House Denir, Yuvaya Home

13 Ağustos 2016 Cumartesi

Bugün günlerden PAZAR…

Bugün hazırlaması da bitirmesi de uzun kahvaltı sofralarının, okunan tomar tomar gazetelerin, keyifli aile sohbetlerinin, dost meclislerinin günü. Ben de istedim ki bu kez bu köşede bir değişiklik yapalım; eğitimin Türkiye’den ve Dünya’dan müspet menfi gelişmeleri yerine Pazar gününün lezzetine ve dinginliğine eşlik edebilecek bir şeyler paylaşalım.

Kişiye yönelik suç işlemekten hüküm giyen çocuklar. Okula gitmek istemeyen çocuklar. Okula giden ama uyum sorunu yaşayan, sınıfın düzenini bozan çocuklar. Başarıyı bir türlü yakalayamayan çocuklar. Bağlanma sorunu yaşayan gençler. Öfke kontrol sorunu yaşayan gençler. Davranış bozukluğu olan ve daha pek çok sorunu olan çocuklar ve gençler. Toplumbilimciler Onları suça teşvik eden, başarısızlığa iten, mutsuzluğa veya yalnızlığa sürükleyen etken sebeplerin başında EV ile YUVA arasındaki farkı farketmeyen aileler olduğuna dikkat çekiyor. Yapılan araştırmalar; EVli ama YUVAsız olan çocuklar ile okul başarısızlığı, suç ve mutsuzluk arasındaki ilişkiyi son derece net ortaya koyuyor.

Benim de yıllardır çalıştığım EVli ama YUVAsız olan çok fazla öğrenci oldu. Kiminin sebebi geçimsiz anne baba iken kiminin sebebi yoğun çalışan anne baba idi. Ama çoğu anne babaların ortak noktası , EV ile YUVA farkının farkındalığında olmamasıydı. Çünkü Onlar çocuklarının hiçbir şeyini eksik etmiyordu. Çünkü Onlara göre çocuklarının her şeyi vardı. Peki o halde neydi çocuklarını mutsuzluğa sürükleyen EV ile YUVA farkı?

Benim buna dair küçük bir listem var. Siz değerli okularımızdan da EV ile YUVA arasındaki farkı birer cümle ile [email protected] adresine bekliyoruz. Bakarsınız ortaya, ebeveynlere yön verecek şahane güzellikte bir liste çıkar, yine buradan paylaşırız.

EV kirasını ödediğiniz, kapı pencere ve duvardan ibaret mimari bir yapıdır. Kapısında ekmek sepeti, penceresinde perdesi asılı olur, YUVA olur.

EV; işyerinde oyalanıp uyumaya gittiğiniz yerdir, YUVA işten koşarak çıkıp gittiğiniz, sizi örten, koruyan, saklayan yer.

EVde bilgisayarda işinizi yaparsınız, YUVAnızda kitap okursunuz.

EVe fast food sipariş edilir, YUVAda çorba kaynar.

EV soğuktur, YUVA sıcak.

EV sadece üzerinizi örter, YUVA yüreğinizi ısıtır.

EVde emaneten durursunuz, YUVAda güvendesinizdir.

Evi müteahhit yapar, YUVAyı insan.

EVi dozer yıkar, YUVAyı insan.

EV 1 şeydir, YUVA herşey.

EV yıkılır yenisini bulursunuz, YUVA yıkılır hayatınız değişir.

İngilizler bu ayrımı çok net yapmıştır ki; EV “house” dır, YUVA “home”.

[email protected]

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

23 Nisansız çocuklar 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları