Efendinin Kulağı, Kulun Boynuzu
Mine G. Kırıkkanat
Son Köşe Yazıları

Efendinin Kulağı, Kulun Boynuzu

06.07.2014 03:15
Güncellenme:
Takip Et:

Türkiye’den yaklaşık 2 bin kişinin saflarına katıldığı IŞİD, cihat açıp cenk eylediği bölgede hilafet ilanından sonra bayrak değiştirip, “Irak-Şam İslam Devleti” abukluğundan “İslam Devleti” sabukluğuna geçti.
Geçen haziran ayında El Arabiya medya grubu, Irak İçişleri Bakan Yardımcısı Adnan el Asadi’yle yapılan bir röportaj yayımladı. Bakan yardımcısı, röportajda bu cellat şebekesini yöneten 6 kişinin adları, sanları ve geçmişleriyle kimliklerini sıraladı.
Asadi, böyle bir açıklamayla ABD, İngiltere, İran ve Rusya’ya “enayi değiliz, kim kimdir, biliyoruz!” mesajı veriyordu. Peki, IŞİD’i yöneten 6 kişi aslında kimdi ve neyi biliyordu Irak yönetimi?
Yakından bakalım.
Ebu Bekir Bağdadi. Asıl adı İbrahim el Bedri. 4 Haziran 2004’te Amerikan güçleri tarafından yakalanmadan önce İslam bilimleri dersi veriyor, Bağdat ve Felluce’de imamlık yapıyordu. Amerikalılar tarafından serbest bırakıldıktan 3 yıl sonra Sünni Ordusu milis gücünü kurdu ve El Kaide’ye katıldı. Ebu Ömer el Bağdadi’nin ölümünden sonra örgütün üç numaralı yöneticisi oldu. Bağdadi’nin adını aldı.

***

Ebu Muhannad Suveydavi. Asıl adı Ebu Ayman el İraki. IŞİD’in hem yönetim kadrosunda, hem de askeri konseyinin üyesi. Saddam’ın hava ordusunda istihbaratla görevli bir albaydı. 2004’te Amerikalılar tarafından tutuklandı. 3 yıl hapis yattı. Serbest kaldıktan sonra Suriye’ye geçti. Halen İdlip, Halep ve Lazkiye’de IŞİD “emir”i. Öldürüldüğü iddia ediliyor.
Ebu Ahmed el Alvani. Asıl adı Velid Casim el Alvani. O da Saddam ordusunda subaydı. Şu anda IŞİD’in askeri konseyinin başı. Ebu Abdulrahman el Bilavi. IŞİD askeri konseyinin eski başkanı. Asıl adı Adnan İsmail Necim. 27 Ocak 2005’te Irak’ın Anbar bölgesinde El Halidiye kentinde Amerikalılar tarafından tutuklandı. Bucca’daki esir kampına kapatıldı. Serbest kaldıktan sonra El Halidiye’de öldürüldüğü iddia ediliyor.
Hacı Bekir. Gerçek adı, Samir Ebu Muhammed el Halifi. Yine Saddam ordusunun eski subayı. Bucca esir kampındaydı. Serbest kaldıktan sonra El Kaide’ye katıldı. Yakın zamana kadar Suriye’deki en güçlü komutandı. Onun da öldürüldüğü iddia ediliyor.
Ebu Fatima el Caheyşi. Asıl adı, Ni’ma Ebd Na’yıf el Caburi. IŞİD’in Güney Irak’taki yapılanmasını sağladı. Daha sonra Kerkük’teki oluşumdan sorumlu kılındı.

***

Bu altı kişinin izlediği yol haritasında, çizgilerin kesiştiği üç buluşma noktası var: Hepsi Iraklı. Aralarından en az dördü, Saddam ordusunun eski subayları. Subay olmayan Bağdadi başta, haklarında bu tür bilgi olmamasına karşı Ebu Fatima el Caheyşi ve Ebu Ahmed el Alvani dahil, büyük ihtimal hepsi bir ara Amerikalılar tarafından tutuklanmış, hapishane ya da esir kampında kalmış...
Nedense bu hapis ya da esaretten, hepsi “aşırı İslamcı” olarak hidayete erip çıkmış, silaha sarılmış. Hepsi önce El Kaide rahlesinden geçmiş, sonra IŞİD şemsiyesi altında, soluğu nedense Suriye’de almışlar. Nedense diyorum, çünkü Irak yurttaşı ve hatta çoğu subay olarak yurtlarının ABD tarafından işgaline tanık olmakla kalmayıp, Amerikalılar tarafından mezalime uğrayan bu kişilerin; serbest kalır kalmaz Suriye’ye geçseler bile yurtlarını işgal ve tarümar eden ABD’ye düşmanlık yapmaları beklenirdi.
Oysa bunların, en azından işin başında, Suriye’ye ABD’nin tam istediği şeyi gerçekleştirmek, Beşşar Esad’ı düşürmek için aşırı İslamcı terör örgütü kurmak, iç savaş çıkarmak peşinde geçtikleri anlaşılıyor. Suriye’de kaldıkları sürece, bu Iraklılar ve IŞİD’in kestiği kellelerden, yaptığı katliamlardan nedense kimse haberdar olmuyor, kimse şikâyet etmiyor!

***

Hatta geçen yıl IŞİD’in El Nusra ile çatışmaya girmeden önce Diyarbakır’da yaptığı gizli toplantı bile görmezden geliniyor. Cellat çetesi, babasının çiftliği gibi at oynattığı Diyarbakır’da, bu yıl 30 Mart öncesi dağıttığı ve yerel seçimleri boykot çağrısı yaptığı bildiride, “Demokrasi İslama aykırıdır” mesajı verebiliyor!
IŞİD ne zaman ki azıp Irak’a da sıçrıyor, komutanlarından bazıları öldürülürken, çete de kesik kelle koleksiyoncusu terör örgütü olarak hedef gösteriliyor!
Amerikalıların Irak’taki hapishane ve esir kamplarında besleyip büyüttüğü mücahit boynuzlar, Sam Amca’nın kulaklarını geçince, elbette budanır.
Sam Amca’nın kulak küpesi Türkiye de, IŞİD’e verdiği destekle yediği kötek arasında itilip kakılır.  

HAYAT VE ŞİİR 
İki uçurum kesişir 
Bir yana kanayan hayat düşer 
Öte yana kanadı kırık kuşlar gibi şiir. 

Hayatlar ve şiirler tutar elimi 
Çekerler kuyuların içinden 
Başka kuyulara itmek için beni. 
F.TUĞRUL OKAY

Y.N.: Titrek bir el yazısıyla bana kâğıt parçaları üstüne yazılmış olağanüstü bir şiir demeti gönderen Tuğrul Okay, Somtaş Sitesi Uzunkale Sokak 5/B Daire 25, Pendik adresinde yaşıyor. Kendisini tanıyan bir okurum varsa, lütfen kendisine bu gazete baskısını iletsin.  

“Kötüye göz yumarsanız, kötü sizi cezalandırır.”
LEONARDO DA VINCI

Yazarın Son Yazıları

Bir sosyal demokratın anıları

Halkçı Parti’nin genç milletvekilleri koşulların izin verdiği ölçüleri aşarak 12 Eylül ve sonrasındaki işkence iddialarını Meclis gündemine taşıyordu.

Devamını Oku
14.12.2025
Hello Papa, sen misin yeni baba?

Boğaz kıyılarındaki küçük Byzantion yerleşkesini Nova Roma’ya (Yeni Roma, bugünkü İstanbul) dönüştürecek yıkım-yapım çalışmaları 324 yılında başladı.

Devamını Oku
07.12.2025
Türkiye’nin ilk kitap müzesi: FKE

Fethiye, yurttaşların ormanları yanmasın diye nöbet tuttuğu ve olağanüstü güzellikte kıyı şeridine çöken muktedirlere, muktedir torpillilerine karşı kazanamayacaklarını bile bile mücadeleye girmekten korkmayan çevreciler ile yurtsever Yörüklerin diyarıdır.

Devamını Oku
30.11.2025
Karar ve tavır

Türkiye artık ulusal bir toplum değil.

Devamını Oku
23.11.2025
Onlar SAFE, bizler saf..

Hayhuy arasında kaynadı gitti...

Devamını Oku
16.11.2025
Yangın önlemek mi, keriz silkelemek mi?

Turizm, Türkiye’nin en önemli gelir kaynaklarından biri.

Devamını Oku
09.11.2025
Panik atak mı, panik aşk mı?

Kırk yaş, rastgele bir yaş değildir.

Devamını Oku
02.11.2025
İster zart, ister zurt, illaki zort

Dünyada pek çok devlet ve yönetim biçimi vardır.

Devamını Oku
26.10.2025
Yılanların yalanı

Türkiye’nin yalanları, tarihi kadar uzun, kalın ve kuyrukludur.

Devamını Oku
19.10.2025
Hayaller Riviera, gerçekler Gazze

ABD’nin en hafif deyimle en tuhaf başkanı Trump’ın Gazze’ye ilişkin bir projesi var.

Devamını Oku
12.10.2025
Siter yalha züdü çekger dirmi?

Çocukken çok sevdiğim bir oyun vardı. Belki siz de oynamışsınızdır...

Devamını Oku
05.10.2025
Al saat ver saat

Makronezya müstebiti Valdemir Potin’in ricası üzerine Mikronezya’yı barışçıl amaçlarla işgal eden 100 bin Çinli askeri doyurmak kolay değildi.

Devamını Oku
04.10.2025
Bir muhtarın çığlığı

11 Eylül 2025 tarihinde Kadıköy ilçesindeki Caferağa Mahallesi’nin kalbindeki tek mazbut (tahrip edilmemiş alan), Ali Oğlu Hüseyin Vakfı’na ait 12 dönümlük arsa için bir ihale düzenlendi.

Devamını Oku
28.09.2025
Hatırla sevgili, o makus tarifi

100 bin Çinlinin 100 bin nüfuslu Mikronezya adasını işgali, iştah ve sefayla sürüyordu.

Devamını Oku
27.09.2025
Eğriliğin ederi, doğruluğun bedeli

Dünyanın tüm kedileri aynı dili konuşur, aynı tınılarda hırlar ve miyavlarlar.

Devamını Oku
21.09.2025
Kayyum devşirme

12 Haziran 2011 genel seçimleri, Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP genel başkanı olarak girdiği ikinci, oy kullanabildiği ilk seçimdi.

Devamını Oku
14.09.2025
Sal gideyim, salla geleyim

Yalnız ve güzel ada Mikronezya’nın uyuşuk ahalisi, her şeye alıştığı gibi savaşsız gerçekleşen Çin işgaline de alışmış, minnak adayı nüfusu kadar işgalciyle paylaşmayı da kabullenmişti.

Devamını Oku
13.09.2025
Hayaller dolgun fon, gerçekler yırtık don

Güzel bir Kafkas atasözüdür: “Yükseklerde ne eserse alçaklarda onu toplarsın.”

Devamını Oku
07.09.2025
Belirsizliğe doğru

Joseph Ignace Guillotin, 1738 ile 1814 yılları arasında yaşamış bir doktor; Paris Tıp Enstitüsü’nde anatomi dersleri veren bir hocaydı.

Devamını Oku
31.08.2025
Yarım insan hakları

Mısır, nüfus çoğunluğu Müslüman bir ülkedir.

Devamını Oku
24.08.2025
我们身后还有十五亿

Çin’in Mikronezya’yı sessizce işgali Makronezya müstebiti Valdemir Potin hariç, Ezya arşipelindeki tüm istibdatları heyecana gark etmiş ve hatta okyanus ötesi kıtaları da zıplatmıştı.

Devamını Oku
23.08.2025
Bir vasiyetin ağırlığı

“Toplum olarak fikirdüşünce gelişmesi ve vicdan bilinçlenmesi gibi nimetlerden yoksun kalmışlığımızın iki sorumlusu vardır...

Devamını Oku
17.08.2025
Çin işi, asker dişi

Mikronezya ile Yutania’nın şöyle ağız tadıyla bir türlü kapışamayan ordularının sahillerde pineklediği bir sabah; olan oldu.

Devamını Oku
16.08.2025
İsyan hakkı

İnsanlar niçin anneye, babaya, düzene isyan ederler?

Devamını Oku
10.08.2025
Yanık toprak taktiği

Türkiye, artık ağır yaralı bir ülke.

Devamını Oku
03.08.2025
Satamam derdimi kimseye

Mikronezya’nın Yutania ile nihai kapışması beklenirken Ulu Çoban Muktedir Makropiç’in de askeri ve sivil ahalinin moralini elbette yüksek tutması gerekiyordu.

Devamını Oku
02.08.2025
Patria Nostra’dan Madara Mostra’ya

Hani karşınızda biri limon yer, sizin damağınız kamaşır.

Devamını Oku
27.07.2025
Emekli açlık, emeksiz tokluk

Köyde doğdum. Lise bitene kadar kara lastik ayakkabı giydim. Devlet yurdunda tıkış tıkış vaziyette üniversiteyi bitirebildim...

Devamını Oku
20.07.2025
Son dilek, yok çörek

Mikronezya ve Yutania’nın yaz sıcağında çöle dönüşen kumsallarında düşman beklerken sivrisinek avlayan, sevdiklerinden aylardır uzak kalan askerler, depresyona giriyorlardı.

Devamını Oku
19.07.2025
Yüreğimiz sızlar, ciğerimiz yanarken...

Canlılar arasında bir canlı türü olan insanın, ait olduğu memeliler sınıfındaki diğerlerinden tek üstünlüğü, beyinsel yeteneğidir.

Devamını Oku
13.07.2025
Dar sahada kısa paslaşma

Mikron ordusu kıyıda düşman beklerken, Betonit Saray’da işler çığrından çıkmıştı. Olası savaş masrafları boyuna yoksul halkın sırtına bindiriliyor; savaş korkusu ise Kel Tepe’deki ayrıcalıklı nüfusun cima furyasını kamçılıyordu. Sarayın CİA danışmanı Frozen Goldstein, donuk zekâsına karşın epeyce ateşli bir çapkındı. Güzeller güzeli karısı Frambuaz ise başlangıçta dini bütün bir Yolcu ve erdemli bir kadındı. Ama kocasının ihanetlerini öğrenince yoldan çıkmış; “göze göz dişe diş” deyip o da cima havuzuna atlamıştı.

Devamını Oku
07.07.2025
Diyanet’in yol harcı, teğmenlerin ihracı

Tuzla Piyade Okulu’nda 10 Kasım 2023’te Atatürk’ü anma etkinlikleri için son hazırlıklar yapılıyordu.

Devamını Oku
06.07.2025
Saçma sapan bir savaş mıydı?

Saçma sapan bir savaş mıydı? İ srail’in suikast saldırıları, İran’ın Demir Kubbe’yi delen füzeleri, ABD’nin İran’ı bombardımanı, yıkılan binalar, insan kayıpları ve pek de anlam verilemeyen bir savaş daha tavsadıktan sonra ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth dünyaya açıkladı: “Biz bu saldırılara aylardır hazırlanıyoruz…”

Devamını Oku
29.06.2025
Suratın tatlısı, limonun ekşisi

Mikronezya adasının Yutania’ya bakan kıyı şeridinde, askeri karargâh dışında bir sivil yaşam belirtisi de vardı...

Devamını Oku
28.06.2025
Sarı Paşa ve Türk Mucizesi

Vakit dardı. Kütahya mücadelesi sonrası, Yunan ordusu var gücüyle saldırıya geçecekti.

Devamını Oku
22.06.2025
Felekten bir gece, adını hece hece

Bolluk ve mutluluk istibdatı Yutania adasında, herkes seferberlik öncesi günleri özlüyordu.

Devamını Oku
21.06.2025
Organize işler

Antik Yunan tarihinin “Sokrates öncesi” diye anılan ilk filozofları, sayıları 23’e ulaşan bir düşünür topluluğuydu.

Devamını Oku
15.06.2025
Doğal cennetten parasal cinnete: Türkiye

Jeolojik olarak yaklaşık 300 milyon yıl önce oluşan ve şairin dediği gibi Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan Anadolu, birçok ilkleri barındıran bir coğrafya olmasının yanı sıra çok çeşitli bitki ve hayvana da ev sahipliği yapar.

Devamını Oku
08.06.2025
Yalan patolojik, savaş psikolojik (2)

Dünyada halen “iftira yoluyla algı operatörlüğü” yapan pek çok hükümet ve istihbarat kurumu, Edgar Hoover’ın yasadışı COINTELPRO yöntemlerini izliyor.

Devamını Oku
01.06.2025
Yalan patalojik, savaş psikolojik

İster muktedir olsun ister muhalif, tüm politikacıların yalan söylemesine dünya halkları da alışıktır, biz de epeyce idmanlıyız.

Devamını Oku
25.05.2025