Mümtaz Soysal

Mantıksızlık

07 Ekim 2011 Cuma
\n

SAĞLIKLI bir toplum böylesine aşikâr mantıksızlık karşısında tepkisiz duramaz. Ama, tepki şöyle dursun, şu utanç verici duruma bakın: Mantıksız çağrıya koşan koşana.

\n

Sağlıklı bir medya böylesine apaçık mantıksızlığa kamuoyunun dikkatini çekmeden ve kıyameti koparmadan seyirci kalamaz. Dikkat çekip kıyamet koparmak ne demek, medyamız, maşallah, sayısız televizyon kanalları ve çarşaf çarşaf gazeteleriyle mantıksızlığı ustaca perdeleyip şenliğe katılmakta.

\n

Sağlıklı bir ülkenin üniversiteleri böylesine belirgin mantıksızlığın temelindeki yanlışlara göz yumamaz. Olup biteni ya da olmayanı bilimsel açıdan tartışıp halkı uyarmak ne demek, üniversitelerimiz geçmişle karşılaştırıldığında hüzün verici bir sessizlik içinde.

\n

Kimse çıkıp da asıl doğal soruları sormuyor.

\n

Yeni anayasa demek, örneğin daha hakça, daha bağımsız, daha doğru bir yargı mekanizması kurmak demekse, bunun iktidarca yapılmasına ve bu amaçla, gerekli yasaların çıkarılmasına şimdiki anayasada engeller mi var ki yeni anayasa yapımına gidiliyor? Yargıda eleştirilen durumların \tçoğu bu iktidar döneminde ortaya çıkmadı mı? Bozanlar, bozulanı kendileri düzeltemezler mi?

\n

Bu tür çağrıya koşmadan önce, Siz yetkinizde olan ve gerekli çoğunluğa sahip bulunduğunuz düzeltmeleri yapın, örneğin tutukluluğun infaza dönüştüğü söylenen konularda mevzuat değişikliğine gidin, görelim de sonra anayasa yapımına oturalım demek çok mu zor?

\n

Bu sorular sorulmuyorsa ya da sorulmuşçasına yanıtlayıcı açıklamalar yapılmıyorsa, o zaman da asıl sorulması gereken başka sorular var. Aslında, iktidar partisi istese, muhalefetle bile işbirliği yapılarak kolayca çıkarılabilecek yasalardan yararlanıp sistemde önemli düzeltmeler yapılabilir. O yola gidilse, zaten yeni anayasa gerekliliği ciddi olarak ortadan kalkacak. Kim bilir, belki de bundandır onlara el atmak istemeyiş. Yasa değişikliğiyle başarılabilecek işler için ille yeni anayasa yapmakta ısrar etmenin nedeni; olsa olsa, bu tür düzeltmeler bahanesiyle anayasa alanına girmek ve o fırsattan yararlanıp rejim değişikliğine geçmek olabilir. Böyle bir durumda kuşkulanıp haklı olarak, Getirilmek istenen yeni rejimin adı nedir diye sormaz mısınız?

\n

Komedi bitmeli artık.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları