Mümtaz Soysal

Mr. Mango'nun Üzüntüsü

29 Temmuz 2013 Pazartesi

İNSANLAR vardır, Türk doğmadıkları, vatandaş olmadıkları halde zamanla bu ülkeye ve insanlarına ısınıp neredeyseTürkleşmiş sayılır ve sizi, beni, bizleri üzen şeylere bizim için de üzüldükleri söylenir. Yayıncı ve yazar olarak ülkemizi ve toplumumuzu iyi tanıyan, kurucu önderimiz üzerine kitaplar yazmış olan Mr. Mango onlardan biridir.
Türkiye’deki insan hakları ihlallerini protesto etmek için saygın İngiliz gazetesi The Times’a
“Başbakan’a Açık Mektup” başlığıyla ilan veren dünyaca ünlü 32 entelektüel arasında onun da adı var.
Öyle kişilerin bizim için neden üzüldüklerini kendi kendimize sormak ilginç ve öğretici olabilir.

\n

Vaktiyle iyi tanımadıkları bir ülke ve kültür konusundaki önyargılarından kurtulup yakınlık duydukları bir halkın yeniden birtakım yanlışlara sürüklenmesine içtenlikle elbet üzülüyorlardır dostlar olarak.

\n

Yaşamlarının büyükçe bölümünü Türkleri ve Türkiye’yi izleyip öğrenmeye ve anlatmaya vermiş olmanın kendi meslekleri açısından zaman ve emek kaybına üzülmelerinin de bunda payı olamaz mı?
Kendi uygarlıklarının, değerlerinin ve başarılarının beğenilerek bambaşka bir ortamda kök tutmasından ve filiz vermesinden gurur duyuyor olmalarından dolayı bazen
“bizim için” olmaktan öteye “bizimle birlikte” üzülüyorlardır üzücü durumlarda herhalde.

\n

İnsanlık ve bilim açısından bakıldığında tarihin akımı içinde evrensel değerlerin olağanüstü bir önder tarafından ustaca kullanılışıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti gibi bir mucizenin yara alması, yalnız “bizim için” değil “bizim kadar” onları da üzebilir. Öylesine derin ve anlamlı olması gereken bir üzüntü ancak paylaşılıp benimsenmesi gereken, herkesin “benim de” diyebileceği bir üzüntü olmalıdır zaten.
Yalnız şu var: Türkiye için üzülen Mr. Mango, Utku Çakırözer’in yazılı sorularını yanıtladığında, “Atatürk’ün kurduğuTürkiye Cumhuriyeti Rusya’daki Putin ve Venezüella’daki Çavez gibi bazı demagoglardan daha iyi modeller hak ediyor” derken, sakınılacak model olarak kibarca kimi ima etmek istediği azçok belli ama, “Cumhuriyetinizin kendi kurucusundan başka modeli olamaz” dese daha da iyi 
olmaz mıydı?

\n

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları