Yüzlerce arkadaşım adına yazıyorum!
Nergis Şimşek
Son Köşe Yazıları

Yüzlerce arkadaşım adına yazıyorum!

23.07.2024 04:01
Güncellenme:
Takip Et:

Soru: 49 yaşındayım, EYT kapsamında emeklilik koşullarım yerine geldi. Ancak emekli olmadım ve halen çalışıyorum. Çalıştığım yerde ortalama kazancım 73 bin lira civarında. SGK sayfasında emekli maaşım 56.5 bin TL gözüküyor. Ben 55 yaşına kadar çalışmayı düşünüyorum. Ancak 2025 yılında emekli olmanın 2024 yılına göre dezavantajlı olduğunu öğrendim. Bu durumda, 2025 yılında emekli olursam aylığım ne olur? İşyerinde bu şekilde yüzlerce arkadaşım var, onların adına da yazıyorum. Ertan A. 

9 Temmuz tarihli köşe yazımda da belirttiğim üzere, 2024 yılı için beklenen enflasyon (yüzde 38) ve gelişme hızı (yüzde 4) tahminlerinin yaklaşık olarak gerçekleşmesi halinde, 2024 yılında aylık talebinde bulunmak 2025 yılına göre daha avantajlı olmaktadır. 14 Temmuz’da e-Devlet’te hesaplattığınız 56.5 bin TL aylık, 2024/Ocak ve temmuz zamları uygulanmış emekli aylığıdır. Bu yıl, yani 2024 yılında emekli olursanız yaklaşık bu aylığı alırsınız. Ancak 2025 yılında emekli olmanız halinde 56.5 bin TL aylıktan yüzde 30-35 civarında bir düşüş olacak ve emekli aylığınız yaklaşık 39 bin TL civarında hesaplanacaktır. 

Bu durumu şöyle açıklayabiliriz: 

2024 yılında talepte bulunan sigortalıların emekli aylığı hesaplamalarında; en son 2023 yılına ait yıllık TÜFE’nin yüzde 100’ü ve gelişme hızının yüzde 30’u esas alınmak suretiyle hesaplanan 2023 yılı güncelleme katsayısı (TÜFE yüzde 64.77, GH yüzde 4.5) yüzde 66.12 olarak dikkate alınacağı gibi, hesaplanan aylığa, 2024/Ocak ve temmuz dönemlerinde kümülatif olarak yüzde 86.16’yı bulan aylık artışları uygulanacaktır ki bu büyük bir avantajdır. 

2025 yılında talepte bulunanların emekli aylıklarının hesaplanmasında; 2024 yılı güncelleme katsayısı [tahmini TÜFE yüzde 38 (bu oran yüzde 42 ye kadar yükselebilir) ve GH yüzde 4 şeklinde gerçekleşirse] yüzde 39.20 olarak dikkate alınacak. 2025 yılı ocak ayı itibarıyla hesaplanan aylıklara 2024/Ocak ve temmuz aylarında gerçekleşen ve kümülatif olarak yüzde 86.16’yı bulan artış uygulanmayacak. Bunun yerine, yıllık TÜFE yüzde 38 olursa ve bunun ilk altı aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranının yüzde 24.73 olduğu göz önüne alındığında 2025 yılı ocak ayında emekli aylıklarına yapılacak zam 2024/Temmuz-Aralık döneminde gerçekleşecek TÜFE oranı kadar yani 1.3820/1.2473=1.1080=yüzde 10.8 olacaktır. 2025 yılında emekli olacakların hesaplanan aylıkları, 2025/Ocak ayında sadece bu oranda artırılacak. Bu artış, tüm emekliler gibi 2024 yılında emekli olacaklara da verilecektir. 

Dolayısıyla 2024 yılına ilişkin enflasyon oranının; gerek orta vadeli program gerekse TC Merkez Bankası’nın tahmini doğrultusunda üç aşağı beş yukarı gerçekleşmesi halinde. 2024 yılında emekli olanların aylıkları, 2025 yılında emekli olanlara göre yüzde 30-35 oranında daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla 2024 yılında emekli olmak isteyen özel sektör çalışanları en geç 31/12/2024, kamu çalışanlarının ise en geç14/1/2025 tarihine kadar aylık talebinde bulunması gerekmektedir. 

ENGELLİLİK ORANIM DÜŞERSE AYLIĞIM KESİLİR Mİ? 

Soru: İlk defa 1/6/2004 tarihinde sigortalı oldum. Engelli olmam ve vergi indiriminden yararlanmam nedeniyle 4 yıl önce yüzde 86 oran üzerinden 30/8/2019 tarihli aylık talebime istinaden SSK kapsamında emekli oldum. Prim ödeme gün sayım 3950. 6 ay sonra kontrol muayenem var. Engellilik derecem yüzde 80’in altına düşerse emekli aylığım kesilir mi? Saadet M. 

2008/Ekim ayından önce sigortalı olup bu tarihten önce veya sonra engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış olanlardan, ilk defa 6/8/2003 tarihinden sonra sigortalı olanların, yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları; 

Birinci derece engelliler (yüzde 80- 100), en 15 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3600 gün, 

İkinci derece engelliler (yüzde 60- 79), en 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4000 gün, 

Üçüncü derece engelliler (yüzde 40-59), en 20 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4400 gün, 

Şeklinde belirlenmiştir. 

Sigortalılık başlangıç tarihinizin 1/6/2004 olması ve yüzde 86 engellilik dereceniz nedeniyle, tarafınıza 15 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3600 günle aylık bağlandığı anlaşılmaktadır. Kontrol muayenesi sonucu engellilik derecenizin yüzde 80’in altında belirlenmesi ve ikinci derece engelli sayılmanız halinde, ikinci derece engellilere aylık bağlanması için aranan; 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4000 gün prim şartını aylık talep tarihiniz olan 30/8/2019 tarihinde yerine getiremediğinizden emekli aylığınız kesilecektir.

Yazarın Son Yazıları

Özbekistan’da Türk işveren yanında çalışmam halinde sosyal güvenlik haklarım ne olur?

Soru: Demirci ustasıyım. Özbekistan’da inşaat işi yapan bir Türk firması beni de Özbekistan’daki inşaat işyerinde çalıştırmak üzere götürmek istiyor. Orada çalıştığım sürede herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına sosyal güvenlik haklarımı öğrenmek istiyorum.

Devamını Oku
05.06.2026
Emeklilik sonrası çalışmalar, emeklilik statüsünü değiştirir mi?

Soru: İlk sigortalılık başlangıcım 1985 SSK, daha sonrasında 1987’den itibaren Bağ-Kur’a prim ödeyerek bu kapsamda 2011 yılında emekli oldum.

Devamını Oku
29.05.2026
Daha az borçlanma bedeli ödeyerek daha yüksek aylık alabilirsiniz

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
22.05.2026
Aylık bağlama oranı nasıl hesaplanır?

Soru: Bir kamu kurumunda 4/a kapsamında çalışıyorum.

Devamını Oku
15.05.2026
Devlet memurluğu sonrasında emeklilik hakkını nasıl elde ederim?

Soru: 16 yıl devlet memurluğu yaptım dört yıl yıpranma payı ile birlikte 20 yıl hizmet sürem ve toplamda 7200 günüm var.

Devamını Oku
08.05.2026
15 yaşın altındaki çocuklara sosyal medya yasağı getiren ve analık iznini 24 haftaya çıkaran yasal düzenleme yürürlüğe girdi

1 Mayıs 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 22/4/2026 tarihli ve 7578 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla İlgili Mevzuat Çerçevesinde Öne Çıkan Değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

Devamını Oku
02.05.2026
SSK emeklisi doktorlar, nasıl devlet memuru emeklisi olur?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
01.05.2026
OYAK’tan kâr payı neden verilmiyor?

Soru: Kamuda eğitim müfettişi olarak görev yapıyorum.

Devamını Oku
24.04.2026
SGK kanunları doğru uyguluyor mu?(4)

506 sayılı kanunun geçici 20. maddesi kapsamındaki sandıklara ilişkin uygulamalar 2006 yılında sosyal güvenlik kurumları (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) 5502 sayılı kanunla SGK çatısı altında birleştirilmiş, yine bu sigortalıların hak ve yükümlülüklerinde norm ve standart birliği sağlanması amacıyla 5510 sayılı kanun 2008/ Ekim ayında yürürlüğü girmiştir.

Devamını Oku
17.04.2026
SGK kanunları doğru uyguluyor mu? (3)

1- Ölüm sigortasında aylığa hak kazanma koşullarının tespitinde hizmetler ayrıştırılırken aylığın hesaplanmasında hizmetler birleştirilmektedir.

Devamını Oku
10.04.2026
SGK kanunları doğru uyguluyor mu? (2)

1- Çalışma gücü kayıp oranları esas alınmak suretiyle hesaplanan aylık bağlama oranları

Devamını Oku
03.04.2026
SGK kanunları doğru uyguluyor mu?(1)

Çalışma gücü kayıp oranlar belirlenen sigortalıların aylık bağlama oranları doğru hesaplanmıyor.

Devamını Oku
27.03.2026
Ölen eş ve babadan ölüm aylığı bağlanır mı?

Ölen eş ve babadan ölüm aylığı bağlanır mı?

Devamını Oku
20.03.2026
Madencilerin emeklilik durumu ve yıpranma payları

Buna göre, tarafınıza yaşlılık aylığı bağlanırken SSK ve Bağ-Kur hizmet süreleriniz birleştirilir ve son fiili 7 yıllık hizmet süresi yani 2520 gün içerisinde hangi kapsamda hizmetiniz daha fazla ise o statüde tarafınıza aylık bağlanır. Maden yeraltında geçen çalışmalarınızın en az 1800 gün olması kaydıyla, bu çalışmaların ¼’ü prim ödeme gün sayınıza eklenir ancak bu çalışmaların ¼’ü olarak verilen yıpranma payları ise 2520 gün hesabında dikkate alınmaz.

Devamını Oku
13.03.2026
Bağ-Kur sigortalısı kazancına göre mi prim öder?

Sigortalının prime esas kazancıyla ilgili beyanı, beyanın yapıldığı tarihteki aydan başlanılarak dikkate alınmakta ve yapılmış olan bu beyan değiştirilmediği sürece sonraki aylar için de yapılmış sayılmaktadır. Beyan ettikleri kazanç tutarları; kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katının altında kalan sigortalılar ile prime esas kazanç beyanında bulunmayan sigortalıların aylık prime esas kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katı olarak belirlenmektedir.

Devamını Oku
06.03.2026
5434 kapsamında isteğe bağlı prim öderken Bağ-Kur’lu olanlar dikkat!

Soru: 5434 sayılı kanun kapsamında ödediğim isteğe bağlı primlerim aynı dönemde Bağ-Kur’lu olduğum için iptal edildi. Bu primleri Bağ-Kur hizmetlerime transfer etmek için sosyal güvenlik merkezine müracaat ettim. Talebim alınmadı. Kamu görevlileri tescil dairesine müracaat etmem söylendi. Bu konudaki mevzuat nedir? Mesut Ö.

Devamını Oku
27.02.2026
SSK sigortalılığım sona erince Bağ-Kur hemen devreye girer mi?

Buna göre, aynı anda SSK ve Bağ-Kur kapsamında sigortalılığı bulanan ve bu nedenle Bağ-Kur sigortalılığı askıya alınanlardan, SSK kapsamındaki işinden ayrıldığı aynı ay içinde aylık talebinde bulunan sigortalıya, talebini takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanmaktadır. Sigortalının SSK kapsamında çalıştığı işyerinden ayrıldığı tarihle aylık talebinde bulunduğu tarihin aynı ay içerisinde olması nedeniyle Bağ-Kur kapsamında sigortalılığı başlatılmamaktadır.

Devamını Oku
20.02.2026
Hasta eşimin emekli olması mümkün mü?

Malullük durumunun tespitini isteyen sigortalının talep tarihinden önceki 6 ay içerisinde kurumca yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş durum bildirir sağlık kurulu raporu var ise sigortalının hastaneye yeniden sevki yapılmadan doğrudan SGK sağlık kurulunca maluliyet değerlendirmesi yapılmaktadır.

Devamını Oku
13.02.2026
Emeklilik sonrası çalışmalarım ikramiye ve aylık hesabında nasıl değerlendirilir?

Soru: Son çalıştığım işyerine 1/2/2024 tarihinde girdim ve yaklaşık 4 ay sonra 25/4/2024’te emekli oldum.

Devamını Oku
06.02.2026
Genç girişimci teşvikinde kazanılmış haklarımız ne olacak?

1/1/2026 tarihi itibarıyla ben ve benim gibi teşvikten yararlanıp 1 yıllık destek süresi dolmayan birçok kişiye Bağ-Kur prim borcu çıkmaya başladı. Bu konu hakkında kazanılmış haklara yönelik bir çalışma var mıdır? Yoksa primlerimizi artık kendimiz mi ödeyeceğiz?

Devamını Oku
30.01.2026
Tarım sigortası prim miktarım ne oldu?

7556 sayılı kanunla 5510 sayılı kanunun 41. maddesinde yapılan değişiklikle 1/1/2026 tarihinden geçerli olmak üzere; doğum borçlanması hariç olmak üzere, askerlik borçlanması prim oranı yüzde 32’den yüzde 45’e yükseltilmiştir. Doğum borçlanması prim oranı yüzde 32 olarak uygulanmaya devam edecektir. 2026 yılında brüt asgari ücret 33 bin 30 TL olarak belirlendiğinden;

Devamını Oku
23.01.2026
Kıdem tazminatı koşulları nedir?

Soru: Emeklilikte yaş şartı dışında diğer koşulları yerine getirerek işten ayrılan sigortalılara kıdem tazminatı hangi koşullarla ödenir?

Devamını Oku
16.01.2026
Emekli aylıklarında hak kaybı yaşayanlar ne olacak?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
10.01.2026
Evlatlığıma ölüm aylığı bağlanır mı?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
09.01.2026
2026 yılı ocak ayında emekli maaşları ne kadar arttı? En düşük emekli maaşı ne oldu?

2026 yılı ocak ayında emekli maaşları ne kadar arttı? En düşük emekli maaşı ne oldu?

Devamını Oku
05.01.2026
Devlet memuruyum ölen babamdan yetim aylığı alabilir miyim?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
02.01.2026
2026 yılında SGK prim, borçlanma ve ödenek miktarları

Netice itibarıyla 2026 yılı prim ve hizmet borçlanması maliyetlerinin, sigortalı ve işverenlere ağır bir şekilde yüklendiği bir yıl olacaktır.

Devamını Oku
26.12.2025
2026 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Belli Oldu

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
24.12.2025
2025 veya 2026 yılında emekli olmak isteyenler borçlanma ve ihya başvurularını en geç 31/12/2025 tarihine kadar yapmalıdır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
23.12.2025
Engelliliğim nedeniyle emekli olmak istiyorum

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
19.12.2025
Genel sağlık sigortalıların mağduriyeti

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
12.12.2025
2026 yılı ocak ayında emekli aylıkları ne kadar artacak?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
05.12.2025
Yönetici kadrosunda bulunduğu halde yöneticilere verilen hiçbir haktan yararlanamayan müdürlerin mağduriyetine bir yenisi eklendi

Yönetici kadrosunda bulunduğu halde yöneticilere verilen hiçbir haktan yararlanamayan müdürlerin mağduriyetine bir yenisi eklendi

Devamını Oku
03.12.2025
Torba kanunla prim borçları emekli aylıklarından kesilecektir

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
28.11.2025
Torba kanunla işveren prim teşviki dört puandan iki puana düşürülmüştür

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
21.11.2025
Torba kanunla, malullük, yaşlılık ve ölüm (MYÖ) sigortaları prim oranı artırılmıştır

Kanun teklifinin 20. maddesiyle 2026 yılı ocak ayı başı itibarıyla...

Devamını Oku
14.11.2025
Torba kanunla Bağ-Kur hizmet ihyasındaki prim oranı artırılmış ve genç girişimci desteği kaldırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
07.11.2025
Meclis’e sunulan torba kanunda hizmet borçlanması prim oranları artırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
31.10.2025
Torba kanunda sosyal güvenlik sistemine ilişkin yapılan düzenlemelerle sigortalı ve işverenlerin prim yükleri artırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
30.10.2025
Bağ-Kur’da prim çıkmazı

Bağ-Kur’da prim çıkmazı

Devamını Oku
25.10.2025