Bombay Saldırısının Ardındaki Sorular

30 Kasım 2008 Pazar

Mumbai. Eski adıyla Bombay. Namı diğer: Maximum City. Azami Şehir!

New York gökdelenlerinde, Madrid trenlerinde, Londra metrosunda yuvalanan dehşet, bu kez de Azami Şehir, küresel ekonominin merkezi Bombayı tutsak aldı.

Global köy TVlerinde ne yazık ki çoktan kanıksadığımız manzaralarla bir kez daha burun buruna geldik: Kül, duman, kaos, alevler; kâbus anlarını kameralar önünde denkleyip, anlatmaya çalışan perişan tanıklar...

Acı ama gerçek. Yeni dünya düzeninin kaçınılmaz klasiğine dönüşen bu görüntüler artık şokyaratmıyor.

Bir bakıyorsunuz, bir İstanbul sinagogunda karşımıza çıkıyor; bir bakıyorsunuz egzotik tatil cenneti Balide...

Hint istihbaratı ve MI-6 nerde?

Bombayı savaş alanına dönüştüren dehşeti, şimdiye dek gördüğümüz tüm diğer İslamcı terör saldırılarından ayıran özellik eylemin çapı...

Teröristler, iddiaya göre, düşünün; denizden botlarla kıyıya yanaşıyor ve bir kez kentin kordon boyuna çıktıktan sonra karadan takviye alıyor, ardından eşzamanlı olarak yedi-sekiz hedef vuruyor:

Beş yıldızlı iki otel, bir turistik pub, bir tren istasyonu, bir polis karakolu, bir Musevi cemaati merkezi, iki hastane!!!

El Kaide gezegenine ait olduğu düşünülen örgütün; küresel şehirBombayı bu rahatlıkla, böyle -hiçbir engele takılmaksızın- altını üstüne getirebilmesi için; Hindistan istihbarat örgütünün kış uykusuna yatmış olması lazım. Sadece Hindistanın yerli istihbarat elemanlarının değil, gerçekte bu ülkede çok derin kökleri olduğu bilinen İngiliz haberalma örgütü MI-6nın da bu denli kapsamlı ve geniş bir operasyonun kokusunu almamış olması, gene çok çarpıcı ve şaşırtıcı.

Beri yandan Pakistan gizli servislerinin, bu terör eylemini yönlendirdiği; ISIadıyla anılan Pakistan istihbaratından en azından bir fraksiyonun Hindistanı karıştırmayı hedefleyenradikal İslamcı teröre destek verdiği ifade ediliyor.

Profesyonel istihbarat elemanlarının işbirliği olmaksızın, bu denli geniş çaplı bir eylemin gerçekleştirilemeyeceği söyleniyor...

Hindistanın bir numaralı düşmanı sayılan Pakistan haberalma ajansının desteklediği ya da kolladığı bir operasyondan Delhi istihbaratının bihaber olması bu durumda büsbütün tuhaf kaçıyor.

Akıl almaz tuhaflıklar bununla bitmiyor. Hint güvenlik güçleri iki gün sonra dahi duruma hâkim olamıyor; El Kaideuzantısı olduğu iddia edilen Mücahaddin Deccanisimli terör örgütü hakkında dünyanın sayılı strateji uzmanları hiçbir şey bilmiyor...

Bu can alıcı soruların hepsi yanıtsız...

Hedef: Küresel düzen

Yanıtı bilinen tek konu var, o da: Seçilen hedef Bombayın içerdiği anlam ve mesajlar...

Çinle birlikte küresel sistemin bir numaralı gözdesi olan Hindistanın en nevraljik merkezi Bombay.

Efsanevi büyüme hızlarıyla gündem yaratan, 1 küsur milyarlık nüfusuyla dünyanın en büyük demokrasisi diye parmakla gösterilen, 24 dilin konuşulduğu ırklar ve halklar mozaiği Hindistanın istikrarını kökünden mayınlamak adına seçilmiş bir hedef Bombay.

G-20nin yıldız ülkesini birkaç saat içinde biz işte böyle darmadağın ederiz!demek adına girişilen akıllara durgunluk veren devasalıkta bir dehşet operasyonu bu.

Ekonomik cephebir yandan, din savaşları cephesiöte yandan; operasyonun hedefi yalnız Hindistan da değil, küresel düzenin bütünü...

ABDde Obama daha başkanlık koltuğunaoturmadan; bakın görün boyundan büyük ne eylemlerle karşılaşacak!şeklinde kehanette bulunanlar haklı çıktı.

İlk siyah başkan Beyaz Saray eşiğinden adımını atana dek bakalım neler göreceğiz?..

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları