Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Çözemezsen başkaları çözer
İlkbahara
kadar Suriye ile güney sınırlarımızda yeniden komşu olmaya
hazırlanalım. Rusya desteğiyle Suriye, İdlib’i geri alır.
Gelişmeler bunu gösteriyor. Ankara’nın bu bölgede durumu stabil
tutma, Şam aleyhtarı tüm İslami vb. terör muhalif silahlı
güçlerin orada kalmasını sağlamaya, topraklarının bir anlamda
işgal altında tutulmasına yönelik politikaları pratikte sonuç
vermeyecek.
Ankara, Almanya, Fransa ve İngiltere’den bu konuda destek almasına rağmen, bu güçler sahada değiller ve yapabilecekleri bir şey yok, demeç vermekten başka.
Rusya ve Suriye, Ankara’nın bu politikasını çok iyi biliyor ve zamanın altın değerinde olduğunun farkında, bu nedenle İdlib’de elini çabuk tutacak. Saha üstünlüğü Suriye’nin elinde. Rusya ve Şam’ın sivil halkın kaçışı için insani koridor açıklamaları, bu işi bitireceklerinin en ciddi işareti.
Zaman altın değerinde
Zaman önemli onlar için, çünkü anayasa toplantıları vb. başladığında, İdlib’de bir karşı güç olarak teröristlerin yönetiminde bir “özerk bölge” hakkının veya talebinin tartışılması söz konusu olmayacak. ÖSO gibi Türkiye’nin eğitip donattığı ve komik bir şekilde “Suriye Milli Ordusu” adını verdiği savaşçı grubu da açığa çıkacak.
Artık Ankara İdlib’deki 12 gözlem kulesini ne yapar bilmiyoruz.
Çünkü fiili olarak İdlib anlaşması çoktan çökmüş durumdadır. Ankara bu anlaşma gereği bölgeyi kontrol altında tutan köktendincileri nötralize etmeye yanaşmadı, veya beceremedi, ne yapacağını bilemedi, onların bölgede varlığını sürdürmesi işine geldi.
Ankara gözünü yumuyor
20 ile 40 bin arası olduğu ileri sürülen bu silahlı güç ile Türkiye arasındaki ilişki en büyük sorun. Bu konuda Ankara’nın planı programı nedir bilmiyoruz; Ankara sanki hiçbir şey olmamış gibi davranıyor, oysa her şey değişmiş durumda. Yumurta kapıya dayanınca çok geç olacak.
Suriye politikası tamamen çökmüş durumda.
Öte yandan, ABD Suriye’de eski politikasına geri döndü. Bu politika Suriye’yi parçalamayı hedefliyor. PKK-PYD’yi yeniden kontrol altına aldı. Bu güçler Suriye ile çaresizlikten birlik beraberlik çağrıları yaparken, ABD onları yeniden şemsiyesinin altına aldı, petrol bölgelerini korumak için askeri yığınak yaptı.
Irak’ın parçalanması için işaretler çoğaldı.
ABD, Suriye’deki Kürt bölgesi ile Kuzey Irak’ı birleştirecek adımlar atabilir.
Elde kalan sadece büyük sorunlar
Ankara, Suriye’nin coğrafi ve siyasi birliği için gerekli adımları atmakta direnince, istemediği bir politik coğrafya ile karşı karşıya kalabilir.
Rusya ve Şam’ın İdlib meselesini bir an önce halletmek istemesinin bir nedeni de, Irak sınırında kotarılan Amerika’nın bu politikasının doğuracağı sonuçları göğüslemek olabilir.
Aslında Suriye’nin birliği açısından, bu önemli.. Askeri gücünü Irak tarafında yoğunlaştırabilmesi için cepheyi teke indirmek zorunda.
Bazı temel sorunlar ip cambazlığıyla yönetilmez.
Suriye’de izlenen uzun ince yol bitti, bitiyor.
Elde kalan İdlib’de yeni bir göç dalgası, büyük bir terör grubu ve Şam ile düşmanlık ve bunların Doğu Akdeniz’e yansımaları..
Ve yalnız, ve güzel ekonomik kriz ve işsizlik içinde boğulan ülkem..
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Doğuma 1 hafta kala bebeklerini kaybettiler!
- 76 kişiye mezar olan otelde son kez arama yapılacak...
- Özdağ’dan ilk mesaj: ‘Tek endişem Kozinoğlu gibi suikast
- Kaldırıma seksek oyunu çizdi, renkli görüntüler oluştu
- Eşini dedektife takip ettiren kadına tazminat cezası!
- Türkiye Suriye'ye yönelik operasyona mı hazırlanıyor?
- Balbay, siyasetin perde arkasını açıkladı!
- Özel okulların ücretleri uçtu
- Merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı!
- Milyonlarca emeklinin gözü 3 Ocak'ta!
En Çok Okunan Haberler
- 'Atlamaya' babasıyla konuşurken karar vermiş
- 'Sorumluluk kimde' sorusuna yanıt bulundu
- 'Yangın bahsedilen yerden çıkmadı'
- Beypiliç’ten açıklama geldi!
- Otel yangını faciasında can kaybı arttı!
- Bolu Belediyesi'ne 'yangın' operasyonu!
- Denetimden geçemeyince başvuruyu geri çekmişler
- ‘İnsanlar çocuklarını hayatta kalabilsin diye...'
- İmzasını unuttu, istifaya çağırdı!
- 'O masadan Sayın Bakan istifa ederek kalkacak'