Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Anayasa ve Temel Yasamızda Olması Yeter
Milli Eğitim’den ‘Atatürk Tırpanı’na Gerekçe:
\n\n\n\n
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bakanlığının teşkilat yapısını sil baştan yapan kanun hükmünde kararnamenin içeriğini önceki sabah ‘üst üste iki basın toplantısı yaparak’ önce gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine, ardından da eğitim muhabirlerine anlattı. İlk bakışta, eğitimde atılacak her adım on binlerce öğretmeni ve yüz binlerce aileyi ilgilendirdiğinden Dinçer’in ‘sorumlu’ davrandığı düşünülebilir.
\nGece yarısı gelen davet
\nAncak anımsatmak isteriz ki hükümet, Meclis’ten kaçırarak KHK ile düzenlediği ‘bağımsız ve özerk kurumların bakanlıklara bağlanması’, ‘Tabiatı koruma kurullarının Çevre Bakanlığı’na bağlanması’, ‘azınlık vakıflarının el konulan mallarının iadesi’, ‘sağlıkta Tamgün Yasası’ ve ‘TÜBİTAK ve TÜBA’nın yapısının değiştirilmesi’ gibi her biri son derece tartışmalı düzenlemelerin hiçbirisi için aynı ‘sorumlu’ tavır içine girmedi. Bunun yanı sıra, temsilciler ve muhabirler için düzenlenen iki ayrı basın toplantısının davetinin de toplantıdan sadece saatler önce, hükümetin PKK ile yürüttüğü gizli pazarlığın ses kayıtlarının çıktığı salı günü gece yarısına doğru yapılması dikkat çekiciydi. İnsanın aklına ‘acaba hükümet ses kayıtlarının tartışılmasını önleme ya da ilgiyi o kayıtlardan uzaklaştırma çabası içinde mi’ sorusu gelmiyor değil.
\nAmaç ‘koordineli ve hızlı’ çalışma
\nŞüpheleri bir kenara bırakırsak, Bakanlığın teşkilat yapısıyla ilgili yasanın içeriğine baktığımızda;
\n• Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmet birimlerinin yapısı 32’den 12’ye düşürülerek daha koordineli ve hızlı bir çalışma yapısı benimsendiğini,
\n• MEB’e kariyer uzmanlık sistemi getirilerek Başkanlık, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı’ndaki teşkilat yapısına benzer bir sistem kurulduğunu,
\n• Öğretmen dışındaki personele ek ders ücreti yerine mesai ve tazminatla ek ödeme yapılmasının getirildiğini görüyoruz.
\nMuhalefet ve örgütler yok sayıldı
\nBakanlık teşkilatında ve bazı meslek örgütlerinde olumlu değerlendirilebilecek bu unsurların yanı sıra, KHK’ye getirilen temel eleştiriler ise;
\n• Muhalefet partilerine danışma ihtiyacı hissetmeden Meclis’ten kaçırılarak KHK ile çıkarılması;
\n• Eğitim sendikaları ve diğer örgütlerin görüş ve önerilerinin alınmaması noktalarında yoğunlaşıyor.
\nAmaçlardan ‘Atatürk’ çıkarıldı
\nTabii bir de, Dinçer’in “İdeolojik hiçbir yönü yok” açıklamalarına rağmen muhabirimiz Mahmut Lıcalı’nın dünkü haberinde de yer alan çok önemli bir değişiklik var KHK’de. Eski Teşkilat Yasası’nda Bakanlığın görevleri arasında sıralanan şu ifade şimdi tamamen değiştirilmiş durumda:
\n“Atatürk inkılap ve ilkelerine ve anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin milli, ahlaki, manevi, tarihi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş vatandaş olarak yetiştirmek üzere, Bakanlığa bağlı her kademedeki öğretim kurumlarının öğretmen ve öğrencilerine ait bütün eğitim ve öğretim hizmetlerini planlamak, programlamak, yürütmek, takip ve denetim altında bulundurmak.”
\nBakanlığın savunması: Gerek yoktu
\nAtatürk ve Cumhuriyet ilkelerine atıf yapan bölümün yasadan neden çıkarıldığını sorduğumuzda, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız şu yanıtı verdi:
\n“Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkelerinin neler olduğu ve milli eğitimimizde bu ilkelerin hedef alınması gerektiği, hem anayasamızda hem de Bakanlığımızın temel kanununda açıkça yazar. Bu yüzden Teşkilat Kanunu’nda yeniden bunlara yer verilmesine gerek olmadığı düşünüldü. Teşkilat Kanunu’nda doğal olarak örgütlenmeye ilişkin düzenlemelere yer verildi. Yoksa Cumhuriyetin temel ilkelerinden bir sapma düşüncemiz olamaz. Bu ifadelerin yer almıyor olması da milli eğitimimizin temel ilkelerinde bir değişiklik yaratmayacaktır.”
\nBakanlığın izahı böyle.
\nTeşkilat yapısını değiştirme amacıyla sınırlı bir düzenlemede, durup dururken, Atatürk ve Cumhuriyet ilkeleriyle ilgili ifadenin çıkarılma gerekçesinin kamuoyunu ikna edeceği kanısında değiliz.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'