Sünni NA TO’su ve Katar’dan tütenler

26 Mayıs 2017 Cuma

Bizim buralarda ‘Olmayacak duaya amin denmez’ diye de ifade edilir. Artık ‘Arabistanlı Donald’ lakaplı ABD Başkanı Donald Trump’ın, Vahhabi/cihatçı Selefi ideolojinin menbaı Suudi Arabistan’a ballı silah satışları yaptığı ziyaretinde, ‘Arap (Sünni) NATO’su aşılama çabasının dumanı tüterken, Körfez’den başka dumanlar yükseldi. Suudilerin ‘karanlık prensiBandar’ın ifadesiyle ‘300 kişiyle bir TV kanalından ibaret’ Katar şeyhliği ‘hackleniverdi’.
Kim yaptı, nasıl etti bilinmiyor. Lakin Körfez’in ortaçağ kalıntısı şeyhliklerinden, bırakın NATO tipi askeri birlikteliği, ‘bir cacık olmayacağını’ ortaya serecek cinsten bir öykü.

***

Katar’ın canhıraş ‘sahte’ haykırışlarına yol açan komplo, Şeyh Tamim bin Hamad el Thani’nin salı günü ABD ile ittifakın sembolü El Udeid Üssü’ndeki askeri mezuniyet törenindeki mesajlarını konu alıyor. Resmi haber ajansı QNA’ya yansıyan sözleri özetle şöyle:
Trump’ın ziyareti sırasında ülkesinin adil olmayan bir kampanya ile karşılaştığını söyledi. Hamas ve Hizbullah’ı ‘meşru direniş hareketleri’ diye niteledi, “İhvan’ı onlar kara listeye koydular diye kimsenin Katar’ı terörizmle suçlamaya hakkı yok” dedi. Katar’ın ABD ve İsrail ile de İran ile iyi ilişkileri olduğunu savunup, “İran görmezden gelinemeyecek bölgesel ve İslami bir gücü temsil ediyor. Onunla karşı karşıya kalmak akıllıca değil. Bölge istikrarında büyük bir güç” vurgusu yaptı. Trump’ın ABD’de Rusya soruşturmasından sağ çıkamayabileceğine dikkat çekti. “Bazı ülkelerin ‘İslamın hoşgörüsünü yansıtmayan aşırılıkçı versiyonunu benimseyerek yarattığı terörizmden’ şikâyet edip bölgede aşırı silahlanma yerine kalkınma ve yoksulluğa odaklanılması gerektiğini vurguladı.”

***

Doğru söze ne denilir’ cinsinden bu beyan ortalığı ayağa kaldırdı. Katar QNA ve
El Cezire’nin hacklendiğini duyurdu. Soruşturma açıldı. Katar Dışişleri Bakanı’na atfen Körfez ülkelerindeki elçilerin çekildiği belirtilen QNA tweet’i de silindi.
Fakat Suud, BAE, Bahreyn bunları pek ikna edici bulmadı. El Cezire dahil Katar medyasını bloke ettiler. Suudi Okaz gazetesi, “Katar KİK’in çıkarlarına karşı davranıyor, düşmanla saf tutuyor” diye yazdı. El İhbariye, Tamim’i ‘siyasi ergen’ diye niteledi. Suudi El Arabiya’nın web sitesinde QNA’nın hacklenmediği iddiası ‘kanıtlarıyla’ servislendi: ‘Katar TV’si Tamim’in beyanına, hacklenme duyurusundan saatler önce haber bülteninde yer verdi; QNA beyanı Instagram hesabında Arapça ve İngilizce yayımlandı, Facebook hesabıyla bağlı olduğundan hackleme zor. QNA beyanı yüksek güvenlikli Google+’te de yayımladı.
Ayrıca Körfez medyası Doha’yı İhvan liderlerine sığınak vermekle itham etti. El Cezire’nin İhvan’ın yanı sıra IŞİD ile el Kaide’nin sözcüsü olduğu sesleri yükseldi.

***

Katar’a ‘komplo’ kurulduğu muhakkak. NATO’nun yardımıyla lime lime edilmiş Libya’da tüm Körfez gırtlak gırtlağa. Trump yönetiminin yeni dizaynının hedefine İran oturtulmuşken, şeyhliklerin İsrail’e göre hizalanmasını da artık lüzumdan saymalı.
Hemen öncesinde Foreign Policy’de ‘Katar payına düşeni yapmalı’ başlıklı makalenin yayımlanması da manidar. Körfez şeyhliğini ‘ikili oynamakla’ itham eden makalede, Katar ve El Cezire’nin 2000’lerde Irak işgali sırasında açık El Kaide taraftarlığı yaptığı anımsatıldı. Bugün de Irak ve Suriye’de yıkım gücü oldukları, ABD’nin çıkarlarına kâfi düzeyde hizmet etmedikleri belirtildi. Makalede Türkiye’nin de Katar’la aynı safta anıldığını aktarayım.

***

Riyad’daki ‘Trump küresinden’ askeri ittifak çıkmayacağı aşikâr. Tarihin ironisi yerli işbirlikçilerin mütemadiyen emperyal güçlerin ‘komplosuna’ uğramaları. Türkiye açısından ise korkarım ‘beterin beteri’ var. İhvan’ın sandıkçı anlayışı ve herhangi bir ‘direniş çizgisiyle’ çakışması ihtimaline dahi tahammül edilmeyeceği anlaşılan yeni bölge dizaynında, ismiyle cismiyle mutlak monarşiye geçmezsek iyidir.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

ABD’de darbe tehdidi 7 Eylül 2018
Zaharçenko darbesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları