Mutlu çocuklar için koştular

Vodafone 39. İstanbul Maratonu’na yüz binler katıldı. Sanatçılar, politikacılar dahil birçok kişi, maratonun bu yılki “Çocuklar için koş” temasıyla öğrencilere eğitim desteği sağlamak için koştu. Ali İsmail Korkmaz Vakfı, TOÇEV, Halk Evleri Vakfı, AKUT, ÇYDD, Eğitim Gönüllüleri Vakfı katılan STK’lerden sadece birkaçıydı. Polis, Ali İsmail Korkmaz Vakfı destekçilerinin giydiği Ali İsmail baskılı tişörtlere el koymaya kalkıştı. CHP’li vekiller müdahale etti. Vakıflara destek olan gruplar köprü girişine gelince polis hoparlörlerden “Ölürüm Türkiyem” şarkısını çaldı. Şarkıya “Ölmeyelim, çocukları yaşatalım” yorumları geldi.

Yayınlanma: 12.11.2017 - 20:23
Abone Ol google-news

Bir klasiktir, eski adıyla Avrasya, yeni adıyla İstanbul Maratonu, 20 milyonluk megakent için...

Düşünsenize 39 yıldır aralıksız koşuluyor... Her yılın bir sonbahar sabahında onbinlerce yurttaş iki kıtayı adımlarıyla birbirine bağlıyor...

Bu yıl da öyle oldu. Yağmur tehdidine karşın, yine on binler aktı koşu parkuruna. Kimi göğüs numaralı, kimi numarasız, kimi eşofmanlı, kimi kot pantolonlu.. Herkesin bir hedefi vardı, kuşkusuz; selfi çektirenler, trafiksiz köprüye tanıklık edenler, termosta Boğaz’a karşı çay içenler, evlenme teklifinde bulunanlar...

Ne var ki, bir grubun koşu amacı farkıydı. Kalabalıktılar da.. Hatta Ankara’dan, İzmir’den gelenler vardı, sanatçılar, politikacılar, üst düzey yöneticiler, öğrenciler, “çocuklar” için koşuyordu. Maratonun bu yılki “Çocuklar için koş” temasına uyup yetişmekte olan gençliğe eğitim desteği sağlamak için çıkmışlardı sabah ayazında köprüye...

Ali İsmail Korkmaz Vakfı ALİKEV’den, TOÇEV’e, Halk Evleri Vakfı’ndan, AKUT’a, ÇYDD’den, Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na kadar onlarca STK, ülke gençliğinin yararına koşup toplanan bağışlarla Anadolu’nun adını bile bilmedikleri bir köyündeki, Ayşe’lere, Zehra’lara, Ahmet’lere, Vehbi’lere destek oluyorlardı...

Vodafone İstanbul Maratonu’nun halk koşusu ayağına katılanlar renkli görüntüler oluşturdu. Maratona köpeğiyle gelenlerin yanı sıra arılarla ilgili farkındalık oluşturmak isteyenler de vardı. Anadolu Arıları projesine destek olmak için koşan köşe yazarı Yonca Tokbaş maratona balarısı kılığında geldi.

Ali İsmail tişörtüne engel

Elbette bu grupların içinde, ALİKEV ön plana çıkmıştı. CHP’li vekiller Akif Hamzaçebi, Utku Çakırözer, Sezgin Tanrıkulu, Gülay Yedekçi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ve PM üyesi Kadir Gökmen Öğüt, İl Başkanı Cemal Canpolat birbirleriyle parkurda değil ama bağış toplama kulvarında yarıştı. Keza, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş ile HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve bağımsızlardan Aylin Nazlıaka da çocuklar için koştu. CHP’li vekillerden Ali Hakverdi, Onursal Adıgüzel, İbrahim Özdiş ve Ali Şeker’in tercihi Halk Evleri Vakfı’nın, “Benim kızım okuyacak” kampanyasıydı. Şeker’in 10 yaşındaki kızı Ceylin Şeker de 15 kilometre yarışına katılıp dereceyle parkuru bitirdi. Mahmut Tanal, ODTÜ Vakfı için asfalt üstündeydi.

Ne var ki, ALİKEV Vakfı için koşanları kötü bir sürpriz bekliyordu start noktasında. Altunizade tarafından gelen ve üzerlerinde Ali İsmail Korkmaz baskılı tişört bulunanlara polis engel olmak istedi. “Yasadışı” bulunan tişörtlere el koyma girişimine CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger engel oldu. “Artık özgürce koşmaya bile tahammülleri yok” diyordu CHP’li yönetici. CHP’nin adı İstanbul Belediye Başkan adaylığı için geçen ismi Akif Hamzaçebi ise “34..” uzantılı göğüs numarası ile koşarken, yurttaşlarla fotoğraf çektirdi.

Genel klasman tekerlekli sandalye kadınlar kategorisinde Hamide Kurt 2 saat 12 dakika 31 saniyelik derecesiyle birinci, erkekler kategorisinde ise 2 saat 12 dakika 4 saniyelik derecesiyle Ömer Cantay birinci oldu. Bitiş çizgisine gelenleri sevimli ve meraklı bir köpek karşıladı.

ÖLMEYELİM YAŞATALIM

Vakıflara destek olan gruplar topluca köprü üstüne gelirken hoparlörlerden çalan, “Ölürüm Türkiyem..” şarkısına CHP’li bir vekil, “Ölmeyelim, çocukları yaşatalım, bu ülke hepimizin” diye yorum getirirken, ALİKEV için koşan sanatçı Melike Demirağ önderliğindeki siyasiler, hep bir ağızdan, “Arkadaş..” şarkısını çocuklar için seslendirip kısa bir resital sundular. Gözü yaşlı anne Emel Korkmaz ve baba Şahap Korkmaz ile torunları da üzgün olsalar da şarkıya ayak uydurdular.

SİYASET KRİZİ

Vodafone İstanbul Maratonu’nun startı sırasında CHP’li vekil Mahmut Tanal ile AKP’li yöneticiler arasında kısa bir tartışma yaşandı. Tanal, “Bana siyaseten eleştiri getiriyorlardı, ‘burası spor alanı, siyaseti mecliste yapın’ dedim, sustular” ifadesini kullandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Vodafone 39. İstanbul Maratonu’nda Bakanlığa bağlı çocuk evlerinde kalan çocuklarla birlikte yürüyüşe katıldı. Halk Koşusu’nun startını Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar ve sanatçı Hülya Koçyiğit verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler