Cumhur Önder Arslan

CHP'li Oran: Spor Mahkemesi kurulsun

26 Mart 2012 Pazartesi

CHP adına şike – teşvik iddialarına yönelik davayı izleme görevini yürüten CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, özel yetkili mahkemelerin 6222 sayılı yasada yer alan “Bu yasada yer alan suçlarla ilgili yargılama yapmaya HSYK tarafından görevlendirilecek ihtisas mahkemeleri yetkilidir” maddesinin uygulanmadığını belirterek, bu konuda değişiklik öngören teklifini TBMM’ye sundu. Umut Oran, şike – teşvik iddialarına yönelik davanın, spor ve futbol konusunda ihtisas sahibi olacak ‘Spor Mahkemeleri’ tarafından görülmesi gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet’e özel açıklamalar yapan CHP Milletvekili Umut Oran şu ifadeleri kullandı:

- “Biz CHP olarak Özel Yetkili Mahkemelerde insan hakları ihlali yaşandığını düşünüyoruz. Şike davasında birçok tutarsızlık görüyoruz. Normalde 6222 sayılı yasanın amacı sporda şiddetin azalması ve sporun ahlâki şartlar altında sporseverlerle buluşmasını sağlamak. Ama bu yasa, şimdi sporseverleri birbirine düşürür hale getirdi.”

- “Bu davanın Özel Yetkili Mahkeme’ye verilmemesi gerektiğini, 6222 sayılı yasada da söylendiği gibi konuyla ilgili Spor Mahkemesi kurulması gerektiğini savunuyoruz. Ben de futbolcuydum. Şu anda hakim, sarı kartla kırmızı kartın ne anlama geldiğini bilmiyor. Sorduğu sorular abesle iştigal.”

- “6222 sayılı yasa çıktıysa o zaman Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Özel Yetkili Mahkeme yerine bu konuyla ilgili ihtisas mahkemesi kurmalıdır.”

- “İktidar partisinin bu konuda eğer bir rahatsızlığı varsa, Türkiye’deki futbol ve spor camiasını düşünüyorsa TBMM’ye sunduğumuz değişiklik teklifini değerlendirmesi lazım. Değerlendirmezse bilin ki onlar zaten bu sonuçtan memnunlar demektir. 8 aydır tutuklu bulunan insanlar var. “Çete” deniyor ama bunlarla ilgili ciddi delil yok.”

- “Gelinen noktada iktidara bazı sorular yöneltmemiz gerekiyor. Geçen senenin şampiyonu kim? Bu konuda Fenerbahçe ve Trabzonspor arasında her kafada bir soru işareti var. Play – Off kararını kim verdi? Bu kararı veren kişi bugün görevde değil. Buradan doğan zararı kim ödeyecek? Milyon dolarların döndüğü bir alandan bahsediyoruz. Fenerbahçe’nin Avrupa kupalarına katılması engellendi. Eğer geçen senenin şampiyonu Fenerbahçe ise kulübün, taraftarın kayıplarının hesabı nasıl verilecek? Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın “Trabzonspor’un hakkı olan kupasını almak için çok ince ayarlı bir çalışma yapıyoruz” konuşması hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Erdoğan Bayraktar’ın bir açıklama yapması lazım. Bu konuşmayla ilgili ses kayıtları var. Bizim bildiğimiz şampiyonluklar ince ayarlarla değil sahada kazanılır.”

- “6222 sayılı yasa Fenerbahçelileri ve Trabzonsporluları birbirine düşürdü. Bu yasa şiddete karşı çıktı. Aksaklıkları gidermek hükümetin görevi. Biz muhalefet olarak süreci izliyoruz. Spor Bakanı Suat Kılıç “Yargıya karışmayız” diyor ama yargıda aksaklıklar var. Hükümet bu sonuçtan memnun değilse müdahale etmesi lazım. Bu sonuçtan memnunsa sonucu doğuran sebeplerin vebali hükümete aittir.

- “Artık birilerinin futboldan elini çekmesi gerekiyor. Bu birileri kimse ve nereye kadar gidiyorsa. Biz siyasetçiler olarak futbola karışmıyoruz. HSYK’nın başı Adalet Bakanı, Özel Yetkili Mahkemeye veren Adalet Bakanı. O zaman “Biz bir şeye karışmıyoruz” demek durumunda değiller.”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tezat! 5 Şubat 2015
‘Yok’ları Oynamak!.. 23 Eylül 2014
Atamayana Atarlar! 10 Aralık 2013

Günün Köşe Yazıları