Cüneyt Arcayürek

Açıkladığı Son Çare!

23 Mayıs 2013 Perşembe

Olasılığı bile tartışma konusu referandumda halkın oyları sanki Beyefendi’nin cebinde.

\n

Ya da halkı da yanlış yalan ne \nsöylerse onaylayan AKP Grubu’ndaki milletvekilleri sanıyor zahir.

\n

Amerika dönüşü uzun uzadıya uygulanan programı anlattı ve tabii gelecek yıl üç seçimle ilgili soruları yanıtlarken halkımıza ve demokrasimize gerekli, zorunlu ve yararlı sistem diye yutturmaya çalıştığı, oysa artık cümle âlemin bildiği kişisel sorunu başkanlık rejimini nasıl yaşama geçirebileceğini açıkladı.
Yeni anayasayı hazırlamakla görevli partiler arası uzlaşma komisyonunu derdest etmiş, tozlansın diye bir dolaba kaldırmış. Komisyonun artık sözünü bile etmiyor.
Yatıyor kalkıyor; ola ki geceleri düşlerini Çankaya’da oturmuş, ülkeye, insanlara, yargıya, hükümete ve parlamentoya tepeden bakan kudretli bir
RTE süslüyor.
Varsa yoksa başkanlık rejimi getiren AKP’nin anayasa taslağı ve bu taslağın parlamentodaki kuşkulu akıbeti.

\n

***

\n

TBMM’ye sunacağı anayasa taslağı kabul görecek mi görmeyecek mi?
323 AKP milletvekili cepte ama... cepte olmayanlar sıralanıyor karşısında.
CHP’den zaten hayır yok. MHP’ye de güvenmiyor.
Medyadan İmralı’ya duyurduğu vaatlerle BDP’yi başkanlık tavına getireceği ve böylece 330 olumlu oyu sağlayacağı sanıyla gündeme getirdiği girişimler de olumsuz.
Tam BDP’den umut kesilmez diye düşündüğü sırada, Amerika’dan döndüğü gün BDP, TV’lerden RTE’ye başkanlık sevdasından vazgeçmesini duyurdu ve biçarenin düşlerine bir darbe daha vurdu.
Ne ki can çıkmayınca umut tükenmiyor.
Muhalefet partileri genel başkanlarından, genel merkezlerinden umutsuz RTE, şimdi yeni bir yönteme başvuruyor.
Muhalefet milletvekillerinin gizli oylamada vicdanlarının sesine uyarak AKP yasasına olumlu oy kullanmalarını istiyor.
Şayet, diyor “
Muhalefet partileri kendi milletvekillerini parti merkezlerine kilitlemez de serbest bırakırsa” başkanlık sistemi getirecek olan AKP önerisi anayasanın emrettiği yeterli oyla TBMM’de kabul edilir ve “böyle bir adımla referandum yolu açılabilir”.
Başkan olmadan, on yıldır bu ülkeyi zorba uygulamalarla nasıl yönettiğini bilen ve yaşayan muhalif milletvekilleri, RTE’ye, başkan ol da parlamenter rejime bile sığmayan baskıların, çağdaş demokratik yaşama yaraşmayan dayatmaların daniskasını yürürlüğe koy diye AKP anayasa tasarısına oy verecekler ha?
Olacak şey mi?

\n

***

\n

Gizli oylamalarda hükümet ve partisi lehine sonuç çıkmasını sağlamak amacıyla olumsuz oy kullanacağını saptadığı AKP’li vekilleri izlettiği, Meclis’te oyların kullanılacağı sırada, oy hücresinden oy sandığına dek, her birini bir diğer vekil ile denetim altına aldığı bilinmiyormuş gibi…. çıkmış TV’lere muhalefet parti merkezlerini gruplarını kilitlememeye çağırıyor.
Siyasal yaşamımızda kendini bilmezliğin bu denlisi görülmedi bugüne dek!
İktidar partisi Meclis grubunda da parlamenter rejim yerine RTE’yi tek adam konumuna getirecek AKP anayasasına karşı olanlar bulunuyor.
Başka partilere örnek olmak istiyorsa, önce AKP’li vekilleri başkanlık önerisine oy vermekte serbest bıraktığını açıklasın da boyunu bosunu görelim.
Muhalefet, vekillerini kilitlemez de AKP Anayasası Meclis’ten geçerse referandumda sandığa giden halkın, başkanlığına evet oyu kullanarak onaylayacağını söylüyor.
Oysa kendine yakın, hatta partisi adına her hafta anketler yapan araştırma kurumlarının da açıkladığına göre halk, RTE’nin başkanlığına karşı.

\n

***

\n

Olabilir.
Siyasal ve kişisel ikbali söz konusu olunca halk başkanlığına karşıymış, ne umuruna!..
Halkın onaylamayacağı hiçbir uygulamaya imza atmadığını, atmayacağını yıllardır yineleyen RTE...
….her genel seçimde uyguladığı yöntemleri referandumda da uygulayarak fakir fukara gariban halkı; maddi devlet olanaklarını kullanarak tavlayacağını ve başkanlığını onaylatacağını söyleyebiliyor
Bu, demokrasi gibi amaçlarını gerçekleştirmek için halkı da bir vasıta görmek değil mi?

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları