Meriç Velidedeoğlu

‘Değerli Dostlar!’

03 Ocak 2020 Cuma

Yıllardır sizlere başlıktaki gibi sesleniyorum; izninizle yine öyle olsun.

Değerli dostlar, bu yılın bu ilk yazısına Atatürk’ü anarak başlamak istedim.

Geride bıraktığımız “27 Aralık” günü, Atatürk’ün, Ankara’ya gelişinin “100. Yıl”ıydı; “Cumhuriyet”, çıkardığı özel ek ile dolu dolu kutladı.

Atatürk, Nutukta genişçe yer verir Ankara’ya gelişine; örneğin, Ankara halkına yaptığı konuşma, Nutuk’un (Söylev) üçüncü cildi olan “Belgeler”de bütünüyle yer alır. (Belge 220)

Ankara’ya gelişinin 3’üncü gününde de “Ankara Lisesine giderek halkıyla birlikte yaratacağı “1923 Devrimi”ni, “emanet” etmek istediği gençlere seslenir.

Öğrenciler arasında bulunan “Hıfzı Veldet”, bu konuşmayı yazıp not eder; Atatürk, bu seslenişini şöyle noktalar: “Milli hudutları dairesinde istiklali tam içinde yaşayacağız. Buna güvenerek müsterihane çalışınız. Vatan sizden vazife beklediği zaman koşarak katılacağınızdan eminim!

Görüldüğü gibi, Atatürk’ün, Ankara’ya geldiğinde, soluk aldığı ilk “yer” bir “eğitim ocağı” olan “okul”, ilk iletişim kurduğu “güç” de “gençler”, daha doğrusu “eğitilen gençler”...

Bu tarihsel olayı, “Tek Adam Yönetimi”ndeki ülkemizde yıllardır, “Milli Eğitim Bakanlığı” (MEB) ve “Diyanet İşleri Bakanlığı” (DİB) işbirliğiyle yürütülen “Eğitim”de yaptıkları son atılım olarak, Ozan Çepni’nin, “Dinci Protokol” başlıklı haberinde, “Sebilürreşad Tarih Eğitim Kültür ve Medeniyet Derneği”, kısaca “Sebilürreşat Derneği” ile “MEB” arasında bir “Protokol” imzlanmasını bildiriyor. Bu derneğin, “din temelli eğitim”den yana olduğu bilinir. O. Çepni de bu derneğin “Halifelik” hayali olduğunu belirtiyor.

MEB”de, bu derneğin -dinsel doğrultuda- türlü bağlamlardaki çalışmaları için yardım ediyor; öğrencilere türlü kolaylıklar, örneğin alşıverişlerde indirim sağlayan “Sebilürreşad Elçisi” kartının hazırlanışına, öğrencilerin yakalarına takılacak rozetlerin yapılmasına dek...

Öyle ki, aboneliklerin “fiyatları” bile belirtilir, “25 lira”dan başlayıp “72 lira”ya dek uzanan “Fiyatlar Listesi”nin okullarda asılmasını “MEB” ister... (15.12.2019)

Değerli dostlar, bunlar da yetmez, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet’in (DİB) beş derğisinin reklamının ve abonelik işlemlerinin okullarda yapılması talimatını da verir. (Cumhuriyet, 28.12.2019).

Evet, Gülen Türkiye’de değil ama nasihat”ı dimdik ayakta, üstelik daha da değiştirilerek sürdürülüyor.

Bilmem ki anımasanır mı, Erdoğan’ın “Ne istediler de vermedik!” yakınması yapmadan önce, Fethullah Gülen’in (FETÖ), Erdoğan’a yaptığı o ünlü “nasihat”ı!

Şöyle demişti Fethullah Gülen: “Bir ülkeyi elinize avuncunuza almak için atılacak ilk adım EĞİTİMini ele geçirmek, elde etmektir!

Bu isteği günümüzde tümüyle yerine getirilmiştir “Hedefimiz, ‘İslam Devleti’dir!”, diyerek görüşünü bildiren Erdoğan tarafından. (9.3.2003)

Eh, bu durumda -bir bakıma- Erdoğan’ın, hocası olan “Gülen”i, yıllardır “ABDden istemesine hak vermek (!) gerekmiyor mu?

ABD”, ülkemize bir “iyilik” yapıp, Gülen’i gönderirse, Erdoğan belki rahatlar, aynaya bakıp kendini görebilir...

Ne dersiniz Değerli Dostlar!”?

Cuma günü buluşmak üzere.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erasmus 19 Mart 2021
‘12 Mart 1921’ 12 Mart 2021
‘Manifesto!’ 5 Mart 2021

Günün Köşe Yazıları