Müjdat Gezen

Rodrigo

15 Mayıs 2023 Pazartesi

60’lı yıllar. Bir radyo programı giriş müziği, Rodrigo’nun Gitar Konçertosu. Birden çok sevildi ve çok meşhur oldu. Bir arkadaşımızın karısı kocasına, sipariş veriyor: “Aykut n’olur unutma. Akşam gelirken bir plakçıdan bana Rodrigo’nun Gitar Konçertosu’nu al” diyor. Aykut: “Merak etme karıcığım unutmam” diyor. Ve çıkıp işe gidiyor. Akşamüstü iş dönüşü bir plakçı dükkânına giriyor. Tam plağı isteyecek fakat ismi unutuyor. Plakçıya diyor ki: “Sizde Alberto’nun Keman Konçertosu var mı?” diyor. Plakçı, “Var” diyor. Ve raftan Rodrigo’nun Gitar Konçertosu’nu indiriyor. Aykut’a veriyor. Bu olay bizi çok güldürmüştü. Şu anda bu yazıyı yazarken radyoda Rodrigo’nun Gitar Konçertosu çalıyordu. Aklıma geldi. Sizinle paylaşmak istedim.

GÖMLEK YAKALARI

Eski yıllara bir bakın. Gömlek yakaları nasıl evrim geçirmiş. Eski filmlerden anlıyoruz zaman zaman. Bebe yakalı erkek gömlekleri 1900’lü yılları söylerdi. Sonra atayaka geldi smokin içine. 1980’lerde gömlek yakaları iyice uzamıştı. Ben de bir tane edindim. Bir gün o gömleği giyerek geldim GÜM’e. Sadık Abi (Şendil) gömleğimin yakasına gözünü dikti ve bana dönerek şöyle dedi: “Evladım, dikkat et, yürürken yakanın üstüne basma.” Abartıyı bu kadar güzel kullanan birine hiç rastlamadım. Safiye Ayla babamın iyi dostuydu. Aramızdaki yaş farkına rağmen biz de iki iyi arkadaştık. Bir gün Sadık Abi’ye sordum, “Abi, Safiye Ayla biraz çöktü mü acaba?” dedim. “Sorma, Fatih’in ölümünden sonra kendini toparlayamadı” dedi. Fatih dediği, Fatih Sultan Mehmet.

WESTERN’LER

Zor günlerden geçiyoruz, artık kaç gündür sokağa çıkmadığımı sayamıyorum. Evde, yazmasam zaman hiç geçmeyecek. Bir sürü değişik şey izliyorum televizyonda. Bir kovboy filmi gördüm. John Wayne başrolde. Abuk sabuk bir film. Maşallah hazret o kadar kötü oyuncu ki Amerikan toplumuna yutturulmuş bir cilalı adam. Yıllarca halk bu aktöre taptı. ABD’nin simgesi oldu. Filmde önüne geleni sebepli sebepsiz öldürdü. Hollywood ambalajlamayı çok iyi bilir. Kimi ünlü yapacak, kimi harcayacak onların işidir. Özel ilişkiler orada günlük basit olaylardandır. Her türlü maskaralık vardır orada ve her türlü kirlilik. Bundan sonra denk gelirseniz John Wayne’i bir de bu gözle izleyin. Uzun boylu bir balonu nasıl parlatıp kendi toplumlarına sunmuşlar bir görün. Elini kolunu koyacak yer bulamayan bilgisiz bir aktörle karşılaşacaksınız. Oysa biz eskiden onu kurtarıcı olarak görürdük hep. Hain Kızılderilileri nasıl da haklardı! Bir de bu gözle seyredin, derim. Her toplumda böyle cilalı balonlar vardır. Cahildirler, yeteneksizdirler ama size iyi reklam edilmişlerdir. Siz de yutarsınız. Tabii bir yere kadar.

İYİ ŞEYLER  

Aslına bakarsanız ben bu yazıda olumsuz olan hiçbir konuya değinmemek amacıyla yola çıktım. Ama zaman zaman öyle bir şey oluyor ki dokunmadan geçemiyorsunuz. İstiyorsunuz ki geleceğe küçük de olsa, bir belge olarak kalsın. Dünyada, ülkemde hep iyi şeyler olmalı. Sabah iyi uyanmalıyız güne mesela. O gün çok sağlıklı ve iyi geçmeli. Dolar düşmüş, ekonomi çok parlak, kimse kimsenin aleyhinde konuşmuyor, adalet tamı tamına uygulanıyor. Hep güzel şeyler oluyor. Olamaz mı? Neden olamasın? Mesela Kanadalılar, Avustralyalılar, İsveçliler ve daha sayamayacağım pek çok ülke halkı yeni güne böyle uyanıyor. Bizde neden olmasın? Olacak. Bu sistem ilelebet böyle gidemez. Herkesi aşağılayan, hakaret eden, yargılayan, demokrasiden uzak, ekonomisi çökmüş bir ülke olarak mı kalacağız biz? Hayır. Öyle olmayacak. Bu da geçecek. Türkiye bir sabah yeni güne uyandığında her şey çok güzel olacak. Olacak bu. 

İLKE

“İlkelerin olacak

Seni satın alamayacaklar

Aptalların uydurduğu 

Atasözlerine inanmayacaksın:

“Paranın satın alamayacağı şey yoktur.”

“Herkesin fiyatı vardır.”

Gibi sözlere kanmayacaksın

Onurunla, kimliğinle ve 

beyninle akıllı yaşayacaksın,

üreteceksin, seveceksin, sevileceksin

inançlarının arkasında duracaksın

sevgilerin karşılıksız, 

yardımların gizli olacak, 

Seni attan, ottan ayıran

özelliğin farkına varacaksın

Çünkü sen insansın

Ve bunu yakaladığın gün 

bembeyaz yaşayacaksın.”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sofi 13 Mayıs 2024
Darağacında üç fidan 6 Mayıs 2024
İktidar 29 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları