Suriye’nin bir yılı!
Mustafa Balbay
Son Köşe Yazıları

Suriye’nin bir yılı!

09.12.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin üzerinden bir yıl geçti. 8 Aralık 2024’te Şara ve beraberindekiler Halep’ten çıktıkları engelsiz yolculukla Şam’a vardılar. Havaya sıktıkları zafer kurşunları Esad güçlerine sıktıklarından çok daha fazlaydı.

O günü Türkiye’de de iktidar büyük bir coşkuyla kutladı, temkinli davrananları Suriye’deki başarıyı kıskanmakla suçladı. İktidar medyası Şara’nın gelişini öylesine benimsedi, kendileştirdi ki hızını alamayıp Halep’ten Musul’a, oradan Kudüs’e kadar plaka bile verdi.

Daha başlangıçta biz de gerek bu sütunlarda gerekse yer bulduğumuz ekranlarda şu noktanın altını çizmiştik:

Sadece komşularımızda değil, dünyanın hiçbir bölgesinde kendi halkına acı çektiren, zulmeden, otoriter, baskıcı yönetim istemeyiz. Bu bağlamda Esad rejiminin de halkın içindeki desteğinin dibe vurmasıyla birlikte devrilmesi, demokratik bir rejimin kurulması açısından olumludur. Bu aşamadan sonra bütün mesele Suriye’nin bütünlüğü ve tüm kesimlerin bir arada yaşama duygusunun yükseltilmesidir.

***

Biz yukarıda aktardığımız yerde duruyoruz. Bir yıllık zaman diliminde Suriye’de olanları satırbaşlarıyla paylaşalım:

1-Gerek Suriye’nin bütünlüğü gerekse Türkiye’nin güvenliği açısından SDG’nin Şam yönetimine entegre olması en önemli unsurdu. Bu konuda atılan adımların ve imzaların gerçekçi olup olmadığını uzun uzun tartışmak yerine sadece Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Doha’da Reuters’a verdiği demeci aktaralım. Diyor ki:

“SDG, Şam yönetimiyle uyum içinde olacağına dair bir sinyal vermiyor!” Bu cümle Suriye’nin bütünlüğünün hâlâ birinci konu olduğunu göstermeye yetiyor.

2-Fidan’ın bu demecinin Türkiye’deki yayın organlarına yansıdığı gün iktidar medyası Suriye’de gelinen noktada her şeyin tamamlanmış olduğunu manşetlerden duyuruyor. Üstelik yine aynı gün YPG’nin lideri Mazlum Abdi Jerusalem Post’a demeç veriyor. Diyor ki:

“İsrail’in yardım teklifine sıcak bakıyoruz. 100 bin üyemiz var. Aleviler ve Dürziler SDG’yi destekliyor!”

3-Şam yönetiminin silahlı gücü, SDG’nin yarısından az. ABD, SDG’ye hem yeni silahlar gönderiyor hem eğitiyor. Bu durumda kim kime entegre olacak? Ya da bir entegre olmasın diye özenli ayrıştırma mı var?

4-Seçimler bir ülkede birlikte yaşamayı güçlendirmek, demokrasiyi yaşamak için yapılır. Suriye’de ekimde yapılan seçimlerde üç ilde sandık konmadı; Rakka, Haseke, Süveyda. Bu, ülkenin güneyi ile kuzeyinin önemli bir bölümünün halk meclisinde temsil edilmemesi demek. Seçimler birleştirici mi oldu ayrıştırıcı mı?

5-Mart’ta imzalanan 53 maddelik metin geçici anayasa kabul edildi. Yeni anayasa yapımı için ön hazırlık aşaması bile başlamadı.

6-Türkiye’deki Suriyeliler dönmüyor. Arada sorup ölçüm aldığımız bir okulda geçen yıl 450 Suriyeli öğrenci vardı, dün sorduk sadece 75’i gitmiş.

***

Türkiye’de başlayan “terörsüz bölge terörsüz Türkiye” arayışı da Suriye’deki gelişmelerden bağımsız değildi.

Öcalan’la AKP, MHP, DEM temsilcilerinin yaptığı görüşmeden sonra hazırlanan tutanağın dörtte birinin kamuoyuna duyurulması, dörtte üçünün gizlenmesi iki etkene bağlanıyor:

Öcalan’ın Suriye’ye farklı bakışı, iktidardan istemleri!

Bu ayrı bir yazı konusu. Birinci yılın sonunda görünen şu:

ABD-İsrail, Suriye planını adım adım uyguluyor. Plan, etkisiz, Ürdünvari bir Suriye. Bunu Türkiye’deki iktidara da kabul ettirmiş görünüyorlar.

Bütün mesele Türkiye’de milletin kabul edebileceği bir şekle getirmek!

Bu gidiş ne Türkiye’nin ne bölgenin hayrına.

İlgili Konular: #suriye

Yazarın Son Yazıları

ETÖ’den İSÖ’ye!

Dünkü Cumhuriyet gazetesinin manşetinde şu başlık vardı...

Devamını Oku
11.03.2026
‘Kadına şiddet’ depremi!

7 Mart Cumartesi günü Ürgüp Belediye Başkanı Ali Ertuğrul Bul’un öncülüğünde gerçekleştirilen kitap fuarındaydık.

Devamını Oku
10.03.2026
Dava başlıyor!

Son anda bir değişiklik olmazsa Ekrem İmamoğlu davası 9 Mart Pazartesi günü başlıyor

Devamını Oku
07.03.2026
Ameri-kan yalanları!

ABD’nin İran’a saldırısıyla başlayan savaş altıncı güne girdi.

Devamını Oku
05.03.2026
Coğrafya silahtır!

İlk İbn Haldun’un Mukaddime’sinde yer alan, daha sonra Napolyon’un da dile getirdiği şu söz genel kabul gören bir değerlendirmedir: Coğrafya, ülkelerin kaderini belirler!

Devamını Oku
04.03.2026
ABD’nin saldırgan çırpınışları!

Trump yönetimi, “İran’la müzakereler devam edecek” haberlerinin gölgesinde savaşı başlattı!

Devamını Oku
03.03.2026
Nuremberg: Yeni Hitler’lere...

Geçen akşam dünyanın ve Ankara’nın en kara gündemleri arasında ailecek filme gidelim dedik.

Devamını Oku
28.02.2026
Asıl hedef: CHP’siz Türkiye!

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu raporunun açıklanmasından sonra yeni bir aşamaya geçildi.

Devamını Oku
26.02.2026
Sonuçsuz 4 acı yıl!

24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği “şafak operasyonuyla” başlayan savaş beşinci yılına girdi.

Devamını Oku
25.02.2026
CHP’ye çoklu yargı kıskacı!

2025 yılı boyunca gündeme ekonomi penceresinden bakanlar şunu söylüyordu...

Devamını Oku
24.02.2026
İran ni-Çin hedef?

Haziran 2025’teki 12 günlük İranİsrail (ABD) savaşından sonra bu kez doğrudan ABD-İran savaşı gündemde.

Devamını Oku
21.02.2026
Meclis’ten Meclis’e tavsiyeler!

TBMM çatısı altında ama TBMM’nin genel işleyişi dışında kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu çalışmalarını tamamladı.

Devamını Oku
19.02.2026
CHP’nin yüzde 60’lık potansiyeli!

İktidarın elindeki tek seçenek şu: Seçeneğini yok etmek, en azından aşağı çekmek!

Devamını Oku
18.02.2026
Münih meydan savaşı!

62. Münih Güvenlik Konferansı bu yıl sözcüğün tam anlamıyla “güvensizlik” konferansına dönüştü!

Devamını Oku
17.02.2026
Milli ekonomi!

7-8 Şubat’ta Viyana’da 11. Uluslararası Milli Ekonomi Modeli Kongresi’ne katıldık.

Devamını Oku
14.02.2026
CHP’nin tek seçeneği!

Dün yayımlanan yazımızı gazetelerin zaman akışı gereği önceki gün akşam saatlerinde kaleme almıştık.

Devamını Oku
12.02.2026
Bütün duygularla CHP!

Dün uzunca bir aradan sonra CHP grup toplantısını izlemek için Meclis’e gittik.

Devamını Oku
11.02.2026
Transfer saldırısı!

Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’ın CHP’den istifa etmesine giden süreç, büyük bir ayıbın içindeyken suçlayarak istifa etme şekli, hemen sonrasında düştüğü durum, her şeyiyle vahim bir çürümeyi gözler önüne seriyor.

Devamını Oku
10.02.2026
O ilk üç gün!

6 Şubat depreminin üzerinden üç yıl geçti.

Devamını Oku
07.02.2026
Emekli Gabar’dı!

Nasrettin Hoca’nın borçlarını ödemek için alacaklısına önerdiği formül malum...

Devamını Oku
05.02.2026
Epstein küre-selleşmesi!

Dünya gündemine oturan Epstein belgeleri bütün “pisliklerin” açığa çıkmasını mı sağlıyor yoksa bu “pislikler” üzerinden başka düzenler mi kuruluyor?

Devamını Oku
04.02.2026
İran’da hedef: Rejim değil, yöneticiler!

Venezuela’daki Trump usulü değişiklikten sonra gözler İran’da!

Devamını Oku
03.02.2026
Prof. Aksoy ve ADD...

Bugün Prof. Dr. Muammer Aksoy’un öldürülüşünün 36. yıldönümü.

Devamını Oku
31.01.2026
Oya Tekin anlatıyor!

Silivri Cezaevi’nden çıkmak kadar girmek de zor!

Devamını Oku
29.01.2026
Yeni bir dünya kurulur!

ABD Başkanı Trump’ın sadece dünyanın değil, kendi ülkesinin dengelerini de değiştiren, ucu açık bir “yeni dünya düzensizliği” denemesinin içindeyiz.

Devamını Oku
28.01.2026
Soğuk denizlere çıkış!

Grönland, Trump’ın ileri geri, yer yer magazin konusu olan çıkışlarından çok daha öte bir anlam ifade ediyor.

Devamını Oku
27.01.2026
Korkak bin kez... Cesur bir kez ölür!

Başlık Uğur Mumcu’nun yeri geldikçe kullandığı, bir bakıma “yaşam felsefesi” edindiği tanımlamalardan biri!

Devamını Oku
24.01.2026
Dünden geleceğe Suriye!

Suriye’de SDG ile Şam, daha önce yapmış olduğu anlaşmadan sonra bir anlaşma daha yaptı!

Devamını Oku
22.01.2026
Zeydan Karalar’ın kardeşleri!

27 Ocak Adana’da “özgürlük” beklentisinin miladı olmuş.

Devamını Oku
21.01.2026
Oyun yeniden kuruluyor!

18 Ocak Pazar Suriye’deki dalgalanmalar açısından yeni bir milat oldu.

Devamını Oku
20.01.2026
İmamoğlu, kazanacağı erken fark edilince tutuklandı!

İkti-dardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) kurucularından, partide, Meclis’te, hükümette sorumluluklar almış Bülent Arınç’ın 13 Ocak’ta Sözcü TV’ye verdiği röportaj, 4-5 manşet barındıracak kadar doluydu.

Devamını Oku
17.01.2026
Yavaş’a saldırının suyu çıktı!

Şu üç sorun yerel-genel iktidar işbirliği yapmadan kalıcı çözüme kavuşturulamaz: Deprem, kuraklık, orman yangınları!

Devamını Oku
15.01.2026
ABD Trump’la aslına dönüyor!

Her sabah güne iki soruya yanıt arayarak başlıyoruz...

Devamını Oku
14.01.2026
İBB 2026’ya sıfır borçla giriyor!

7 Ocak Çarşamba günü Ekrem İmamoğlu ile Silivri’deki görüşmemizin ana konusu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2026 yılı bütçesiydi.

Devamını Oku
13.01.2026
Adana’dan Silivri’ye!

Çarşamba Silivri’deydik, bugün Adana’dayız!

Devamını Oku
10.01.2026
AKP transfer-fer arıyor!

AKP, emekliye zam oranını artıramayınca Meclis’teki temsil oranını artırmak için harekete geçti.

Devamını Oku
08.01.2026
Kontrolsüz güç, güç değildir!

Başlık klasikleşmiş bir anlatım.

Devamını Oku
07.01.2026
Dünya söyleniyor, Trump eğleniyor!

ABD’nin Venezüella Devlet Başkanı Maduro’yu eşiyle birlikte New York’a kaldırması, dağa kaldırmaktan daha kaba bir operasyon!

Devamını Oku
06.01.2026
İran’da çarşı karıştı!

Yeri geldikçe vurguluyoruz, Türkiye dünya ile komşu!

Devamını Oku
03.01.2026
2026: Çoktan seçmeli!

Halının altı o kadar çok yükseldi ki 2026’yı zor görüyoruz!

Devamını Oku
01.01.2026