Kana ve 800 Milyar Dolara Değen Neydi?

20 Aralık 2011 Salı
\n

\n

Dokuz yıl süren işgalin resmen sona erdirildiğini söyleyerek son askerlerini de Iraktan çeken Pentagon, Mezopotamya topraklarında 4 bini aşkın evladının ölmesine karşın, mutlu olduğunu açıklıyor.

\n

Son askerlerinin de ABDye dönmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan Savunma Bakanı Leon Panetta, “Dökülen kanın ve yapılan harcamaların Iraka demokrasinin getirilmesi karşısında değdiğini söyledi.

\n

Saddamı devirip kendi halkına öldürttükten sonra, Irakın zengin petrol kaynaklarının üstüne oturmuş olmanın maliyetinin 800 milyar dolardan fazla olmasına rağmen Washingtonun bu ülke üzerindeki hesabını tamamen sona erdirmediğini görmek için Bağdat Büyükelçiliğinde diplomat, CIA ajanı ve uzmanlardan oluşan kadronun 15 bin olduğunu öğrenmek bile yeterlidir.

\n

Kürt, Arap ve Türkmenlerden oluşan Irakta bugün ayakta kalan liderlerin, Barzani ile Talabani olduklarını görmek bile, ABDnin işgaldeki gerçek amacını göstermeye yeterli olmalıdır.

\n

Kuzey Irak petrollerinin üstüne oturmuş olmanın, Pentagondaki anlatımının güneydeki komşumuza demokrasiyi getirmek olduğuna inanmak sadece aptalların ve Amerikanofillerin işidir.

\n

Dokuz yıl önce, ABD ordusunun Irak işgali için topraklarımızın kullanılmasına karşı çıkan dönemin Başbakanı Eceviti de sivil bir darbeyle düşürerek Türk iç politikasına el atmaktan çekinmeyenlerin Ilımlı İslam Demokrasisine yönelik hesabı sadece bizim ülkemizle mi sınırlıydı?

\n

Libyaya da demokrasi getireceğini söyleyerek Fransanın işbirliğiyle Kuzey Afrika madenlerinin üstüne oturabilmek için Kaddafiyi devirmekle yetinmedi bu iki ülkenin yöneticileri. Kendi halkı tarafından öldürülmesini de sağladılar.

\n

O senaryonun sahibi Bayan Clintonun uydu aracılığı ile izlediği bu vahşet karşısındaki yüz ifadesi her şeyi bir belge olarak ortaya koymadı mı?

\n

Bundan ötürü, Libya liderini yargısız infaz yolu ile kim vurduya getirmekten çekinmeyen bir zihniyetin, demokrasi havariliğinden nasıl söz edilebilir?

\n

Putinin Kaddafinin öldürülmesinden ABDyi sorumlu tutan son televizyon konuşmasını dünyamızın 2012’ye girerken tek kutuplu olmaktan arınması olarak değerlendiriyor ve bundan ülkem adına da ziyadesiyle mutlu oluyorum.

\n

Putinin yıl sonu nedeniyle kendi vatandaşlarından gelen sorulara Rus televizyonlarında verdiği yanıtlarda Beyaz Saray yönetimine doğrulttuğu suçlamaları dünyamızın tek kutuplu olmaktan çıkması olarak değerlendiriyorum.

\n

Ve bundan ötürü de ülkem hesabına mutlu oluyorum.

\n

Bizim kamuoyumuza da Arap Baharı adı ile sunulan Mısıra yönelik operasyonun da gerçek yüzü kısa sürede ortaya çıkmadı mı? Erken gelen ilkbahara aldanarak erken çiçek açan ağaçların başına gelen kaçınılmaz son: Rejim değişikliğine sevinerek sokaklarda bayram ateşleri yakan Mısır halkının aldanmış olduğunu gösteriyor.

\n

İnkârcı AKPnin sürekli kampanyasına rağmen 14 Mayıs 1950deki beyaz devrimi gerçekleştiren İsmet İnönüyü bir kez daha rahmet ve saygı ile anmalıyız.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları