2023, AKP, CHP

18 Nisan 2011 Pazartesi
\n

Cumhuriyetimiz 2023te 100. yılına basacak. AKP karşımıza 2023 Türkiyesi düşüyle çıktı.. 2023 yeni bir konu değil. 2000den beri gündemde. TÜBİTAK (Namık Kemal Pak.), bilim, teknoloji ve ekonomide çok geniş bir uzman katılımı ile Vizyon’23 projesi üretti. 2023e kadar Türkiyenin üstesinden gelinecek sorunları ele alan bir sivil girişim Forum İstanbul başladı (Yavuz Canevi ve arkadaşları)...

\n

Bu köşede ve Cumhuriyet Bilim Teknolojide (CBT) neredeyse 10 yıldır, 2023te nasıl bir Türkiyede yaşamak istiyoruz, temalı çok sayıda yazı yayımlandı. Hatta 2023 Türkiye Partisi kurulsun dedik! Kısa bir gezintiye sabır gösterin.

\n

***

\n

28 Ağustos 2004 tarihli CBTde, Ulusal Parti Programı başlığı ile Vizyon23 Strateji Belgesinden alıntı yapılıyordu: Bölgesinde ve dünyada adil ve kalıcı bir barışın tesisi için çaba gösteren; Demokratik ve adil bir hukuk sistemine sahip; Yurttaşları ülkelerinin geleceğinde söz ve karar sahibi; Sağlık, eğitim ve kültür gereksinimlerinin karşılanması devlet tarafından güvence altına alınmış; Sürdürülebilir gelişmeyi gözeten; Gelir dağılımı dengeli; Bilim, teknoloji ve yenilikte yetkinleşmiş; Üreten; Net katma değerini kendi beyin gücüne dayanarak arttırabilen bir Türkiye”.

\n

100. Kuruluş Yıldönümüne Doğru” (24 Nisan 2003 Cumhuriyet) ve Teknolojik Öncelikten: Vizyon23 Stratejik Belgesinde örneğin.. desteklendikleri takdirde 10 stratejik teknoloji alanında, Türkiye dünyanın sayılı ülkeleri, merkezleri arasında olacak! Bu düşün gerçekleşmesine şurada topu topu 18 yılcık kaldı.. Sizin umudunuz ne âlemde? (26 Nisan 2003 CBT)

\n

Başsız Gövde veya Türkiye 2023 Partisi: “2003’te nasıl bir Türkiye görmek istiyoruz? 50 yıldır düz çizgi üzerinde kör topal ilerleyen, hiçbir niteliksel bir sıçrama yapmayı beceremeyen, sorunları içinde boğulmuş bugünkü gibi bir Türkiye mi? Yoksa, adam başına düşen milli geliri 15 bin dolar düzeyine dayanmış, gelir dağılımı adaletli, demokrasi sorunlarını tamamen halletmiş ve rejim tartışmalarını çoktan aşmış bir Türkiye mi? Hangi fotoğrafı vereceğiz 2023te?(11 Mayıs 03)

\n

Problem mi Proje mi?: Türkiyenin 40 yıllık tarihine bakın! İktidarlar, siyasiler, Demireller, Ecevitler, Yılmazlar Hepsi büyük proje değil, büyük problemler ürettiler.. Bugün ülke yıllardır neyin üzerinde kafa yoruyor durmadan ve her iktidar döneminde? Problemlerin mi, projelerin mi? Uzman beyinler, düşünen kafalar, siyasi iktidarlar enerjilerini, proje gerçekleştirmek için harcamıyor.(7 Ekim 04)

\n

Gelecek İçin İpuçları”: 2023, Cumhuriyetin 100. yıldönümü mükemmel bir bahanedir. Ekonomimizin, bizleri yabancıların gelip satın almasıyla güçleneceği vaazları büyük bir kandırmacadır. Bu düşünce, sepetlerinde başka bir şey olmayanların yoksunluğudur. Yabancı satın almasıyla büyüme, ancak satın alanları büyütür. Türkiyeyi 2023e hazırlamalıyız! (10 Ekim 04)

\n

B Planı: Planımız Avrupa Birliğine üyelik. Bunun dışında bir B planımız yok. Bu sözleri Dışişleri Bakanı Abdullah Gül sarf etti... B Planı, Türkiyenin kendi kalkınma planını ortaya koymasıdır. Aslında bu, hiçbir zaman vazgeçilmeyecek hem A hem de B planıdır.. 1923ü hedef alan bir atılımın gereğidir..(9 Kasım 04)

\n

***

\n

Ve CHPye:

\n

...Örneğin CHP, Cumhuriyetin 100. yıldönümü olan 2023 yılında nasıl bir Türkiye düşlüyor? Bugün iktidara gelse, bu düşünü nasıl gerçekleştirecek? CHP geçmişi tüketerek değil, geleceği kurarak iktidara gelebilir. CHP, lafa dayalı liderlik kavgalarıyla hiçbir yere gelemez.. Bugün ne yazık ki liderliğe yürüdüğünü ilan edenlerin de arkalarında ve yanlarında büyük boşluklar vardır.. CHPde kişiler değil, düşünceleri olan programlar çarpışmalıdır. Yoksa, koca tarih, içi kof bir fil gibi ayakta yıkılıp gidecektir.. Bir daha iktidar yüzünü rüyasında bile görememecesine... (11 Ocak 05).. (Neyse, CHPde yeni bir dönem başladı!)

\n

Ve 13 Haziran 05; 4 / 14 / 17 Ocak ve 15 Şubat 07 tarihli yazılarda benzer konular yer aldı.. 14 Ağustos 2007de şöyle yazdık: AKPliler, Biz Cumhuriyetin yüzüncü kuruluş yıldönümü olan 2023e yönelik projelere başlayacağız diyor. 2023 perspektifi, Cumhuriyetin kuruluşunda temel bir harcı olan CHPden başka bir partiye mi yakışır! Ancak ne yazık ki CHP, kuruluşun var oluş bakışını gözden yitireli yıllar oldu!

\n

Sıra AKP programına geldi...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları