Teo Grünberg, felsefe ve mantık
Örsan K. Öymen
Son Köşe Yazıları

Teo Grünberg, felsefe ve mantık

19.04.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

İleri uygarlık seviyesine ulaşılması, felsefe, bilim, matematik ve sanat alanlarındaki gelişmeye bağlıdır.

Bu alanların içinde felsefe; sorgulayıcı, analitik, yaratıcı düşünceyi geliştiren, bilgi, bilim, mantık, zihin, varlık, ahlak, siyaset, sanat, dil, din gibi konularda kavramsal ve kuramsal araştırmalar ve çalışmalar ortaya koyan, temel bir disiplindir.

Son yıllarda Türkiye’de birçok değerli felsefeciyi kaybettik. 2014’te Uluğ Nutku, 2020’de Oruç Aruoba, 2022’de Doğan Özlem, 2024’te Afşar Timuçin aramızdan ayrıldı.

Bu hafta başında da Türkiye’nin en önemli ve değerli felsefecilerinden birisi olan Teo Grünberg’i kaybettik.

***

Şişli Terakki Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü mezunu olan Teo Grünberg, doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. 1960-1966 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde felsefe dersleri verdi ve 1966 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin kadrosuna katıldı. O zaman ODTÜ Rektörü Kemal Kurdaş, çalıştığı fen fakültesinin dekanı Erdal İnönü idi.

ODTÜ’de uzun yıllar doçent ve profesör olarak seçmeli felsefe ve mantık dersleri veren, mühendislerin, mimarların, matematikçilerin, doğabilimcilerinin, sosyalbilimcilerin felsefi ufuklarını genişletmek için mücadele veren Teo Grünberg, 1983 yılında ODTÜ Felsefe Bölümü’nü kurdu. Yıllarca bu bölümde de dersler veren Teo Grünberg, 1983 yılından 1994 yılına kadar ODTÜ Felsefe Bölümü başkanı olarak görev aldı; yaşamı boyunca binlerce öğrenci yetiştirdi.

Teo Grünberg aynı zamanda mantık, sembolik mantık, dil felsefesi, epistemoloji, bilim felsefesi, ontoloji ve metafizik alanlarında çok değerli ve özgün eserler yazdı.

“Anlam Kavramı Üzerine Bir Deneme”, “Epistemik Mantık Üzerine Bir Araştırma”, “Anlama, Belirsizlik ve Çokanlamlılık”, “Felsefe ve Felsefi Mantık Yazıları”, “Metafizik”, “Bilim Felsefesi”, “Dil, Mantık ve Empirik Bilgi”, “Mantık Terimleri Sözlüğü”, “Modern Mantık”, “Sembolik Mantık El Kitabı”, “Sembolik Mantık”, “Modern Mantık ve Uygulamaları”, “Mantıksal Anlam Kuramı-Bir Giriş Denemesi: Kaplamsal Yorumlama”, “Lise ve Dengi Okullar İçin Mantık” en önemli eserleri arasındadır.

Felsefe ve özellikle mantık alanındaki eğitimin, genç yaşlarda başlaması gerektiğine inanan Teo Grünberg, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bünyesinde, lisedeki mantık müfredatının hazırlanmasına, ders kitaplarının yazılmasına, lise öğretmenlerinin yetişmesine de büyük katkılar sağladı.

Teo Grünberg 1998’de, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in elinden, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülü’nü aldı.

***

Mantık, insan zihninin temel düşünsel ilkelerini ve akıl yürütmelerini araştıran, insan zihninin salt akla dayalı bilişsel potansiyelini ortaya çıkartan; çıkarım, öncül, sonuç, önerme, tümevarım, tümdengelim, geçerlilik, geçersizlik, tutarlılık, tutarsızlık, çelişki, doğruluk, yanlışlık gibi kavramlar üzerinden, dile bilişsel anlam katan; deneyime, deneye ve gözleme dayalı bilgi türlerini de anlamlandıran, çok temel bir disiplindir.

Ayrıca mantık sadece soyut bir disiplin değil, yaşamın her alanında gerekli olan ve pratik yaşamda da sonuçlar doğuran bir alandır. Temel mantık bilgisine sahip olmayan bir insanın, ahlak, erdem ve siyaset boyutunda da ilerleme ve gelişme sağlaması olanaklı değildir.

Mantık, Aristoteles’ten beri felsefenin en temel disiplinlerinden birisidir. Teo Grünberg de mantık alanında, Türkiye’deki en önemli çalışmaları yapan kişidir.

Felsefeye yoğun bir tutkuyla bağlı olan, felsefi merakını, heyecanını ve tutkusunu, 97 yaşında ölene kadar yitirmeyen Teo Grünberg, doğruyla yanlışın, olguyla kurgunun, tutarlılıkla tutarsızlığın, geçerlilikle geçersizliğin birbirine karıştığı “postmodern” ortamlarda, bir kutupyıldızı gibi parlayan, herkese yol gösteren, öncü bir insandı.

Karanlık; aydınlık olan gerçeği, onun gibi insanların sayesinde de yenemeyecektir.

Yazarın Son Yazıları

Hatırlamak

Türkiye’ye değer katan ve aramızdan ayrılan önemli aydınları, gazetecileri, yazarları, siyasetçileri hatırlamak, onları öldükten sonra da yaşatmak, genç kuşaklar için iyi bir geleceği kurabilmenin de önkoşullarından birisidir.

Devamını Oku
20.07.2026
Yeni parti tuzağı

AKP iktidarının eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu kullanarak, CHP’de, hukuka aykırı biçimde bir darbe gerçekleştirmesinden sonra, CHP kadrolarının yeni bir parti kurması konusu gündeme geldi.

Devamını Oku
18.07.2026
Kurtuluş

20. yüzyılın ilk yarısında emperyalizmin ve sömürgeciliğin dünyadaki öncüsü Britanya İmparatorluğu idi.

Devamını Oku
13.07.2026
Militarizm ve faşizm

Militarizm ve faşizm genelde paralel bir biçimde gelişen ve birbirini besleyen hareketlerdir.

Devamını Oku
11.07.2026
Tutsak kent

Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, emperyalizme karşı yürüttüğü Kurtuluş Savaşı’nı kazanıp Cumhuriyeti kurduktan sonra, Ankara’yı Türkiye’nin başkenti yaptı.

Devamını Oku
06.07.2026
NATO’dan çıkış

1949 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin öncülüğünde, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne karşı emperyalist amaçlarla kurulan NATO adlı askeri ittifak örgütü, SSCB ve NATO’ya karşı bir tepki olarak kurulan “Varşova Paktı” yıkıldıktan sonra da varlığını sürdürdü.

Devamını Oku
04.07.2026
NATO

NATO adlı askeri ittifak örgütü, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, 1949 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nin öncülüğünde, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dünyadaki etkisini kırmak için kuruldu.

Devamını Oku
29.06.2026
Ne yapmalı?

Türkiye’de halk, AKP iktidarının kurduğu baskı rejimine karşı nasıl mücadele edileceği konusunda bir çaresizlik yaşıyor.

Devamını Oku
27.06.2026
Müfettiş Kemal

Yüksek Seçim Kurulu’nun yetkileri gasp edilerek hukuka aykırı biçimde AKP tarafından CHP’nin “yönetimine” getirilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sözcü TV’de yaptığı açıklamalar, Kılıçdaroğlu’nun çelişkilerini ve samimiyetsizliklerini bir kere daha ortaya çıkardı.

Devamını Oku
22.06.2026
Genel manzara ve yeni parti

AKP’nin “mutlak butlan” darbesiyle işbaşına gelen CHP’nin fiili kayyumu Kemal Kılıçdaroğlu, “göreve” atanır atanmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e, kararın hukuka aykırı olduğunu, Yüksek Seçim Kurulu’nun yetkilerinin gasp edildiğini, Özel’in dört ayrı kurultayda farklı delegeler tarafından seçilmiş genel başkan olduğunu, bu nedenle olağanüstü kurultayı acilen toplayacağını ve kendisinin de kurultayda aday olmayacağını aktarmış olsaydı, CHP’de bugün yaşananlar yaşanmayacağı gibi, Kılıçdaroğlu’nun iyi niyetli olduğu sonucuna da varılabilirdi.

Devamını Oku
20.06.2026
Devlet ve millet

Devlet, millet için var olan bir yapıdır.

Devamını Oku
15.06.2026
CHP’deki kadro sorunu

AKP Genel Başkanı ve “Cumhurbaşkanı” Recep Tayyip Erdoğan, CHP’li belediye başkanları ve 38. olağan kurultay ile ilgili “yargı” süreçlerinin hiçbir yerinde olmadıklarını, bunların CHP’nin iç çekişmeleriyle ilgili olduğunu, yaklaşık bir yıldır, defalarca söylemektedir.

Devamını Oku
13.06.2026
Faşizm ve ahlaksızlık

Faşizm yapısı gereği ve kategorik olarak ahlaksızlıktır.

Devamını Oku
08.06.2026
CHP’nin kayyumu

Bir zamanlar hak, hukuk, adalet için yürüyüş yapan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de onlarca yıldır haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlik uygulayan AKP hükümeti ile işbirliği yapmaya devam ediyor.

Devamını Oku
06.06.2026
CHP’nin bölünmesi

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hukuka aykırı biçimde üniversite diplomasının iptal edilmesi ve tutuklanmasından sonra, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de hukuka aykırı biçimde görevden alınmasıyla gerçekleşen darbe, CHP’nin bölünüp bölünmemesi sorununu da beraberinde getirdi.

Devamını Oku
01.06.2026
Ahlak nedir?

Türkiye’deki sorunların temelinde ahlakın ne olduğunun bilinmemesi yatmaktadır

Devamını Oku
30.05.2026
Mutlak emperyalizm

Hukuk ters yüz edilerek, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi ve tutuklanması da, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “mutlak butlan kararıyla” görevden alınıp yerine CHP eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun getirilmesi de, emperyalizmin bir operasyonu ve projesidir.

Devamını Oku
25.05.2026
Mutlak ahlaksızlık

AKP “hükümetinin” kurduğu diktatörlük rejimi, geçtiğimiz yıl, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasını iptal ederek ve kendisini tutuklayarak, vatandaşların seçme ve seçilme hakkını gasp etti.

Devamını Oku
23.05.2026
ABD ve Çin

ABD yönetimlerinin sergilediği emperyalizme karşı mücadele, Türkiye’deki bazı çevrelerde, bir antiemperyalizm mücadelesi olmaktan çıkıp, ABD karşıtlığına, anti Amerikancılığa, ABD’ye ait olan her şeye toptan karşı çıkmaya evrilmiş durumdadır.

Devamını Oku
18.05.2026
Nazilerin iktidarı

Almanya’da Adolf Hitler’in öncülüğündeki Nazilerin serbest ve özgür seçimlerle nasıl iktidara geldiği, hem Almanya’nın hem de dünyanın yakın tarihinin anlaşılması ve her ülkede geleceğe yönelik önlem alınması açısından son derece önemlidir.

Devamını Oku
16.05.2026
Zafer günü

9 Mayıs, Rusya Federasyonu’nda Zafer Günü ve ulusal bayram olarak kutlanıyor.

Devamını Oku
11.05.2026
Mutlak butlan!

Mutlak butlan kavramı, CHP’nin 38. olağan kurultayı ile ilgili “dava” nedeniyle kamuoyu gündemine girdi.

Devamını Oku
09.05.2026
Din, laiklik ve CHP’liler

Dinin siyasallaşması, aynı zamanda dinin araçsallaşmasıyla sonuçlanır.

Devamını Oku
04.05.2026
Adaysız seçim

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusu ve ilk genel başkanı Mustafa Kemal Atatürk’tür.

Devamını Oku
02.05.2026
Platon ve Pınar Canevi

Son yıllarda Türkiye’de birçok değerli felsefeciyi yitirdik.

Devamını Oku
27.04.2026
Ulusal egemenlik

Önceki gün, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta kutlandı.

Devamını Oku
25.04.2026
Sosyalizm ve laiklik

Laiklik, dinin devlet, siyaset, hukuk, eğitim işlerine karışmaması ve müdahale etmemesi, devletin de dindar vatandaşın dini inanç ve ibadet özgürlüğünü ve dindar olmayan vatandaşın felsefi görüşünü ve yaşam tarzını güvence altına almasıdır.

Devamını Oku
20.04.2026
Sahte umutlar diyarı

1917 Ekim Devrimi’nin öncüsü ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin, emperyalizm kavramını çözümleyen, kapitalizm ile emperyalizm arasındaki ilişkiyi açıklayan ve emperyalizme karşı mücadelenin kuramsal temellerini ortaya atan en önemli düşünürlerden ve yazarlardan birisiydi.

Devamını Oku
18.04.2026
Muhalefetin çıkmaz sokağı

AKP’nin ana muhalefet partisi CHP üzerinde uyguladığı baskılar giderek artarken, CHP eski yöntemle yeni sonuç almaya çalışıyor.

Devamını Oku
13.04.2026
Lübnan

ABD’nin ve İsrail’in İran’a saldırması, İran’ın da Ortadoğu’da kendisine saldırmayan başka ülkelere saldırması ve Hürmüz Boğazı’nı hukuka aykırı biçimde kapatması sonucunda ortaya çıkan savaşta, Lübnan ne yazık ki gölgede kaldı.

Devamını Oku
11.04.2026
Kazanmak, kaybetmek

Düşmana karşı bir savaşı ve mücadeleyi kazanabilmek için, öncelikle düşmanın gücünü ve kapasitesini çok iyi analiz etmek gerekir.

Devamını Oku
06.04.2026
İran’daki buzdağı

19. yüzyılda felsefe, sosyoloji, siyaset bilimi, ekonomi, tarih alanlarında disiplinlerarası çalışmalar yapan Karl Marks, ekonomik temelin üstyapıyı belirlediğini savunmuştu.

Devamını Oku
04.04.2026
Gazetecilik ‘suçu’!

Türkiye, düşünceyi ifade, yayınlama ve medya özgürlüğü açısından, dünyanın en geri kalmış ülkelerinden birisidir.

Devamını Oku
30.03.2026
Halkçılık ve savaş

Savaşlarda her zaman masum vatandaşlar da yaşamlarını yitirirler.

Devamını Oku
28.03.2026
Hürmüz krizi

Hürmüz krizi

Devamını Oku
23.03.2026
İran, ABD ve Türkiye

İran, ABD ve Türkiye

Devamını Oku
21.03.2026
İran sorunu

ABD’nin ve İsrail’in, uluslararası hukuku devre dışı bırakarak İran’a saldırmaları kabul edilemeyeceği gibi, İran’daki yönetimin kendisine saldırmayan ve ABD üslerini kendisine karşı kullanmasına izin vermeyen ülkelere saldırması da kabul edilebilir değildir.

Devamını Oku
16.03.2026
İBB ‘davası’ ve muhalefet

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, genel siyasi hedefini, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak ve ulaştıktan sonra o seviyeyi aşmak olarak ortaya koymuştu.

Devamını Oku
14.03.2026
Savaşın sonuçları

ABD’nin ve İsrail’in İran’a saldırmasının sonucunda meydana gelen ve Orta Doğu’ya yayılan savaş büyük tehlikeler ve riskler taşımaktadır.

Devamını Oku
09.03.2026
İran’daki Frankenstein

ABD’nin ve İsrail’in İran’a yönelik askeri operasyonları son günlerde hem Türkiye’de hem de dünyada en fazla tartışılan konuların arasında yer alıyor.

Devamını Oku
07.03.2026