Çocuklarına İmrenen Siyasetçiler

13 Haziran 2013 Perşembe

Dün 12 Haziran seçimlerinin ikinci yıldönümüydü. Yasama yılının dolmasına daha iki yıl olmasına rağmen AKP hükümeti artık ülkeyi yönetmekten ve halkın taleplerine karşılık vermekten çok uzak bir tablo sergilemekte.
Bunun bir örneği İstanbul Taksim’de başlayıp diğer kentlere de sıçrayan protestolar ise, bir diğer örneği de halkın iradesine rağmen sekiz tutuklu milletvekilinin hâlâ özgürlüklerinden mahrum bırakılıyor olması.
Tutuklu milletvekilleri arasındaki yazarımız CHP İzmir milletvekili
Mustafa Balbay 4 buçuk yıla yaklaşan tutukluluğunun tam iki yılını da seçilmiş milletvekili olarak geçirmek zorunda bırakıldı. Onu, Prof. Mehmet Haberal’ı ve diğer altı tutuklu vekilin durumunu 12 Haziran seçimlerinin yıldönümünde kamuoyunun gündemine taşımak için önceki gün Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde buluştuk. Aynı anda birden çok işi başarıyla yürütme becerisine sahip Balbay’ın Meclis’teki sıra arkadaşları ve gazeteci meslektaşlarına bu kez “tiyatrocu dostları” da eklendi.
Ankara’nın beş özel tiyatro topluluğunun sanatçıları Tiyatro Özgün Deneme’den
Yeşim Eyüboğlu, Serhan Sarıkaya, Duygu Hancıoğlu ve Özgür Atmaca, Ankara Halk Tiyatrosu’ndan Halil Esen, Tiyatro Pembe Kurbağa’dan Ali Nihat Yavşan ve Ankara Sine-i Sanat Tiyatrosu’ndan Hacı Veli Kurt örnek bir dayanışma sergileyerek bir araya geldiler. Ve Balbay’ın, Silivri yargılamalarından gerçek olayları trajikomik bir dille aktardığı tiyatro oyunu niteliğindeki son kitabı Yargıtatör’ü birlikte sahnelediler.

\n

***

\n

Oyundan önce konuşan, CHP Meclis grubundaki arkadaşlarından Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ve Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün konuşmalarının ortak bir vurgusu vardı: Gezi Parkı direnişine katılan kendi çocuklarından aldıkları ders!
Batum çok içten bir biçimde aldıkları dersi şöyle aktardı:
“Sokaktaki gençler bizim adımıza da konuşuyor. Keşke bu sözleri önceden bizler söylemiş olsaydık. Biz klasik siyaset söylemleri nedeniyle ne yazık ki Balbay’ı kurtaramadık. Bu yaşına kadar hiçbir şekilde gaz yememiş kızım, ‘Baba gaza alıştım’ diyor. Biz ne yazık ki bu çocuklara, ‘Siz merak etmeyin, bizler sizlerin yerine gaz yeriz. Balbay’ı da kurtarırız’ demedik, diyemedik. Bilinen bir gerçek var ki bu çocuklar bize ders verdi. Tüm bu yaşananlardan sonra artık klasik siyaset dönemi bitmiştir.”
Öztürk’ün konuşmasının öznesi de yine Gezi direnişine katılan kızıydı:
“Türkiye’de külüstür siyaset anlayışıyla çağın yakalanamayacağını bu gençler bize öğretti. Üniversitede okuyan kızım bir bakıyorum Silivri’den telefon ediyor, bir bakıyorum eylemlerden. Gece sabahlara kadar Beşiktaş’ta dolaşıyor. Biz bu gençler için hep apolitik dedik. Oysa onlar bize özgürlüğün, demokrasinin bir bedeli olduğunu gösterdiler. Bizi utandırdılar...”
İki milletvekilinin bu samimi itirafları Türkiye’deki doğmakta olan “sokak ve meydan” odaklı yeni siyaset anlayışının işareti sayılmalı...

\n

***

\n

Meslek büyüğümüz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto İstanbul’dan oyunu izlemek için özel olarak Ankara’ya geldi. 63 gazetecinin tutuklu olmasını “utanç verici” olarak nitelendiren Olcayto’nun “İnsan, yazar, usta gazeteci, Silivri’de yiğitçe 4 yılı aşkın süredir göğüs geren ve sürekli üreten, düşünen, Türkiye’nin aydınlığı için iyiliği için kafasında projeler üreten Balbay’ı ve diğer tüm gazeteci arkadaşlarımızı artık aramızda görmek istiyoruz” sözleri başta Cumhuriyet çalışanları olmak üzere tüm meslektaşlarımızın duygularına tercüman oldu.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof.
Metin Feyzioğlu da aramızda olmayı çok arzuluyordu. Ancak Gezi Parkı direnişçilerine destek veren avukatların polis tarafından yerlerde sürüklenerek gözaltına alınması üzerine son dakikada İstanbul’a gitmek durumunda kalınca Balbay ailesi ve okurlarımıza selamlarını iletmek bize kaldı.
“Yargıtatör”ü ve onu sahneye koyan “sanatçı dayanışmasını” ayakta alkışlayan cefakâr okurlarımız ise hiç vakit kaybetmeksizin Kuğulu Park ve Kızılay Meydanı’nın yolunu tuttular. Gezi Parkı direnişine destek için her gece toplanan on binlere katılmak için...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları