Kılıçdaroğlu: Düzeltmeme rağmen çarpıtıyorlar

27 Nisan 2011 Çarşamba

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlunun Zonguldak mitingindeki konuşması sırasında Başbakan Tayyip Erdoğana yönelik olarak Benim adımı yolsuzlukla anarsan diye başlayıp gerisini getirmeden yarım bıraktığı sözleri siyasetin gündemine oturdu.

\r\n

Kılıçdaroğlu, devamını getirmediği sözler, televizyon ve internet sitelerinde küfür gibi algılanınca hemen Anadolu Ajansına bir açıklama yaparak Biz farklı bir şey amaçlamıştık. Doğrusu o değil. Konuşma sırasında Ayağını denk alsın diye bir şey söyleyecektim. Sonra onun biraz doğru olmadığını düşündüm ve söylemedim. İşin özeti bu, doğrusu da buifadelerini kullanmıştı.

\r\n

Zonguldaktan Ankaraya dönüş yolunda da kendisine eşlik eden gazetecilere Anadolu Ajansına neden açıklama yapma ihtiyacı duyduğunu, Düzeltmesem bu sefer yandaş medya küfür gibi algılayacaktı. Ben niye küfredeyim ki başbakana?sözleriyle izah etti.

\r\n

‘Tehdit olur diye vazgeçtim’

\r\n

CHP lideri yaptığı açıklamalara rağmen olayın dün bazı basın organlarınca küfürşeklinde algılanmasından rahatsızdı. Dün Konyadaki seçim gezisi sırasında yaptığımız görüşmede tepkisini şöyle dile getirdi:

\r\n

Çarpıtılır endişesiyle açıklama yapmış olmama rağmen çarpıtıyorlar. Ben ayağını denk alsın diye bir söylemi bile tehdit algısı olur diye kestim. Ne küfürü? Alakası bile yok. O kadar dikkatli davranıyorum. Biz ne söylediğimizi izah ettik, açıklama yaptık. İşlerine gelir şekilde kulanmaya devam ediyorlar.

\r\n

 ‘Özür dilenecek bir şey yok’

\r\n

Eski CHP lideri Deniz Baykal, kısa süre önce başbakan hakkında kullandığı ulankelimesi sonrasında, kamuoyundan özür dilemişti. Acaba Kılıçdaroğlunun da kendisi dışında yaratılan bu algı nedeniyle özür dilemesi gerekir mi?

\r\n

Neden dileyeyim ki? Özür dilenecek bir şey yok dedikten sonra yanıtını şöyle sürdürdü:

\r\n

Onların algısına göre hazırladıkları tuzağa düşürmek istiyorlar. Bundan siyasi rant nasıl elde ederiz, yeniden bir mağduriyet edebiyatı nasıl yakalayabiliriz diye uğraşıyorlar. Bu tuzağa düşmeyeceğiz”.

\r\n

Masal anlatan lider

\r\n

Miting konuşmaları hakkında, Başbakan Erdoğanın kendisi aleyhine açtığı 40 bin liralık tazminat davası konusunda da CHP lideri, Açabilir. Başbakan sözü üstüne alındıysa ne güzel. Sözlerimiz hedefini bulmuş demektir dedi.

\r\n

Erdoğanın CHPyi eleştirirken 1940ları 50’leri örnek veren yaklaşımını da eleştirerek Malzemesi olmadığı, eleştirecek konu bulamadığı için eskiyi karıştırıyor. Masal anlatan bir siyasetçi işte! diyor.

\r\n

‘Yenilenmek zorundaydık’

\r\n

Kılıçdaroğluna CHPdeki yenilenmeyi de sorduk. Partinin geçmişte önemli görevler üstlenmiş isimlerinin listede yer bulamama nedeniyle yaşadıkları kırgınlığı anımsattığımızda, “Sitem, kızgınlık, mektup çok. Ama yapacak bir şey de yok. Ya böyle gidecektik ya da yenilenecektik. Biz bir söz verdik. Yapmasaydık bu sefer yapmadı diye eleştirilirdik. Herkes parti yenilensin ama bana dokunulmasın diyor yanıtını verdi.

\r\n

‘Cumhurbaşkanı’nı yanıltmak hem ayıp hem de suç’

\r\n

Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün ÖSYMye yönelik eleştirilerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı da nihayet gerçeği gördü. Fakat Cumhurbaşkanını yanıltmak çok büyük bir ayıptır, suçtur. Bunu yapan ÖSYM Başkanı hâlâ soruşturmayı bekliyormuş. Şifre ortada, apaçık dedi.

\r\n

Nâzım’ın dizelerini slogan yaptı

\r\n

Kılıçdaroğlu, lider olduktan sonra ikinci kez Anadoluyu dolaşıyor. Referandum kampanyası sırasında yaptığı konuşmalar 15 ile 20 dakikayı geçmiyordu. Şimdi ise en az 40 dakika konuşuyor. Kendi yorumu şöyle: Referandumda anayasa maddelerini, yargıyla ilgili planları anlatmak zordu. Şimdi halkın kendi sorunlarını anlattığım için çok daha kolay oluyor. O nedenle bir küçük not kâğıdı ile çıkıp uzun uzun doğaçlama konuşabiliyorum

\r\n

CHPnin kampanya sloganları Herkes için Türkiyeve Herkes rahat nefes alacak!Ancak CHP lideri miting konuşmalarını Nâzım Hikmetten Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesinedizeleriyle bitirdi. Sebebini şöyle anlatıyor: Dayanışmayı hatırlattığı için Nâzımın dizeleriyle bitirmeyi tercih ediyorum...

\r\n

Film var ama para kalmadı

\r\n

Kılıçdaroğluna gelen bilgilere göre CHPnin TV reklam fimleri çok tutmuş. Özellikle de son yayımlanan çocuk konulu film. Sırada emekliler, taşeron işçiler, çiftçilerle ilgili filmler var dedikten sonra bir sıkıntısını anlatıyor: Ama onlar daha kısa olacak. Çünkü paramız o kadarına yetti. Çok sıkı pazarlık yapmamıza rağmen yine de hepsini ulusal kanallarda yayımlayamayacağız. Bir kısmı yerel kanallarda yayımlanacak.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları