Değişim: 1=1027?

24 Ekim 2011 Pazartesi
\n

\n

Geçen hafta, Filistinde esir tutulan 1 İsrail askeri, İsrailde esir tutulan 1027 Hamas militanıyla değiştirildi.

\n

Geçen günlerde New York Times, İsrailli gazeteci Renan Bergmanın, İsrail devletinin kuruluşunun öncesinde yaşanmış ve bir polisiye roman kadar karmaşık olayları anlatan bir yazısını yayımladı. (7 Ekim). Yazı, Birleşmiş Milletler Filistin Özel Komisyonunun 1947 sonbaharında yaptığı çalışmalara ilişkin şimdiye dek gizli kalmış belgeleri özetliyor ve bu eşitsiz değişime ışık tutacak noktalar içeriyor.

\n

***

\n

Büyük devletler, tarafsız oldukları görüntüsü vermek için komisyona üye vermiyor. Filistinliler ise komisyon çalışmalarını tamamıyla boykot ediyor. Arap basınının konuyla ilgili haber yapması bile yasaklanıyor. Buna karşılık komisyonun bölgeye yaptığı ziyareti Yahudiler büyük bir coşku ile karşılıyor; örgütlü bir biçimde seferber oluyor. Komisyon üyeleri uygun deyimiyle bir bir avlanıyor.

\n

Örneğin, Siyonizm karşıtı oldukları bilinen Guatemala ve Uruguaylı üyeler İngiliz görevli Aubrey (Abba) Ebanın yoğun çalışmalarıyla hızlı birer İsrail yanlısına dönüşüyor. Üyelerin kaldığı oteller ve toplantıların yapıldığı salonlara gizli telefonlar yerleştiriliyor; konuşmalar kayda alınıyor; buraların temizlik görevlileri bile değiştiriliyor. İsveç delegesinin deyimiyle çok güzel ve eğitimli kadınlar bu işle görevlendiriliyor. O kadar ki, Komisyon Başkanı Guatemala delegesi için, onlardan para aldı mı bilmiyorum ama kadın aldı diyebiliyor.

\n

Siyonizm düşmanı olduğu bilinen ve yanına refakatçi olarak Farsça konuşan Yahudi bir gizli ajan verilen İranlı delege Nasrollah Entezam bile sonunda, Arapların ne önemi var; ülke güzel; Yahudiler burayı kısa zamanda Avrupaya çevirir diyecek noktaya getiriliyor.

\n

Hollanda temsilcisi N. S. Blom Endonezyadan Filistin yanlısı olarak geliyor. Ancak komisyonun diğer üyeleri gibi o da her nasılsa kendi ülkesinden gelen göçmenlerle buluşuyor! Resmi otomobiliyle kırsal kesimde dolaşırken nasılsa Hollandadan göç etmiş olan iki çiftçinin yanında duruyor. Daha da ilginci, Blom, çiftçilerin Hollanda ineği beslediğini hayretle görüyor ve kutsal topraklara yapılacak hayvancılık katkısının Hollanda halkının milli gururunu ne kadar arttıracağını ülkesinin Dışişlerine rapor ediyor.

\n

Ulusal gururun kaynağını, üretilen inek de olsa, üretime bağlayan anlayışın sağlamlığına bakar mısınız?

\n

Bunca çabadan sonra alınacak sonuç belli. ABD Başkanı, Washingtondaki Siyonizm temsilcisinden, yeni devletin tanınması için bir an önce başvuru yapmasını istiyor; başvuru formu, henüz belli olmadığından, devletin adı hanesi boş bırakılarak veriliyor!

\n

***

\n

Bu süreçte Yahudi halkının üç önemli özelliği belirleyici oluyor: Tarihin derinliklerinden süzülüp gelen birikim ve bilinç düzeyi; çok sağlam örgütlenme ve örgüt yapısı; en ileri teknolojiyi üretme ve kullanma becerisi. Kısaca, aklın yol göstericiliğini ve yaşamı seçenler kazanıyor!

\n

Buna karşılık Filistin halkı, haklı olduğuna ölümü göze alacak kadar inandığı bir davayı, sürekli kaybediyor.

\n

Serbest bırakılan ancak Filistine girmesine izin verilmeyen Hamas militanlarının bir kısmını Türkiye bağrına basıyor. Böylece hem Türkiye dış politikası halk deyimiyle Arap saçınadönüştürülüyor; hem de kendi terörünü çözemeyen bu ülke, AKP iktidarıyla Ortadoğu terörünü çözmeye sürüklenmiş oluyor.

\n

Bu dönüştürmenin uzun dönemli sonucu ise yazının başlığındaki eşitsiz değişimde yazılı!

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları