Yüksel Pazarkaya

Aziz Nesin'i İhbar...

07 Temmuz 2013 Pazar

Gezi’ciler toplu olarak kendilerini ihbar edince, şaştım. Oysa ben suçluyu biliyordum. Gezi’cileri haksız yere kendi kendilerini suçlamaktan arındırmak için açıklıyorum: “Malum sanık Aziz Nesin’dir.”

6-7 Eylül olaylarının malum sanığı Aziz Nesin’di. 12 Eylül’de malum sanık Aziz Nesin’i Çatalca’da Vakıf’ta ararlarken ve oradaki işgörenlere ve çocuklara korku yaşatırlarken Aziz Nesin, söyleşiler yapmak için çağrılı olarak Almanya’da bulunuyordu. Onu arayanlara hemen bir telgraf çekti. Ne de olsa sorumluluğunu bilen bir malum sanıktı. “Derhal geliyorum, çocukları rahat bırakın” dedi. Uçağa atlayıp hemen döndü.
Bugünlerde yirminci yıldönümü olan Madımak “infernosunun” malum suçlusu da, katillerin daha o zaman ilan ettikleri gibi Aziz Nesin’den başkası değildi. Bu yüzden katiller yirmi yıldır serbest.
Bütün bunların ardından elbette Gezi olaylarının malum suçlusu da Aziz Nesin’den başkası olamaz. Bunun belgeli kanıtı bile var. Aziz Nesin, bu dünyanın sahibi benim, onun için her şeyinden ben sorumluyum, diyerek bunu açıktan itiraf ediyor.
“Ne Mehmet ne Ahmet ne Ömer / Ben, evet ben sorumluyum / Dünyanın her neresinde hırsızlar / Alçaklar, namussuzlar / Ele geçirmişse iktidarı / Onlar değil ben sorumluyum / Çünkü dünya benden sorulur.”
Yalnız iktidarlardan değil, toplumların ve aydınların aymazlıklarından da ben sorumluyum diyerek, itirafını doruğa tırmandırıyor Aziz Nesin:
“Bu benim dünyamda / İnsanların çoğu aptalsa / Aydınların çoğu ikiyüzlü ve korkaksa / bütün bunlardan ben sorumluyum // Hayır hayır hayır / O’ndan sorulmaz bu dünya / Mehmet’in Ahmet’in Ömer’in / Hiç sorumu suçu yok bunda // Bu güzelim dünya bir çöplüğe / Bir pisliğe dönmüşse / Bu dünyanın deliğinden deşiğinden / Kimseler sorumlu değil, suçlu değil / Bu benim dünyam O’nun değil / Benden sorulur benden sorulur.”
Bundan daha açık itiraf olur mu? Bu itirafı bile özgürce dile getiremediği için, Aziz Nesin hakkında birçok dava açılmasından hoşnuttur. Dışarda sansürün söyletmediğini, mahkemede yargıç karşısında anlatabiliyorum. Mahkemede her şeyi konuşur söyleyebilirim, der.
Gel gör ki, bugünün özel mahkemelerini Aziz Nesin bilmiyor. Adamı orada konuşturmuyorlar bile. Ama konuş



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kaygan Mantık 7 Şubat 2014
Yargı ve Demokrasi 30 Ocak 2014

Günün Köşe Yazıları