Anadilim, annem, Türkçem

05 Ekim 2012 Cuma
\n

80. DİL BAYRAMI KUTLANDI:

\n\n\n\n\n

3 Çocuk, 2 kadın bizden; 5 çocuk, 4 kadın onlardan Sonra 6 genç, 2 yaşlı bizden; 5 genç, 3 yaşlı onlardan Sonra şu kadar asker, bu kadar sivil bizden; şu kadar sivil, bu kadar asker onlardan Ölenlerin sayıya indirgendiği savaş tuzağına sürüklendik! Bu yazının başına oturduğumda Mecliste tezkere tartışılıyordu. İçimdeki memleket çelişkileri bir çığlığa dönüşüyordu.

\n

Dış politikadaki sürekliliği baltayla parçalanmış bir iktidar... Komşularla sıfır sorundan komşularla savaş durumuna düşüş!

\n

Hayır, hayır, memleket çelişkileri, bir başka yazının konusu olmalı... Ben geçen hafta sonu İstanbuldaki 80. Dil Bayramı kutlamasına dönmek istiyorum.

\n

Kapatılan Türk Dil Kurumu

\n

Gerek Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel gerek yazarımız Ahmet Cemal bu konuyu yazdılar, ancak ne denli vurgulansa azdır! Biliyorsunuz Atatürkün öncülüğünde kurulan Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu (TDK) dernek niteliğinde özerk kuruluşlardı. Bağımsız kalabilmeleri için de Atatürkün mirasından pay almışlardı.

\n

12 Eylül faşist darbesi bu iki kurumu kapattı, yok etti! Bugün var olan TDK, Atatürkün değil, Kenan Evrenin kurduğu dil kurumudur, Atatürkün dil devrimiyle hiçbir ilgisi yoktur, üstelik özerk de değildir, Başbakana bağlıdır.

\n

12 Eylülden hesap soracağını söyleyen iktidar, gerçekleşmemiş darbe planlarıyla uğraşmaktan, gerçekleşmiş darbenin yıkımlarına henüz ilgi gösterememiştir! (Çelişkinin daniskası!)

\n

Bugün Mustafa Kemal Atatürkün başlattığı dil devrimini savunan ve sürdüren şimdiki TDK değil, Dil Derneğidir.

\n

Neden bu isimler

\n

Haberlerde okudunuz: Dil Derneğinin bu yıl verdiği 80. Yıl Onur Ödüllerini alan, Yaşar Kemalden Rutkay Azize uzanan geniş listede, üç de Cumhuriyet Yazarı (Şükran Soner, Ahmet Cemal ve ben) vardık.

\n

Törende açışı yapan Sevgi Özelin konuşmasının birkaç tümcesini siz okurlarla paylaşmak istiyorum. Çünkü neden bu isimler, ölçüt neydi vb. gibi soruları yanıtlıyor: Şöyle diyordu Sevgi Özel:

\n

80. Dil Bayramının silkinip şahlanmak için başlangıç olmasını diliyorum. Biraz sonra 80. Yıl Onur Ödüllerini sunacağız.

\n

Bu ödüllere salt eleştirel gözle bakan kimi dostlar ölçümüzü, ölçütümüzü soruyor. Biz, yerimizi ve sınırlarımızı biliyoruz. Aydınları ölçüp tartacak ölçümüz de, yetkimiz de yok. Bırakın, simgesel bir andaç sunarak gönül almayı, her birinin kırk gün kapısında yatsak, gönül borcunun ödenmeyeceği yüzlerce bilim, sanat, düşün insanımız var. Ülkemize, dile, bilime, sanata, ekinimize; çocuklara, gençlere, kadınlara, doğaya, tüm canlılara, emekçilere ve dünden bugüne derneğimizle düşüncesini ve ekmeğini paylaşan her alandan dost kapısı çalıyoruz. Daha çalınacak çok kapı var.

\n

Dil Derneği 80. Yıl Onur Ödüllerini kabul eden dostlara teşekkür yeter mi? Onlar, Yaşar Kemalin diliyle dilini ballandıran, üniversitede, sahnede, gazetesinde, işinde, evinde kaleminin ustası Onlar Zeynep Oralın dediği gibi, büyülü insanlar…”

\n

Türkçem, duygu, \t\tdüşünce ve umut sesim...

\n

Ödül töreninde benim söylemeye çalıştıklarım ise şöyleydi:

\n

Türkçem, benim ses bayrağımdemişti Fazıl Hüsnü Dağlarca Ondan sevgiyle, saygıyla ödünç aldığım esintiyle ben de diyorum ki:

\n

Türkçem, benim düşünce sesim, duygu sesim, umut sesim Türkçem, sevdam, titreten sevdam Türkçem, anadilim, Türkçem, annem

\n

Yunustan, Pir Sultandan, Nâzımdan, Yaşar Kemalden öğrendiğim, damıta damıta demlendirdiğim, biriktirdiğim, muhteşem olanaklarından yararlandığım gücüm benim. Türkçem, benim yaratıcılığa saygım, emeğe saygım

\n

Türkçem, nerede görürsem göreyim, haksızlığa karşı çıkma aracım benim. İnsanlığın aşağılanmasına, onurunun çiğnenmesine karşı savaşım Türkçem, benim direncim

\n

Türkçem, en karanlık gecede bile, benim gelecek güzel günlere inancım Her gecenin sonunda, sabah güneş mutlaka doğar bilincim

\n

Türkçem, benim doğaya sevgim, yoldaşıma aşkım, çocuğuma şefkatim, uzaktaki sevgiliye hasretim

\n

Bu duygu ve düşünceleri yeryüzünde birçok insan kendi anadiline ilişkin paylaşıyor. Ama herkes bu haktan yararlanamıyor. Tüm anadillerin özgürce yeşerebileceği, güçleneceği, yüceltilebileceği bir dünya umudunu içimde büyütüyorum.

\n

Mustafa Kemal Atatürkün başlattığı dil devrimini, bugün de sürdüren Dil Derneğinin Onur Ödülüne hak kazanmak benim için benzersiz bir onur, büyük bir sevinç kaynağı ve sonsuz bir mutluluk Önünüzde saygıyla, sevgiyle eğiliyor ve teşekkür ediyorum.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları