Cüneyt Arcayürek

Çözümün Kaderi!..

22 Mart 2015 Pazar

Kaçak Saray, İmralı’daki artık barış güvercini gibi kabul gören terörist başı Öcalan’ın mektubunun okunmasının arifesinde adeta pişmiş aşa soğuk su katarcasına bir açıklama yaptı.Üstelik yurtta sulh sloganına tam da el uzatıldığı bir dönemin en önemli aşamasının başlangıcında...
Ukrayna’yı onurlandırmak üzere uçağa binerken Öcalan dayatması İzleme Heyeti’ne karşı çıktı.
Bu açıklamanın altında acaba bugünden anlaşılamayan nasıl ve ne gibi bir siyasal oyun var?

***

Zira vesayeti altındaki hükümete hiç beklenmedik bir zamanda tam anlamıyla kazık attı.
Medyamız şaşkın. Hükümetin günlerdir allayıp pullayıp satışa sunduğu İzleme Heyeti çalışmalarını gazete haberlerinden öğrendiğini söyledi Bay RTE!
Bu ülkede hele Cumhurbaşkanı olarak hükümette olup bitenleri günü gününe tabii AD’den çok RTE’ye bağlı bakanlar-dan öğrendiğini artık bilmeyen yokmuş gibi... bu açıklaması da kuyruklu bir yalan! İzleme heyetlerine öteden beri karşı olduğunu gerekçe göstererek çözüm sürecini MİT’in yürütmesini doğru buluyor. Olabilir.
Lakin bu görüşünü, Başbakan’a veya sık sık çözüm sürecini görüştüğü bakanlara, izleme heyetlerine karşı olduğunu bugüne dek neden söylemedi de...
....yumurta kapıya geldiğinde, Öcalan’ın mektubu okunmadan bir gün önce neden kuyruklu yalan içeren açıklamayı yaptı?

***

Üstüne üstlük direktiflerine karşı çıkmaya cesaret edemeyen bir Başbakanı var.
Parlamenter sistemdeki anayasal yerini ve yetkilerini iyi kavramış bir başbakan olsa... daha ilk gün, yapılan bu açıklamayı, anayasal kuralları anımsatarak haddini bil diye yanıtlayabilirdi.
Yok ki... Dün öğle saatlerine kadar Başbakan AD’den Kaçak Saray’a bir yanıt veya karşı çıkan bir davranış izlemedik.

***

Zaten ülke yönetimindeki bu sakat işleyişe karşı çıkan olmadığı gibi, İzleme Heyeti’ne üyeliği olası basında adları yazılan kişilerin nitelik ve nicelikleri üzerinde duran da yok!
Adları açıklananların hemen hepsi şu veya bu biçimde aylardır AKP’yi destekleyen yarı yalaka ya da yandaş kişiler.
Bunlar çözüm sürecini değil, AKP’nin çözüm sürecindeki politikalarını izleyecek yetenekte kişiler!

***

Elbette Öcalan’ın Nevruz kalabalığına okunan mektubu, İzleme Heyeti konusundaki Saray’la hükümet arasında görüş ayrılığı tartışmalarını geri plana itiverdi.
Öcalan’ın Nevruz açıklamasında PKK’nin silah bırakacağı tarihi açıklayıp açıklamayacağı günlerdir tartışılan konu.
Ama hükümetin ve medyanın bu konudaki umutlu beklentisinin boşuna heveslenme olduğunu Selahattin Demirtaş Nevruz’dan günlerce önce açıkladı.
Öcalan’dan mektubu alan ve tabii içeriğini de bilen Sırrı Süreyya Önder de, günlerce önce mektuptaki temel görüşleri duyurdu...
Bu son mektubun “demokratik bir cumhuriyet ve bu cumhuriyetin inşası için hepimize hayati önemde bir perspektif vereceğini” söyleyen Önder, böylece Öcalan’ın şubat sonunda açıklanan 10 maddelik demokratik dayatmasının daha geniş, belki de ayrıntılı açıklamalar içereceğini Nevruz’dan da çok önce parlamentonun, muhalefetin, hatta hükümetin ve toplumun bilgisine sunmuş oldu.

***

Son gelişmeler bir kez daha kanıtladı ki, çözümün kaderi tahterevallisinin bir ucundaki RTE ile öteki ucundaki Öcalan’ın ağzına bakıyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları