Ayşe Yıldırım

CHP ve HDP'liler barışta buluştu

10 Ağustos 2015 Pazartesi

Hoparlörlerden Ferhat Tunç’un “Analar ağlamasın/Yürekler dağlanmasın/ Savaşa hayır/ Ölüme hayır/ kardeşlik olsun/ barış olsun” şarkısı yükseliyor. Alanı dolduran herkesin dileğini seslendiriyor Ferhat Tunç. İngilizceden Kürtçeye, Fransızcadan Arapçaya, Yunancadan Türkçeye herkesin elinde “barış” yazılı dövizler. Bir de tabii “Sarayı korumak için ölmeyeceğiz” pankartları.

Elinde “Aşiti” yazılı dövizi tutan genç bir kadın “Anne olduğumuz için buradayız” diyor. Çocuğu askerlik çağına gelmemiş henüz ama kardeşi Şırnak’ta asker. “Bu kan dursan artık. Anneler ağlamasın” diye anlatmaya başlıyor. Yanında bulunan diğer kadınlar dahil oluyor konuşmamıza. “Anayız barıştan yanayız” diyerek hep birlikte barış çağrısı yapıyorlar. Ama en çok da asker ve polis annelerine çağrıları:

“Biz onlar için de buradayız. Ölen asker ve polisler de bizim çocuklarımız. Onlar için de ağlıyoruz. Asker ve polis annelerine sesleniyoruz. Savaşı ancak biz durdurabiliriz. Gelsin birlikte barışı kuralım. Gerekirse ayaklarına kapanalım. Ne gerekiyorsa birlikte yapalım. Savaşı ancak biz kadınlar durdurabiliriz.”

Mitinge gelen erkeklerin ağzından da aynı çağrı yükseliyor. Beraber mitinge katılan iki CHP ve bir HDP’li “Partimizin önemi yok. Amacımız aynı” diyor. “Biz hangi taraftan olursa olsun insanların ölmemesi için buradayız” diye konuşuyor orta yaşlı CHP üyesi. Onu HDP’li arkadaşı tamamlıyor:

“Savaş ve ölüm insanları ayırmıyor. Sağcı mı solcu mu diye bakmıyor.”

Mitinge katılanların bir isyanı da çürük raporu alıp askere gitmeyen siyasilerin çocuklarına: “Ölenler hep halk çocukları. Neden Tayyip’in oğlu askere gitmiyor. Şu çürük raporları bir elden geçirilsin bakalım. Unutmasınlar bu zulüm bir gün onların da kapılarını çalar.”

 

Kılıçdaroğlu’nun hassasiyeti

Savaş blokuna karşı kurulan Barış Bloğu’nun onlarca bileşeni arasında Deri ve Tekstil İşçileri Sendikasından KESK’e, Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan Türk Tabipler Birliği’ne, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformundan Felsefeciler Derneği’ne onlarca emek ve meslek örgütü, platform v e sendikalar yer aldı. Bloğun en dikkat çeken yanı ise HDP ve CHP’nin ilk kez bir mitingde buluşacak kadar yakınlaşmalarıydı. Barış Bloku’nun kuruluşunda 15 CHP milletvekilinin adı bulunuyordu. Dünkü mitingde de kurumsal olarak CHP’nin adı okunacaktı. Ancak önceki akşam CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partilerinin kurumsal olarak temsil edilmemesini “CHP milletvekilleri” olarak anons edilmesini istedi. Kılıçdaroğlu’nun bu hassasiyetinin bugün Başbakan Davutoğlu ile yapacağı koalisyon görüşmesine gölge düşürmesi endişesinden kaynaklandığı öğrenildi. Mitingde Barış Bloku’nun bileşenlerinden HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da bir konuşma yaparken Kılıçdaroğlu’nun hassasiyeti nedeniyle CHP’li Sezgin Tanrıkulu daha önce planlanan konuşmasını yapmaktan vazgeçti, hatta alana bile gelmedi. Bu nedenle olsa gerek bloğa imza atan CHP milletvekillerinin bir çoğu da alanda yoktu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş ile aralarında Oğuz Kaan Salıcı ve Ali Şeker’in de bulunduğu CHP milletvekilleri mitingde partilerini temsil etti. Barış Bloku’nun tüm uyarılarına karşın açılan Öcalan posterleri de bazı CHP’liler de tedirginlik yarattı. Ancak CHP İstanbul İl örgütünün çağrısı ve pek çok noktadan kaldırdığı otobüsler sayesinde alanda CHP’liler HDP’liler ile birlikte “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” diye bağırdı.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son bir soru ve veda 13 Eylül 2018
Siyasal yangın 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları