Aliağa yeniden

21 Nisan 2016 Perşembe

Yedi kişiydiler. En genci 63, en yaşlısı yaşını söylemedi. “İnsan hissettiği yaştadır. Hepinizden gencim” dedi. Tümü emekli. Gencelli’ye yerleşmişler. Tek istedikleri huzurlu bir emeklilik. “Yıllarca devlete hizmet ettim” diyordu biri.
Bölgeye termik santral yapılacağı haberi onları endişelendirmiş. “İstemiyoruz bu termik santralı” diyorlardı. Ancak yetkililere seslerini duyuramamanın kırgınlığını ve öfkesini yaşıyorlardı.
“Niye kimse bizi dinlemiyor?”
“Cumhuriyet gazetesi sesimize kulak verir mi?”
“Sesimizi duyurur musunuz?”
Aynı anda söze başlıyor aynı anda susuyorlardı,
“Siz de bizi önemsemezseniz” diye başlayan tümcenin devamı getirilmiyordu.
O kırgın yedi emekli adamın başlattığı hareketin, Türkiye’nin o güne kadarki en büyük çevre eylemine dönüşebileceği kimin aklına gelirdi ki...
“Bence bir imza kampanyası yapmalısınız” dedim.
İki hafta sonra torbalarla geldiler gazeteye. Binlerce zarf. Grubun en yaşlısı gazetenin girişindeki masaya boşaltıverdi torbalardan birini. “Herkes imzaladı. Termik santral istemiyoruz” dedi. Önce Yeşiller harekete geçti.
Önceki yıl yitirdiğimiz Savaş Emek o dönem Yeşiller’in İzmir İl Başkanı. Haber Cumhuriyet’te çıkar çıkmaz beni aradı: “Bizim oradaki insanlara destek vermemiz lazım. Bu akşam bu konuyu konuşalım mı” dedi. Buluştuk.
O yıllar, “Acil demokrasi” yılları. Yeşil Ev’de en çok dinlenen grup, Bulutsuzluk Özlemi. “Çelişkiler keskinleşsin diye” bölümünün hemen ardından bütün salonun sesi yükseliyor:
“Böyle mi geçsin ömrüm! Acil demokrasi”
Yeşiller müthiş bir ekip. Yaratıcı, eğlenceli. “Başka bir dünya mümkün” demekle kalmıyor. Bu dünyanın nasıl olabileceğini göstermeye çalışıyorlardı sanki. “Hem eylem, hem eğlen”di sloganları. Eylem yaparken gerçekten de eğleniyorlardı.
Yeşillerin ardından sivil toplum örgütleri devreye girdi. TMMOB’a bağlı odalar. SHP’li belediyeler olmasa bu boyutta bir eylem gerçekleştirilemezdi. Başta Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Foça Belediye Başkanı Nihat Dirim, Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın, Bakırçay Belediyeler Birliği. Ve elbette İzmir Anakent Belediye Başkanı Yüksel Çakmur. SHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol müthiş bir hukuk mücadelesi verdi.
Aylarca sürdü eylemler. Sonunda İzmir’den Aliağa’ya insan zinciri eylemi yapıldı. İzmir, Gencelli’ye sahip çıkmıştı. Proje rafa kalktı.

***

7-15 Mayıs tarihleri arasında 5 kıtadan 13 ülkede termik santrallara ve Dünyanın en kirli enerji kaynağı olan kömüre karşı eylemler yapılacak.
Bakar mısınız şu işe. 26 yıl önce İzmir’den yükselen ses, sanki bütün dünyayı dolaşıp yeniden Aliağa’ya dönmüştü. Artık dünyadaki bütün çevreciler termik santrallara ve kömüre karşı seslerini yükseltiyorlardı.
15 Mayıs’ta Aliağa’da büyük buluşma var. 26 yıl sonra yeniden.
FOÇEP’ten Bahadır Doğutürk “15 Mayıs’ta fosil yakıtlardan kurtulmuş başka bir Türkiye, başka bir dünya mümkün demek için Aliağa’da bir araya geliyoruz” diyor.
Doğutürk’le konuşurken, 26 yıl önce gazeteye gelen yedi emekliyi düşünüyordum. Bakar mısınız o yedi emeklinin yaptığı işe… İnsanları kırmamak lazım. Hele çevreye sahip çıkan insanları, asla.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları