Adalet yürüyüşçülerini kim dinledi?

20 Mayıs 2018 Pazar

Gazetelerin çoğunda haber bile olmadı. Alman medyasında yayımlanan haberlerin sayısı Türkiye medyasına göre daha fazla desem…
Türkiye’de yetkililerden de pek tepki yok. İlginç değil mi?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarihe geçecek “Adalet Yürüyüşü”nü yaparken birileri yürüyüşe katılanları bir casus yazılımla izlemiş. Dijital sivil haklar grubu Access Now’ın araştırması olmasa hiçbirimizin yaşananlardan haberi olmayacak. www.accessnow.org sitesinde yayımlanan raporu okuyunca insan ister istemez endişeleniyor.
George Orwell’in 1984’ündeki “Büyük Birader”i geliyor akla.
Bir devlet hacker yöntemleri kullanırsa, hacker’lardan ne farkı kalır?
Almanya’da üç yayın organı (Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR) “Access Now”ın raporunu bilişim uzmanlarına incelettirdiler. Rapordaki bilgilerin doğru olduğu ortaya çıktı.
Casus yazılımın adı belirlendi: FinSpy. Almanya’da, merkezi Münih’teki FinFisher şirketi tarafından üretilmiş. 2008 yılında kurulan şirket ve yazılımları hakkında internette o kadar çok bilgi var ki. Şirketin yazılımları Arap baharı döneminde muhalifleri izlemek amacıyla kullanılmış. Sonrasında da kullanılmış. Totaliter sistemlerle yönetilen pek çok ülkede muhalifler, insan hakları savunucuları bu yazılımlar aracılığıyla izlenmiş.
“Access Now”ın raporuna göre Adalet Yürüyüşü sırasında internette, www.adaleticinyürü.com adlı bir site oluşturulmuş. Sonra Twitter’da sahte hesaplarla bir propaganda faaliyeti başlatılmış. İnsanlar bu siteye yönlendirilmiş. “Yürüyüşümüzün son durumunu ve nerede olduğunu öğrenmek için tıklayınız” denilmiş. Bu bağlantıya tıklayanlar, hiç farkında olmadan cep telefonlarına bu casus yazılımı yüklemişler.
Ne yapıyor peki bu yazılım?
Cep telefonunu tümden ele geçiriyor.
Yazılımı telefona yüklediniz mi telefon görüşmeleriniz canlı olarak dinlenebiliyor, kaydedilebiliyor.
Telefondaki tüm dosyalara erişebiliyorlar. Fotoğraflara, notlara, takvime, telefon rehberine...
Konum bilginize erişebiliyorlar. Yani sizin her an nerede olduğunuzu biliyorlar.
Ayrıca telefonunuzu kullanarak ortam dinlemesi yapabiliyorlar.
Yazılımın “korkunç bir dijital silah” olarak adlandırılması boşuna değil.
Yazılımın, “Hacker Team” adlı şirket tarafından geliştirilen bir başka “casus yazılım” olan “Galileo” adlı yazılımla benzerliği de dikkat çekici.
2015 yılında bir hacker grubu, “Hacker Team” şirketinin bilgisayarlarına sızmış ve yazılımla ilgili tüm dokümanları ele geçirmiş, internette yayımlamıştı. O yıl “Galileo” adlı casus yazılımın Türkiye tarafından da satın alındığı öne sürülmüştü.
Aradan üç yıl geçmeden şimdi de FinSpy gündeme geldi.
Peki kim kullandı bu yazılımı? Belli değil.
Şirket web sayfasında bu yazılımı sadece emniyet teşkilatlarına ve istihbarat örgütlerine sattığını söylüyor. Doğru mu?
Almanya’da yayımlanan haberlere göre şirket, satışı hangi ülkeye yapıyorsa, o ülkenin hükümetinden resmi bir belge alıyormuş. Üstelik 2015 yılından beri de yazılımın ihracatında Alman hükümetinin izni gerekiyormuş.
Şirket yetkilileri suskun. Alman Ekonomi Bakanlığı “İhracat izni vermedik” diyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Öyle bir yazılım almamız da kullanmamız da söz konusu değil” diye açıklama yaptı.
Peki, kim kullandı bu yazılımı?
Adalet yürüyüşçülerinin cep telefonlarına casus yazılımları kim yükledi? Kaç kişinin telefonuna yüklendi bu yazılımlar? Peki, kimler hâlâ izleniyor?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sayın Erdoğan, ortağı değilsen bizi dinleyenleri ortaya çıkarmalısın” diye açıklama yaptı. Gerekirse Almanya hakkında dava açacaklarını söyledi.
CHP, olay hakkında suç duyurusunda bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın dediği gibi:
“İddialar, bir ulusal güvenlik sorunuyla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor.”
Bu skandala sessiz kalmak yapılanı onaylamaktır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları