Gıda Mühendisleri Odası: Gıda zehirlenmesi kader değildir
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, artan gıda zehirlenmelerine dikkat çekmek amacıyla “Gıda zehirlenmesi kader değildir” başlıklı basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Başkan Ömer Ulaş Kırım, Kasım ayının ilk 3 haftasında 750’den fazla yurttaşın gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kaldığını aktararak, “Tüm bunların altında yatan temel neden, Gıda Güvenliği İlkelerine uyulmamasıdır” dedi.
Uzmanlardan kritik uyarı!
Hava ve sudan sonra üçüncü en temel insan ihtiyacı olan gıdaya ulaşımı giderek zorlaşıyor. İktidarın uyguladığı politikaları eleştiren Çiftçi-Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem “Gıdayla halkın bağlantısı koptu” derken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ulaş Kırım, “İyi gıdaları bırakın temel gıdalara ulaşım hakkı bile gasp etmiştir” dedi.
Cemil Tugay: Sizinle dayanışma içinde olursak güç kazanabiliriz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Gıda Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Meslekte Onur Yılı Ödül Töreni’ne katıldı. Tugay, gıda mühendislerine seslenerek, “İzmir’in, Türkiye’nin, belediyelerin, halkın sizlere ihtiyacı var” dedi. Başkan Tugay, “Gıda krizine doğru gidiyoruz, bununla ilgili hazırlık yapan yok. Gerçekten doğru olduğuna, bilgi sahibi olduğuna inandığımız insanlarla, yani sizinle dayanışma içinde olursak güç kazanabiliriz” diye konuştu.
'Kumpir' ölümü sonrası Salmonella virüsü uyarısı
İzmir'in Buca ilçesinde Servet Polat isimli yurttaşın yediği kumpirden zehirlenerek hayatını kaybetmesinin ardından alınan numunelerde Salmonella virüsü tespit edildi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Merkez Yöneticisi Uğur Toprak “İnsanlarda tifo gibi salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan bir türdür” dedi ve hijyen uyarısında bulundu.
Gıda mühendisinden 'et' uyarısı
Köfteci Yusuf'un ürünlerine domuz eti karıştırması kamuoyunda gıda güvenliğine ilişkin tartışma yarattı. Konuya dair Cumhuriyet TV yayınına katılan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, tüketicilerin ve firmaların dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
Gıda Mühendisleri Odası'ndan uyarı: Yediğiniz dondurma, keyfinizi kaçırmasın!
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, hava sıcaklıkların artmasıyla birlikte vatandaşları dondurma alırken ve tüketirken gıda güvenliği risklerine karşı uyarıda bulundu.
İzmir Okul Yemeği Koalisyonu kuruldu
İzmir’de meslek odaları ve derneklerin katılımıyla İzmir Okul Yemeği Koalisyonu kuruldu. Koalisyon adına açıklama yapan Bircan Yalçın, "Her çocuğun temel hakkı olan sağlıklı beslenme başta siyasi iktidar olmak üzere ilgili kamu kurumlarının sorumluluğundadır. Okul çağındaki çocuklara okul yemeği programları yoluyla ücretsiz gıda ve beslenme desteğinin kamu kurumlarının politika önceliği olması son derece ivedidir" dedi.
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Toprak
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, gıda zehirlenmelerindeki artışa dikkat çekerek, “Bunun sebepleri birincisi gıda enflasyonunun yüksek olması, halkın alım gücünün düşmesi ve hemen hemen her gün her şeye zam gelmesi. Yemek üreten firmaların farklı fiyatları alması dolayısıyla daha ucuz ürüne yönelme ihtimali ve bunların içerisinde taklit, tahsiş ürünlerinin de olabilme ihtimalinin yanı sıra bir diğeri de tabii ki denetimlerin yeterli bir şekilde yapılmaması. Bu yüzden her iki sebepte bizim görüşümüze göre politiktir” dedi.
TMMOB: IFFCO Turkey işçileri fişlediğini itiraf etti
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, IFFCO Turkey Gıda San. ve Tic. A.Ş’de sendikal faaliyetler nedeniyle işten çıkarılan işçiler için fabrika önünde toplandı. Firma ile görüştüklerini dile getiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ömer Ulaş Kırım, “Firma yetkilileri, her ne kadar işten çıkarılmaların sendikal faaliyetler ile ilgili olmadığını söylemişlerse de aynı zamanda işten çıkarılan arkadaşlarımızın sendikalı olarak fişlendiklerini de kendi ağızları ile itiraf etmişlerdir” dedi.
TMMOB’dan IFFCO Türkiye tepkisi:
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren IFFCO Türkiye işverenin 6 işçiyi sendika üyesi olduğu gerekçesiyle işten çıkarmasına TMMOB’dan tepki geldi. Odaya üye 4 mühendisin işten çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu aktaran açıklamada, “Iffco Turkey firmasına sesleniyoruz; sendikal faaliyetler bahane edilerek çalışanları işten atmak suçtur. Biran önce bu suçu işlemekten vazgeçin ve işten atılan çalışanları işlerine iade edin” denildi.
Akbelen’deki kolluk kuvvetlerinin şiddeti yargıya taşındı
Akbelen Ormanı'nın katledilmesine karşı yöre halkının düzenlenen direnişe katılan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak kolluk kuvvetlerinin uyguladığı şiddeti yargıya taşıdı. Toprak, “İşkence, görevi kötüye kullanma, suçu bildirmeme ve görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından ilçe ve il jandarma komutanları ile Muğla Valisi hakkında suç duyurusunda bulundu.
Öğretmenler MEB'e seslendi
Alım gücünün düştüğü ülkemizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) '1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi' uygulamasını kaldırması çocukların geleceğini tehdit ediyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, “Tek tip bir beslenme yani karbonhidrat ağırlıklı beslenme ortaya çıkıyor. Bu da çocuklarda bodurluk, obezite ve diyabet sorunlarını yol açıyor” dedi. Eğitim-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Adem Yıldırım da “Öğretmenler gününde öğretmenlere önlük hediye etmek yerine çocukların karnını doyurun” diye konuştu.
Yapılan yüzde 200 zam öğrencileri düşündürüyor!
İzmir’de KYK yurtlarının yetersizliği ve ev fiyatlarının yüksek olması nedeniyle barınma krizi yaşayan üniversite öğrencileri bu kez de yemek zamlarının yüzde 200’leri bulan artışları ile karşı karşıya kaldı. Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Ümit Akıncı, “Yemek hizmeti, tıpkı üniversite öğrencilerinin barınma hizmeti, öğrenim hizmeti gibi kamusal olarak sunulması gereken hizmetlerden birisi” dedi.
Toprak: Üniversiteler beslenmeyi kar elde edebilecek bir şey olarak görmemeli
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, Ege Üniversitesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yemek ücretlerine yaptığı zamma tepki gösterdi. Toprak, “Üniversitelerin yemeği beslenmeyi kar elde edebilecek bir şey olarak düşünmeyip derhal bu zamları geri almaları, öğrencilerin minimum maliyetle sağlıklı, yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmelerini sağlamaları gerekiyor” dedi.
Çocukların dörtte biri okula aç gidiyor!
Çocukların Beslenme Hakkı Çalıştayı sonuç bildirgesini okuyan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, “2021 yılı istatistiklerine göre; Türkiye’de 18 yaş altı yaklaşık 23 milyon çocuk bulunmaktadır ve ülke nüfusunun yüzde 27’si çocuktur. Bu çocukların da dörtte üçü okul çağındadır. Son yıllardaki gözlemler okul çağındaki çocukların en az dörtte birinin okula aç gittiğini göstermektedir” dedi.
"Sıcak havalarda gıda zehirlenmesi riski artıyor!"
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, etkili olan yüksek hava sıcaklığının gıda zehirlenmesi riskini de arttırdığına dikkat çekerek, "Mikroorganizmaların gelişebildiği sıcaklık 10 derece ile 65 derece arası. Özellikle et ürünlerini dolapta dahi olsa iki günden fazla tutmamakta fayda var" dedi.
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Toprak’tan süt uyarısı
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “Sokak sütü hileye son derece açık durumda ve özellikle dışarıdan bulaşılar olabilir, soğuk zincirin çoğu zaman kırıldığını normal havada da ortam sıcaklığında güğümlerde taşındığını görebiliyoruz. İçinden yağının alınıp başka ürünlerin, su ve diğer bozulmayı engelleyici katkı maddesinin katıldığını ne yazık ki görebiliyoruz. O yüzden sokak sütü kesinlikle tüketilmemeli” dedi.
Gıda mühendislerinden hayati uyarı: 0-13 yaş çocuklar tehdit altında
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, Sürdürülebilir bir gelecek için gıda politikaları" başlığıyla düzenlenen toplantıda derinleşen yoksulluğa dikkat çekerek, “Çocuklar diyabet, obezite, kanser ve fiziksel gelişim riskiyle karşı karşıya” dedi.
Beyaz baretlilerden iktidara isyan: Haklarımız için mücadeleye edeceğiz
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının aldıkları düşük ücretlere isyan etti. Devlet bünyesinde çalışan ve teknik hizmetleri yerine getiren işgücünün düşük ücretlere mahkum edilmesine tepki gösteren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, “Kamuda çalışan meslektaşlarımız çok ciddi bir yoksullaşma ve geçim sıkıntısı sorunu ile yüz yüze. İnsan onuruna yakışır bir yaşam ve insanca yaşanacak bir ülke için her alanda mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Neptün Soyer: Doğayla uyumlu olmak zorundayız
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Fuar İzmir'de yapılan Horeca Fair, Food Fair ve Pack Fair fuarları kapsamında “Deprem ve Dayanışma” konulu panelinde kırsal hayatın öneminin depremin ardından daha iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer, “Doğayla uyumlu olmak zorundayız. Depremde bütün köyler yıkılmadı ama kent merkezlerinde büyük yıkımlar oldu. Bundan ders çıkarmak lazım” dedi.
Bitter çikolata ve kakaoda ‘kurşun’ tehlikesi
Türkiye piyasasında yüzde 60 bitter çikolata olarak satılan bir ürüne ilişkin laboratuvar incelemesine dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Manavoğlu, söz konusu üründeki kurşun değerinin 400 mikrogram çıktığını söyledi.
Gıda güvenliğinde enflasyon tehlikesi
İzmir’de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Gıda Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası tarafından Dünya Gıda Güvenliği Günü kapsamında düzenlenen panelde güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişim konuları masaya yatırıldı.