Bayramda en sık yapılan 8 hata
Bayramlarda yiyecekleri doğru şekilde ve uygun miktarlarda tüketmediğimizde sindirim problemleri, mide ağrısı, kabızlık, şişkinlik, tansiyon yükselmesi gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Kalp-damar, yüksek tansiyon, diyabet, böbrek hastalığı gibi herhangi bir hastalığı olanlar başta olmak üzere herkes beslenmede hata yapmadan bu süreci geçirmeye dikkat etmeli.
Kurban Bayramı'nda sağlığınızı korumanız için 10 önemli kural!
Bayramlar, toplumumuzda aile ziyaretlerinin yoğunlaştığı ve özenli sofraların kurulduğu önemli ve anlamlı günlerdir. Peki, bu özel günlerde sağlığınızı korumanın yolları nelerdir? İşte Kurban Bayramı'nda sağlığınızı korumanın 10 önemli kuralı...
Başkan Mutlu’dan dayanışmaya davet
Konak Belediyesi, Kurban Bayramı’nda hayırseverlerin kurban bağışlarını ihtiyaç sahibi yurttaşlara sıcak yemek olarak ulaştırmak için dayanışma başlattı. ‘Eşit yurttaş, adil kent’ vurgusu yapan Başkan Mutlu, “Eşit yurttaş, adil kent, diyerek çıktığımız yolda, tüm Konaklı komşularımızı bayram sevinci yaşadığımız bu özel günlerde bir arada olmaya; bu güzel dayanışmayı birlikte yaşamaya davet ediyoruz” diyerek dayanışmaya davet etti.
Uzmanından kurban eti için kritik uyarı 24 saate dikkat!
Uzmanından kurban eti için kritik uyarı 24 saate dikkat!
Uzmanından bayramda et tüketimine ilişkin uyarı: '120 gramdan fazla...'
Bayramda aşırı kırmızı et tüketiminin mide ve bağırsak hastalıklarına zemin hazırlayabileceği uyarısında bulunan Uzman Diyetisyen Cansu Özçelik, “Kırmızı et, lif açısından zengin olmadığı için kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerine neden olabilir. Bu nedenle günde en fazla 120 gram (4-5 köfte kadar) kırmızı et tüketilmelidir” diye konuştu.
Kurban Bayramı'nda beslenme önerileri
Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Ustaoğlu, Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığının arttığını, bunun da mide, kalp, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.
'Kurban eti kömürleşmeden pişirilmeli'
Diyetisyen Fatma Yasemin Altunay Kuşcu, Kurban Bayramı'nda tüketiminin artması beklenen etin pişirilmesi konusunda uyarıda bulundu. Kuşcu, "Yeni kesilen etin kızartılmasını istemiyoruz. Mümkün olduğunca haşlama, ızgara veya fırında olsun istiyoruz" dedi.
Süt fiyatlarında artış bekleniyor
Haziran 2021’de 10 lira olan yoğurt bugün 30 liraya satılıyor. Süte, yoğurda birkaç ay içerisinde yüzde 50 zam gelirse kimsenin şaşırmamasını isteyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Yoğurdu bulan Türkler artık yoğurt yiyemiyor” dedi.
Sağlık Bakanlığı: 'Günlük beslenmede 5 temel besin grubuna yer verilmeli'
Sağlık Bakanlığı, fazla miktarda et tüketiminin sağlığa zararlı olduğunu belirtip, günlük beslenmede 5 temel besin grubuna yer verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Uzman diyetisyen uyardı: 'Kavurmaya katı yağ eklemeyin'
Kurban Bayramı ve sonrasında etin nasıl tüketilmesi gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Dilara Kefeli, “Kavurma yapıyorsak, katı yağdan uzak durmalıyız” dedi.
Beslenme uzmanından et pişirme önerisi
Diyetisyen Betül Merd, Kurban Bayramı’nda etlerin haşlama ya da ızgara yapılarak tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi.
Bayram öncesi kronik hastalığı olanlar dikkat!
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Beslenme Uzmanı Elif Dila İmançer uyarılarda bulundu. İmançer, “Kalp-damar, diyabet, yüksek tansiyon, böbrek ve mide hastalığı gibi kronik hastalıklara sahip veya bu hastalıklar için risk altındaki bireylerin beslenme konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir” diye konuştu.
Kurban etinin doğru tüketimine ilişkin uyarı
Eğitmen Şef Erkan Kıyıcıoğlu, kurban etinin yeterince soğutulmadan parçalanması aşamasında etin kemikten ayrılmasının zor olduğunu ve kemiklerin yeterince sıyrılmadığı için et israfının da meydana geldiğini bildirdi.
Uzmanından 'Kurban Bayramı' öncesi uyarı: 'Etler, yaz sıcağında poşetlerle taşınmamalı'
Gastronomi Uzmanı Gökhan Taşpınar, hemen tüketilemeyecek kurban etini buzdolabına koymadan önce en az 7-8 saat dinlendirmek gerektiğini söyledi. Buzluğa atılacak et ve kıymanın porsiyonlara ayrılarak yerleştirilmesini öneren Taşpınar, etlerin özellikle yaz sıcağında poşetlerle taşınmaması gerektiğini dile getirdi.
Kurban eti nasıl saklanır? Uzmanı açıkladı
ET ve Süt Kurumu’nda görevli Veteriner Hekim Hande Altun, kurban seçiminin sağlıklı ve besi durumu iyi olan hayvanlardan yapılması ve kurban etinin kesildikten sonra ilk 24 saat, 0-4 derece aralığında sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.
Kurban etinde oluşan Rigor Mortis’e dikkat: 'Hemen yemeyin...'
Uzman Diyetisyen Betül Öztürk Kurban Bayramı öncesi et tüketimi ve sağlıklı beslenme konusunda bilgiler verdi, 'rigor mortis' hakkında uyarılarda bulundu.