Futbola dikkat!

28 Şubat 2020 Cuma

23 Şubat Pazar’ın hem Galatasaray’ın hem de Fenerbahçe’nin tarihlerinde özel bir gün olarak tescil edilmesinin nedeni, Fenerbahçe’nin kendi sahası Şükrü Saracoğlu’nda ezeli rakibi Galatasaray’a 21 yıldır yenilmemişlik serisinin sona ermiş olmasıdır. Aynı maçın sonucu kadar dikkati çekmeyen bir olay ise kanımca yengiler zincirinin sona erişi kadar önemliydi.

Bu olay Fenerbahçe’nin “Beyefendi” başkanı Ali Koç’un karşılaşma sonrasında, kendisine küfreden bir taraftarı yakalamak için şeref tribünündeki yeriden metrelerce aşağıya, seyirciler arasına atlamasıdır. Ali Koç gibi soğukkanlılığı ve efendiliğiyle tanınmış, bir kişinin böylesine kendini kaybedip metrelerce aşağıya atlayacak kadar gözünün dönmesi, futbol camiamızın en olmayacak insanları bile nasıl zıvanadan çıkarabilecek bir yapıda olduğunun göstergesidir.

Zaten Ali Koç’un bir süredir basına yansıyan sözlerinden çok gergin olduğu, komplolar ve oyunlardan söz ederken açıkça belirli bir hedefi göstermek istediği anlaşılmaktaydı.

***

Son zamanlarda spor sayfalarında politik dokundurmalarla ilgili haber ve yazılar da artmıştı.

Bu yıl süper lig daha önce alışılmamış bir ilginç görünüm içinde; başı çeken dörtlü, Başakşehir, Sivasspor, Trabzon ve Galatarasay’dan oluşuyor, bunların arasında Beşiktaş ve Fenerbahçe yer almıyor. Fikstüre ve puan durumuna bakınca Başakşehir ve Trabzon’un yarıştaki favoriler olduğu görülüyor. Başakşehir malum, AKP’lilerce kurulmuş bir takım. Geçen yıl Tayyip Erdoğan, “Ben kurdurdum. İcabında tribüne gelir desteklerim!” diye açık destek de vermişti.

Son zamanlarda Damat Berat ve Karadenizli AKP milletvekilleri, örneğin “Trabzonspor şampiyon olacak, başka yolu yok!” yollu açıklama yapan Cahit Turan gibi bakanlar, Trabzon’a büyük ilgi gösteriyor ve destek veriyorlar. Berat Damat’ın Trabzon’un yönetiminde çok söz sahibi olduğu, başarılı Ünal Karaman’ın gönderilmesi olayının ardında onun bulunduğu söylentileri yaygındır.

Berat Albayrak’ın, ayrıca kulüplerin borçlarının bankalar tarafından yapılandırılması konusunu Futbol Federasyonu nezdinde Trabzon adına takip ettiği de söyleniyor. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un da, bu düzenlemenin Trabzon dışında hiçbir kulübe yarar sağlamadığını açıkladığı da hatırlardadır.

***

Bu yıl başarısız sonuçlar alan Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın yöneticileri sürekli bazılarının kollandığını ileri sürmekte ve Futbol Federasyonu’nu suçlamaktadır. AKP’li Karadenizli milletvekili ve bakanların Trabzon’a son zamanlarda artan destekleri ve bunu dile getiren demeçlerinin ileriki haftalarda daha yoğun söylenti ve suçlamalara yol açması kimseyi şaşırtmayacaktır.

Yerel seçimde, İstanbul’u İmamoğlu’na kaybettikten sonra AKP Karadenizli milletvekili ve bakanlar aracılığıyla kolları sıvamış ve futbola el atmıştır, iddiaları her geçen gün yoğunlaşıyor.

Bu duruma tepkilerin de doğması doğaldır. Türkiye’de hakemler ve kayırılma gibi kurumlar, çokça hedef gösterildiğinden Trabzon’un, bir yandan da Başakşehir’in “kayırıldıkları” iddialarının artmasına yol açması ve kısa bir sürede statlarda politik sloganların yoğunlaşması da kimseyi şaşırtamasın!

Türkiye son zamanlarda, ekonomik, siyasi, diplomatik ve toplumsal açıdan en kritik dönemini yaşarken, bir yandan da, her konu hızla politikleşiyor, bir ayrılma, sen ben çatışması haline geliyor.

Bunlara şimdi futbol da katıldı. Son zamanlarda spor sayfalarındaki politik dokundurmalar artarken, siyasi yazarların futbolu konu alan yazı ve yorumlarının da çoğalmakta olduğu görülüyor.

AKP, şimdiye dek hangi alana el attıysa sorun yumağı haline getirip çürütme sonucunu yarattı.

Futbolda da durum aynı olmasın da...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İyi insan 19 Mart 2024
Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları