Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Darbenin sivil ayağı
Darbe girişiminin ardından herkesin merak ettiği ama bir türlü cevabı bulunamayan soru “darbenin sivil ayağı” oldu. Ara ara bazı siyasilerin isimleri kodlanarak gazetelerde yer aldı, sosyal medyadan açık açık isimler yazıldı. Cemaat itirafçıları “onu da gördüm, bunu da gördüm” diyerek kimi eski siyasilerin ismini ‘cemaatçi’ olarak verdi. Doğal olarak adı geçen herkes ‘kandırıldığını’ söyleyip kenara çekildi...
‘Sivil ayağa’ ilişkin ilk somut sözler HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ağzından çıktı. 25 Temmuz’da Cumhuriyet’te yer alan açıklamasında, “Bu darbecilerin arkasında hangi siyasi klikler var. Bunun ortaya çıkmamış olması ilginçtir. Emin olduğum tek şey var. Darbecilerin arkasındaki siyasi güç HDP değil. Ama darbecilerin AKP içerisinden güçlü bir siyasi klikten destek almış olma ihtimalleri çok fazla var. Milletvekili düzeyinde, hatta bakan düzeyinde, hatta belki başka üst düzeyde AKP içerisinde bu darbecileri desteklemiş kişilerin olma ihtimali var” diyordu.
Dün grup toplantısında bu sözlerini bir adım ileri taşıdı Demirtaş. AKP’nin yanına CHP ve MHP’yi de ekledi. İki muhalefet partisinden kimi üst düzey yöneticilerin Gülen ile diyalogda ve darbeden haberdar olduğunu ima etti. Üstüne bir de 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP’nin çatı adayını kimin önerdiğini sordu ve ‘açıklayın’ dedi...
Böylesi bir açıklamadan sonra buluştuğumuz Demirtaş’a doğal olarak kimleri kastettiğini sorduk. Elbette isim vermedi. Ama darbenin sivil ayağının halen açıklanmamış olmasına bir kez daha dikkat çekti. Darbe başarılı olsaydı bunun bir kabine listesi olacaktı. Peki o liste nerede? Kimlerin adı yazılı? Ve bu kişiler hakkında neden bir şey yapılmıyor? Demirtaş da soruyor, “Sıradan bir öğretmeni bile gözaltına aldılar da bu listedeki isimlere neden bir şey yapılmıyor?”
Demirtaş’ın bu konudaki tahminine göre hükümet yani Erdoğan bu isimleri ‘ajandasına yazdı’, zamanını bekliyor. O zamana kadar da belki ‘şantaj’ unsuru olarak kullanacak. Zamanı gelince de gereğini yapacak!.
Peki kendisinin de yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP’nin çatı adayı olarak rakibi olan Ekmeleddin İhsanoğlu’na ilişkin sorusunun yanıtı?
Açık ve net konuşuyor Demirtaş: “İhsanoğlu’nun adı açıklandığında CHP yönetiminin bile haberi yoktu”.
Yine isim vermiyor Demirtaş, “Açıklasınlar” diyor. “Kim önerdi bilmiyorum. Belki Fethullah fısıldamış olabilir. Ama ben orada yoktum, bilemem” diyor.
Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adı açıklandığı zaman parti içindeki tepkileri anımsayınca bu sözlerin CHP içersinde tartışma yaratacağı açık. Özellikle de HDP’nin o zaman CHP’ye yaptığı “CHP milletvekili Rıza Türmen ortak adayımız olsun” çağrısı kabul görmemişken.
İddia büyük... Yanıtlanması elzem. CHP’nin de MHP’nin de bu konuda bir diyeceği olacaktır ve olmalıdır.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev